TRI - PLZ 2:3 Plzeň vyhrála počtvrté za sebou a silně sní o šestce

Plzeň - Plzeňští odjeli do Třince nabuzeni předchozími výkony a svoji formu potvrdili i u hranic s Polskem. Přestože si hned ve druhé minutě srazili touš do své sítě, utkání plné vyloučení a šarvátek nakonec zvládli i zásluhou kapitána Martina Straky, který zařídil dva puky v Čechmánkově síti. Modrobílí se tak opět posunuli o příčku výše a stále mohou snít o přímém postupu do čtvrtfinále.

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň

2:3
1:2, 0:1, 1:0

Branky a nahrávky: 2. Peterek (Polák), 59. Seman (Peterek) - 8. Straka (Vostřák), 13. Adamský, 32. Straka (Smrek). Rozhodčí: Pešina, Turčan - Charvát, Kalivoda. Rozhodčí: Turčan, Pešina - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 12:10. V oslabení: 0:1. Diváci: 3018. Průběh utkání: .

HC Oceláři Třinec

Čechmánek - Sekeráš, Výtisk, Seman, Malec, Vosátko, Gureň, Štefanka - Tomík, Kanko, Polanský - Polák, Květoň, Peterek - Steber, Kováčik, Moravec - Hampl, Lušňák, Balej

HC Škoda Plzeň

Chábera - Čakajík, Smrek, Cartelli, Redlihs, Pácal, Benák, Dresler, Laš - Vostřák, Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Lev - Adamský, Kovář, Dvořák - Kubica, Kubalík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jan Chábera 60 40 2 38 95,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 -1 4
Mario Cartelli 0 0 0 1 0
Martin Čakajík 0 0 0 1 4
Michal Dvořák 0 0 0 0 6
Jan Kovář 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 -1 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 2
Peter Smrek 0 1 1 1 0
Martin Straka 2 0 2 1 0
Roman Tomas 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 1 0
Pavel Vostřák 0 1 1 1 0

komentář

Ačkoliv po první třetině odcházeli hokejisté do šaten za výsledku 1:2, góly padaly pouze od hráčů hostí. Hned ve druhé minutě totiž při přečíslení padl Pácal do přihrávky Peterka na Květoně. V pádu si ale plzeňský bek srazil kotouč do vlastní sítě. Na ledě se začalo jiskřit a během minuty a deseti sekund bylo vyloučeno 5 hráčů. Větší prostor vyhovoval spíše Plzeňanům včele s kapitánem Martinem Strakou jenž si chvilku po přesilové hře 4 na 3 vyjel k modré čáře a střelou nad ledem srovnal stav na 1:1. I přes snahu domácích hráli lépe Západočeši a u všech kotoučů byli minimálně o krok dříve. Odměnou jim byla branka Martina Adamského v oslabení, kdy po chybě Tomíka ujel a propálil Čechmánkovy betony, aby následně dorazil kotouč, jenž zastavil na brankové čáře. Snaha Oceláře neopustila. Vlastními chybami se však sami připravili o řadu příležitostí.

Do druhé třetiny vstoupili lépe prozměnu hosté z Plzně a svojí hrou si vynutili tlak, kterému však hokejisté Třince odolávali s vědomím důležitosti zápasu. O tom svědčilo i nasazení obou celků a nesmlouvavost v osobních soubojích. Že ani hosté, kteří mají účast ve vyřazovacích bojích jistou, nedají Moravanům nic zadarmo se přesvědčil Kováčik, jenž inkasoval hit od mladého Kováře. Plzeň ustála přesilovou hru bez vážnější komplikace a opět začala zavářet nejistému Čechmánkovi. V polovině základní hrací doby měli hosté obrovskou příležitost zvýšit, ale ze závaru před ležícím Čechmánkem se Plzeňští ještě neprosadili. O dvě minuty později už Třinečtí takové štěstí neměli a opět u toho byl Martin Straka. Plzeňský tahoun se obtočil kolem Polanského a bekhendem překvapil Čechmánka. Domácí však nesložili zbraně a vrhli se vstříc obratu nepříznivého stavu. Nutno však podotknout, že k tomu silně přispěli i hosté, kteří inkasovali již několikátý trest na dvě plus dvě minuty pro jednoho hráče. V jedné z přesilových her trefil Tomík pět minut před koncem břevno Cháberovy klece. To bylo ale od domácích ve druhé třetině vše.

Do třetí třetiny nastoupili domácí s vědomím krátícího se času na zajištění výsledku pro jistý postup do předkola a poznal to i gólman Chábera, který si během prvních pěti minut třetí části rozhodně zachytal. O svůj tlak i zbytek přesilové hry se však připravili Třinečtí sami špatným střídáním, které zaregistrovali rozhodčí. Následující početní výhody skoro využila plzeňská naděje Jan Kovář, který se protlačil před bránu a kličkou si položil Čechmánka na zem. Jeho ležící beton však překonat nedokázal. Plzeň hrála pozorně a Třinecké přečíslovala a dostávala se tak do dalších šancí. Tři minuty před koncem našel přesně Straka Vlasáka, který jen tak tak minul bránu, což vzhledem k výsledku moc nevadilo. Nakonec ale přeci jen došlo ke zdramatizování. Necelé dvě minuty před koncem napřáhl Seman po vyhrané buly a propálil Cháberu. Vyrovnání však hosté už nepřipustili i za přispění rozhodčích, kteří opět poslali jednoho třineckého hráče na trestnou lavici za šest, resp. sedm hráčů na ledě. Plzeňští si tak za pískotu tribun pohlídali tři body, které si vezou od nejvzdálenějšího soupeře zaslouženě.

Ohlasy trenérů

Jiří Juřík (Třinec): "Vyšel nám sice vstup, ale všechno se to obrátilo v početních nerovnostech. Plzeň vyrovnala a zápas rozhodla situace, kdy jsme ve vlastní přesilovce inkasovali branku. Pak to z naší strany byla křeč, na herním projevu to bylo vidět. Plzeň v závěru hlídala výsledek. Výborně bránila střední pásmo, nemohli jsme se přes něj dostat."

Milan Razým (Plzeň): "Jsme rádi, že pokračuje naše úspěšná série. Dostali jsme rychle branku, ale stačili jsme to zvrátit ještě do konce první třetiny na svou stranu. Ve druhé části jsme zvýšili vedení a bojovným, týmovým výkonem jsme zápas dovedli do vítězného konce, přestože Třinec v závěru v power play snížil na rozdíl gólu."