PLZ-TRI 5:2 - I podruhé odjeli Oceláři z Plzně s prázdnou!

Plzeň - V 38. extraligovém kole se hokejisté HC Lasselberger Plzeň střetli s týmem HC Oceláři Třinec. Modrobílí, kteří jsou pronásledování nejrůznějšími zdravotními obtížemi, se do svého soka s chutí pustili a brzy slavili vedení zásluhou přesné střely Radka Matějovského, který byl později vyhlášen nejlepším plzeňským hráčem utkání. Oceláři sice vzápětí vyrovnali, ale pak přišla šňůra tří plzeňských branek, která utkání rozhodla. Hosté pak ještě stav zkorigovali, ale při jejich závěrečné power-play dal výsledku konečnou podobu Roman Tomas.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

5:2
2:1, 2:1, 1:0

Branky a nahrávky: 5. Matějovský (Dvořák), 10. Cartelli (Hudec), 23. Vlasák (Straka, Tomas), 31. Vlasák (Benák, Dvořák), 60. Tomas (Straka, Matějovský) – 6. Hampl (Balej), 32. Luňák (Květonň, Peterek). Rozhodčí: Vampola – Bádal, Charvát. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5 593. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, S. Hudec, Cartelli, Pácal, Dresler, Smrek, L. Martinec - Tomas, M. Straka, Vlasák - Adamský, Jan Kovář, Matějovský - Kubica, Dvořák, Ludvík.

HC Oceláři Třinec

Čechmánek (31. Vojtek) - Sekeráš, Výtisk, Vosátko, Gureň, Rangl, Malec - Balej, D. Moravec, Hampl - Kanko, Polanský, V. Polák - D. Květoň, Peterek, Martynek - Zeliska, Lušňák.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 30 2 28 93,33 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 1 0
Václav Benák 0 1 1 1 0
Mario Cartelli 1 0 1 1 0
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 2 2 2 0
Stanislav Hudec 0 1 1 -1 0
Jan Kovář 0 0 0 0 2
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 1 1 2 2 2
Tomáš Pácal 0 0 0 1 0
Peter Smrek 0 0 0 2 2
Martin Straka 0 2 2 0 0
Roman Tomas 1 1 2 0 2
Tomáš Vlasák 2 0 2 0 0

komentář

Do branky se po čtyřech zápasech postavil Roman Málkem, který na dálku čelil svému jmenovci Čechmánkovi ve svatyni hostů. Na ledě jsme také viděli po delší odmlce jméno Vampola, ale pouze na štítku na dresu hlavního sudího. První střelu vyslal na třineckou klec po úniku z levé strany Adamský. Ostrou ránou se prezentoval v páté minutě ze stejného místa Ludvík, Čechmánek stačil tečovat nad. Třetí akce Lasselsbergeru už skončila gólem, Michal Dvořák vybojoval puk za brankou, přihrál před brankoviště Radku Matějovskému a ten trefil z první přesně. Vedení domácích mělo jepičí život, už v čase 5:38 hosté srovnali i díky "namázání" od jednoho z Plzeňských, jmenovitě se trefil Zbyněk Hampl. Prvního vyloučení se plzeňská ČEZ Aréna dočkala na začátku osmé minuty, když po zákroku na Martina Straku putoval na hanbu v západních Čechách známý Jan Výtisk. Minutu a jedenáct sekund pak mohli hrát domácí přesilovku pěti proti třem po tom, co si další faul vykoledoval kapitán Straka. Benák vyslal po "ťukecu" se Smrekem jednu ze svých bomb z větší vzdálenosti, ale Čechmánek vytáhl svůj semafor právě včas. 9:13 a Plzeňští se radují! Po nepohledných pokusech ohrozit hostující branku prošla třineckému gólmanovi až za záda střela Maria Cartelliho, na čáře ještě jistil celou situaci Matějovský, jenž puk pro jistotu do branky doklepl. Adamský ujížděl v tandemu s Dvořákem v brejkové situaci a při své charakteristické ráně z kruhu zlomil hokejku, takže puk se jen tak líně doodrážel až k Čechmánkovi. Daleko krušnější chvilka přišla pro v Plzni neoblíbeného gólmana o tři čtvrtě minuty nato, když ho Tomas trefil velmi zostra do masky.

