SPA - PLZ 4:5 - Tomas vystřílel na Spartě tři body!

Plzeň - Tím nejlepším možným způsobem odpověděl fanouškům Lasselsbergeru Roman Tomas. Bez otálení zvedl jimi vhozenou rukavici a zaskvěl se hattrickem. Západočeši potvrdili, že se jim v posledních letech na Spartu daří, v letošní sezóně získali ve vzájemných duelech devět bodů. Pražanům nepomohly ani tři využité přesilové hry, dopomohl k tomu i skvěle chytající Pavel Francouz. Modrobílí se tak v klidu mohou připravovat na nedělní veledůležitý souboj - derby s Karlovými Vary.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

4:5
0:2, 2:2, 2:1

Branky a nahrávky: 24. Jan Hanzlík (Vykoukal, Netík), 34. Broš (Pilař, D. Výborný), 41. Broš (Ton, D. Výborný), 49. Ton (Vykoukal, D. Výborný) - 4. Tomas (Dvořák, Jan Kovář), 7. Adamský (Vlasák), 26. Tomas (Kracík), 36. Tomas (Vlasák), 50. Dvořák (Pácal, Ludvík).. Rozhodčí: Turčan - Bláha, Bádal. Vyloučení: 7:12. Využití: 3:1. Diváci: 4195. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:5.

HC Sparta Praha

Pöpperle - Vykoukal, Černošek, Pilař, Gulaši, L. Procházka, Jan Hanzlík - Ton, D. Výborný, Kafka - Netík, Broš, Látal - Koreis, Hrdel, Mrňa - Podlešák, Hromas, Langhammer

HC Škoda Plzeň

Francouz - Benák, Pácal, Dresler, Smrek, Redlihs, S. Hudec, Cartelli - Adamský, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Dvořák, Jan Kovář, Kubica - Šinágl, Ludvík, Kubalík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 0 0 0 0 0,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 2 2
Mario Cartelli 0 0 0 0 2
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 1 1 2 1 2
Stanislav Hudec 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 1 1 1 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
Tomáš Pácal 0 1 1 2 2
Jekabs Redlihs 0 0 0 1 0
Peter Smrek 0 0 0 1 4
Martin Straka 0 0 0 0 4
Petr Šinágl 0 0 0 0 0
Roman Tomas 3 0 3 2 2
Tomáš Vlasák 0 2 2 1 2

komentář

Utkání mezi Spartou a Plzní začalo velmi opatrně. Jako by si oba týmy pamatovaly svá neslavná úterní vystoupení, kdy Pražané dostali výprask v Liberci a Západočeši doma podlehli Mladé Boleslavi 0:3.

Na první pořádnou střelu si diváci museli počkat bezmála čtyři minuty, ale rovou to byl pokus gólový. Roman Tomas si nenápadně najel mezi kruhy, kam dostal přesný pas od Michala Dvořáka a přesnou střelou zápěstím otevřel skóre.

Bídný úvod domácího celku byl podruhé potrestán už za další dvě minuty. To se z podobné pozice jako Tomas trefil Martin Adamský, a hosté si tak mohli mnout ruce, protože se nijak moc nenadřeli a už vedli 2:0.

Sparťané nakopli svůj motor až po půlce třetiny. Ve 13. minutě se dostal do samostatného úniku Petr Ton, leč jeho blafák Francouz betonem vytěsnil. I nadále byli až na výjimky ofenzivnějším celkem sparťané. Povedla se jim třeba přesilovka v 16. minutě, ale to v roli zakončovatele opět selhal Ton.

Ojedinělou šanci Lasselsbergeru na druhé straně spálil po Procházkově podklouznutí Vlasák, nicméně díky impotenci Holešovických si mohl dovolit zaváhat. Ve vyložené pozici totiž před Francouzovou odkrytou brankou selhal nejdříve Výborný a po něm i Netík.

Sparťanská snaha o snížení nabrala konkrétnější obrysy ve 24. minutě, kdy v přesilovce Vykoukal šikovně posunul kotouč na Jana Hanzlíka, jenž vědom si volného prostoru před sebou přesně vypálil k pravé tyčce.

Jenže Plzenští za dvě minuty odpověděli. Hned po buly posunul Kracík puk na Tomase, který svýma dlouhýma rukama zasunul puk kolem Pöpperleho nohy až do sítě. Násladovala jakási mezihra, kdy se ani jedno z mužstev prakticky nedostávalo k ohrožení brány soupeře.

Jinak tomu bylo ve 34. minutě, když hráli domácí dvojnásobnou přesilovku, avšak i přes několik nadějných pokusů se skóre neměnilo. Sparta ale přecejen slavila. Ve 34. minutě již v klasické přesilovce Pilař chytře našel Michala Broše, který ze strany ranou do odkryté klece podruhé snížil. Plzeňští ale opět rychle kontrovali. Při hře čtyři na čtyři střelou přes beka završil hattrick kdo jiný než Roman Tomas.

Do třetí části hry vstoupili sparťané velmi efektně. Už v 18. sekundě po skrumáži před brankou dotlačil puk do soupeřovy svatyně Michal Broš a už to bylo jenom o gól. Na delší dobu to však byla poslední vážnější akce.

Po dlouhých minutách urputného hokeje, ve kterém se spíše bojovalo, než hrálo, to byli opět domácí, kdo se prosadili přes jinak dobře organizovanou obranu soupeře. Další přesilovku využil pumelicí od modré čáry po Vykoukalově asistenci Petr Ton.

Kdo si však myslel, že Sparta zavelela k obratu, ten se mýlil. Jako již tradičně v tomto zápase, si mezi kruhy v 50. minutě najel Michal Dvořák, který za přispění Pácala poslal hosty znovu do vedení.

Holešovickým nepomohlo k bodům ani závěrečné odvolání brankáře, a tak po nepřesvědčivém výkonu Sparty slaví Plzeň vítězství v poměru 5:4.