PLZ - VIT 3:1 - Tři cenné body zůstaly na domácím kluzišti!

Plzeň - V 45. extraligové kole zamířili do západočeské metropole hokejisté HC Vítkovice Steel, kteří se podobně jako domácí nacházejí uprostřed ne zrovna výsledkově zdařilého období. Bojovné utkání bylo dlouho nerozhodné, ale modrobílí nakonec dokázali svého soka skolit. V rozmezí 24 vteřin se o to svými zásahy postarali Tomáš Kubalík a Radek Matějovský, který byl vyhlášen i nejlepším plzeňským mužem zápasu.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

3:1
1:1, 0:0, 2:0

Branky a nahrávky: 10. Cartelli (Matějovský, Kracík), 45. Matějovský (Kracík), 46. Kubalík (Adamský, Ludvík) – 19. Svačina (Šimíček, Voráček). Rozhodčí: Hradil – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 5 646. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Benák, Smrek, Cartelli (41. Dresler), Redlihs, Čakajík, Pácal - Dvořák, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Kubica (24. Ludvík) - Kubalík

HC Vítkovice Ridera

Pinc - Jurečka, M. Barinka, Krstev, Voráček, Ovčačík, Stehlík - Strapáč, Burger, Kvapil - Ujčík, Šimíček, Svačina - Klimek, R. Hruška, Krenželok - Káňa, Štefanka, Ondřej

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 0 0 0 0 0,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0 2
Mario Cartelli 1 0 1 0 0
Martin Čakajík 0 0 0 1 0
Jan Dresler 0 0 0 1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 2 2 1 0
Tomáš Kubalík 1 0 1 1 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 1 1 1 0
Radek Matějovský 1 1 2 1 0
Tomáš Pácal 0 0 0 1 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 1 0
Peter Smrek 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 0 0 0 0
Roman Tomas 0 0 0 2 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 2

komentář

Do branky se nepostavil nováček v modrobílém dresu Chábera, ale kryl jen záda mladíčkovi Francouzovi. Domácí vzali svůj úkol naplno bodovat zodpovědně, drali se pěti dopředu a svou aktivitou si vykoledovali si i první faul utkání. V přesilovce nahrával Kracík před branku Vlasákovi, ten jen o píď minul vyhrazený prostor mezi tyčemi. Na druhé straně po návratu vyloučeného Vítkovického se zapotil i Francouz, před nímž těsně dorážel Šimíček. Přesto Plzeň zůstávala aktivnější, což dokázala druhá formace, když donutila Pince odhodit hokejku, což tedy hlavní sudí přehlédl a netrestal dle pravidel. Po potyčce před vítkovickou brankou se nicméně vylučovalo na obou stranách. Větší prostor na ledě vyloženě vyhovoval Martinu Adamskému, který projel až před Pince, jenž nejistým zákrokem přeci jen odvrátil nebezpečí. Velká vlna emocí se ČEZ Arénou vzedmula v minutě deváté, jelikož Hradil pustil několik minimálně hraničních chvatů hostujícího týmu. Plzeňští se pak správně nabudili a v čase 9:12 poprvé rozvlnil ranou od modré vítkovickou síťku Mario Cartelli. Ve dvanácté minutě v dobré příležitosti mířil nad Tomas. Při vyloučení Benáka se hostující celek na několik desítek vteřin uhnízdil v plzeňském pásmu a Krstev se Stehlíkem od modré ztroskotali až na Francouzovi. V patnácté minutě si Pinc vychutnal efektním a efektivním zákrokem Benáka. Pavel Francouz si zasloužil ovace plzeňského publika poté, co zblízka vychytal osamoceného Krsteva. Na druhé straně zahrozil Martina Straka, ale nedokázal procpat puk skrz vítkovickou obranu. Před první sirénou bylo však vyrovnáno. Vladimír Svačina provedl svůj improvizovaný samostatný nájezd dokonale a Francouzovi nedal šanci.

Do druhé části opět lépe domácí a znovu se z přesilovky neradovali. Ve čtyřiadvacáté minutě musel hasit Francouz Štefankovu šanci. O minutu později putoval na trestnou lavici za sekání Vlasák poté, co svému protihráči v osobním souboji vyrazil hokejku z ruky . Při oslabení ztlumil ránu od modré čáry z hokejky Barinky znovu plzeňský gólman. Na konci další početní výhody obehrál Tomas bránícího hráče i Pince, ale jeho přihrávka před zívající vítkovickou branku nenašla své uplatnění a Jurečka z brankové čáry odehrál do bezpečí. Po polovině utkání vychytal Burgera jistým zákrokem Francouz. Pinc pak pohodlně zkrotil Benákův pokus. Tak jistý si pak nebyl po bombě Čakajíka, která se pro Plzeňské naneštěstí vykutálela mimo branku. Dvořák pak trestuhodně nevyužil přesné přihrávky od Benáka, když byl před Pincem na chvíli sám. Tři minuty před koncem třetiny se po kolotoči plzeňských přihrávek uvolnil Vlasák a tak tak, že z úhlu nepřekvapil hostujícího gólmana. Úporná a nepříliš pohledná dvacetiminutovka tak branku nepřinesla.

Jako první Pince prověřil ostře pálící Kubalík. A v páté minutě poslední třetiny mohla radost v plzeňské hale propuknout naplno, když z úhlu procpal puk za čáru Radek Matějovský. Hlavní rozhodčí byl výborně postavený, takže se nenechal obalamutit tím, že Vítkovice pohotově odpálily puk pryč z klece. Čtyřiadvacet vteřin nato se v naprosto famózním světle představil junior Tomáš Kubalík, který jako namydlený blesk projel kolem mantinelu a prostřelil zřejmě nekoncentrovaného Pince. Lasselsberger i nadlále hýřil aktivitou a mladý Kubalík si vykoledoval další početní převahu svého mužstva. Na opačné straně kluziště Ujčík srdnatě vybojoval puk za brankou, předložil ho u tyčky číhajícímu Svačinovi, jenž však na Francouze nevyzrál. Straka v dvaapadesáté minutě z pravého kruhu našel Vlasáka, ten si však mířidla neseřídil nijak přesně. O tři minuty nato Francouze prověřil Klimek. Když v dalším úniku dvou na jednoho v podání Adamského a Kubalíka prvně jmenovaný trefil nad, ČEZ Aréna jen zklamáním povzdechla. A další útočná lavina se na vítkovickou klec valila při vyloučení Stehlíka, kdy Strakova parta zamotala hlavu brání čtyřce, jen ta finální přesná střela absentovala. Možnost zdramatizovat utkání měly Vítkovice těsně pŘed začátkem devětapadesáté minuty, kdy se po Šimíčkově střele puk povaloval na brankovišti a Svačina se už už po něm natahoval, ale Francouzovi zásadní měrou přispěchal na pomoc Benák, jenž před dotírajícím vítkovickým útočníkem na poslední chvíli odpálil kotouč do bezpečí. Plzeň si nakonec v klidu pohlídala velmi cenný tříbodový přírůstek do extraligového účtování.