Hned na úvod prostřední části se plzeňští hráči řítili tři na jednoho. Straka perfektně našel Benáka, ten mu chtěl puk ještě vrátit, ale to už se nepodařilo. Na konci třiadvacáté minuty se prořídlé plzeňské publikum radovalo po oku lahodící hokejové parádičce - Tomas našel v rychlém protiútoku Straku, ten přesně přihrál Tomáši Vlasákovi, na něhož zbyla krásná práce - trefit prázdnou branku. Přidal tak na své konto další bodík do tabulky kanadského bodovaní, kterému momentálně kraluje. V tomto utkání se potkal i s druhým z tohoto hodnocení - třineckým utočníkem Polanským, avšak tomu se zápas bodově nevydařil. Po přečkaném oslabení se Plzeň utrhla do brejku dvou na jednoho, ale Dresler nepřihrál ani Tomasovi, ani nepřekonal Čechmánka. Málek si svou dávku štěstěny vybral na sklonku třicáté minuty, kdy byl v další třinecké přesilové hře téměř překonán, ale Květoň nedokázal nepochopitelně překonat ležícího gólmana a trefil jen tyčku. Nedáš, dostaneš. V oslabení se podruhé trefil Vlasák a vyhnal Čechmánka z branky. Jeho místo zaujal hned vzápětí Martin Vojtek. Třinec však ihned snížil, Málek si neuhlídal pravou tyčku, obránci mu také nepomohli a hostující posila Patrik Lušňák skóroval. Plzeňští získali na konci druhé třetiny početní výhodu, ale až na pohotovou teč v letu Matějovského puky svištěly spíše kolem branky než na ni.

Třetí třetina začala hodně zhurta - na začátku čtyřiačtyřicáté minuty vybojoval Tomas trestné střílení pro Tomáše Vlasáka, ale ten hattrick nezavršil. Jan Kovář se pak z dalšího buly, které vyhrál, dral sám na Vojtka, ten mu však kotouč vypíchl včas. Formace Adamský, Kovář, Matějovský pokračovala ve svém tlaku dál a tak tak, že na vyražený puk nedosáhl posledně jmenovaný, dorážel by totiž do prázdné branky. Po dalším odpískaném faulu na Adamského měli Plzeňané možnost definitivně rozhodnout, ale mohli být rádi, že neinkasovali po nedorozumění v útočném pásmu. Květon však protiútok překombinoval a na finální střelu si pravým betonem počíhal Málek. Bouřlivé ovace si pak zaslouženě vyslechl kapitán Martin Straka, přebruslil totiž na několika mála metrech svého soupeře, dojel ztracený puk a ještě do vyložené šance nahrál Tomasovi. Tomu se ale v posledních kolech lepí zakončovací smůla na paty, takže se Plzeň z branky neradovala. Na opačném pólu kluziště se ukázal Málek, když lapil Balejovu střelu z bezprostřední vzdálenosti. Od šestapadesáté minuty se Lasselsberger jal především poctivě hlídat střední pásmo a nenechat Třinec, aby ještě utkání zdramatizoval. Poslední šanci se zápasem něco udělat měi hosté v polovině osmapadesáté minuty, kdy na trestnou lavici usedl za sekání Roman Tomas. Do velké šance se znovu dostal skorozapomenutý Květoň u levé tyčky, ale Málek slyšel jeho hlasité ťukání si o puk, takže se rychle a včas přesunul. Třinečtí odvolali Vojtka minutu před sirénou, a tak byl tlak z jejich strany o to drtivější. Nicméně, když Slezané neproměnili urputný závar před Málkovo brankou, naskočil vzápětí na led Tomas, chytil vyhozený puk a pohodlně ho zavezl až do klece. Pečetil tím vítězství domácích 5:2.