Junioři poprvé padli

Plzeň - Junioři: HC Kometa Brno - HC Lasselsberger Plzeň 4:1. Poprvé v sezóně nebodovali mladíci Plzně, až jejich sérii ukončilo Brno, které doposud získalo v osmi zápasech pouhé čtyři bodíky. Hosté sice vedli zásluhou Špilera, ale ještě do první sirény třikrát inkasovali. Již zítra si mohou Západočeši spravit chuť v Olomouci.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

4:1
3:1, 1:0, 0:0

Branky a nahrávky: 16. Švaňhal (Grmela, Stehlík), 16. Popolanský, 19. Brzobohatý (Hájek, Štěpánek), 31. Popolanský (Žalud) - 8. Špiler (Polívka). Rozhodčí: Polák - M.Čech, Dřínovský . Vyloučení: 10:9. Využití: 1:1. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 4:1.

HC Kometa Brno

Čiliak - Zitka, Sova, Žalud, Pospíšil, Vozdecký, Rosenberg, Tesař - Juráň, Stehlík, Komínek, Kožár, Brzobohatý, Hájek, Popolanský, Grmela, Štěpánek, Švaňhal.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Růžička, Zeman, Ruprecht, Jeřábek, Sullmann - Hucl, Polívka, Petruška, Strnad, Šustr, Šimek, Pitule, Trojan, Hošťálek, Baxa, Straka, Roušal, Špiler, Jonák, Lev

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 33 4 29 87,88 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -1 2
Jan Hucl 0 0 0 -2 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Vít Jonák 0 0 0 -2 10
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Polívka 0 1 1 -2 2
Adam Roušal 0 0 0 0 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 -2 0
Alex Sullmann 0 0 0 0 4
Martin Šimek 0 0 0 -1 0
Radek Špiler 1 0 1 0 2
Andrej Šustr 0 0 0 -1 2
Martin Trojan 0 0 0 0 2
Petr Zeman 0 0 0 -2 0

komentář

V pátečním klání, ve kterém se proti sobě postavila mužstva domácího Brna proti hostující Plzni, byli větším favoritem hosté. S jednadvaceti body vedli tabulku extraligy juniorů, zatímco domácí byli na předposledním místě s pouhými čtyřmi body.

Brno ovšem nehledělo na statistiky a nastoupilo do zápasu s chutí. Stejně tak Plzeň chtěla potvrdit roli favorita a tak se hned z počátku snažila vytvořit tlak. Prvních pět minut jsme ovšem neviděli mnoho šancí, přestože hned ve třetí minutě byl vyloučen hostující Martin Trojan za nedovolené bránění. Plzni se dařilo vyhazovat puky a když mohla, tak i dokázala podržet puk v útočném pásmu mimo ohrožení vlastní brány. Sotva přesilovka Komety skončila zapískal rozhodčí další faul a poslal na trestnou lavici plzeňského Andreje Šustra opět za nedovolené bránění. Kometě se podařilo zamknout Plzeň v jejím pásmu a prověřit Mazance několika střelami. Skóre se ovšem neměnilo díky zákrokům plzeňského brankáře. V čase 6:32 se síly na ledě vyrovnali, když fauloval brněnský Onřej Stehlík. Ihned po návratu Šustra ovšem Plzeň využila nabídnutou, třebaže zkrácenou, přesilovku a v čase 7:21 se ujala vedení. Nejdříve přišla střela od modré mimo bránu a puk se odrazil k domácímu obránci. Ten sice měl už kotouč na hokejce, ovšem do ní mu ťukl Radek Špiler a puk propadl Čiliakovi nešťastně mezi betony. Plzeň gól povzbudil a začala Kometu lehce přehrávat. Její obrana byla ale pozorná a veškeré střely likvidoval jistý Čiliak. Kometa ovšem nechtěla tahat za kratší provaz a tak i domácí se snažili zaútočit. Jejich snaha ztroskotala, když v 11. minutě sudí vyloučil domácího Lukáše Kožára na dvě minuty za nedovolené bránění a Plzeň tak mohla odskočit již na dvoubrankový náskok. Brno ovšem vyhazovalo kotouče a nenechávalo nic náhodě. Po přesilovce se hra přelévala ze strany na stranu a neviděli jsme žádné větší šance. Teprve v 16. minutě zamotali obranou Plzně Ondřej Švaňhal, Jan Grmela a Ondřej Stehlík a po několika nahrávkách zamířil Jan Grmela tu svoji k opačné tyči Mazancovi brány. Tam stál Ondřej Švaňhal, který neměl problém vymést prázdnou klec hostí. V čase 15:15 tedy bylo vyrovnáno a hra začínala od začátku. Ovšem hned o 20 sekund později pronikl plzeňskou obranou Tomáš Popolanský a strhl vedení na stranu Komety po krásné individuální akci. Hosté nechtěli domácím nechat ani bod a tak okamžitě opět zaútočili. Jenže další gól padl opět do jejich sítě, když v čase 18:38 došlo k rychlé kombinaci brněnských před bránou hostí a Michal Brzobohatý nekompromisně rozvlnil síť za Mazancovými zády. Konec třetiny už si Kometa kontrolovala náskok a do kabin tedy zamířila s náskokem dvou gólů.

Další třetina se nesla ve znamení ofenzívy Plzně. Hned ve 22. minutě dostali šanci, když na trestnou lavici odešel domácí František Rosenberg za držení protihráče, ale domácí vyhazovali puky a Plzeň se tak nemohla dostat do šance. Ihned po skončení přesilovky Brno začalo bránit střední pásmo a Plzeň nemohla přejít přes hustou obranu domácích. Ve 26. minutě dostalo Brno početní výhodu po faulu plzeňského Jana Baxy. Domácí kontrolovali puk, ale i obrana Plzně se činila a nedovolila ohrozit Mazancovu svatyni. Ve 28. minutě byl vyloučen další hráč hostí. Tentokrát Alex Sullmann dostal menší trest za vražení na hrazení a domácí tak získali šanci 5 na 3. Ovšem tato šance trvala pouhých 6 vteřin, což bylo příliš málo na to jí plně využít. Navíc o necelou minutu později byl vyloučen domácí Tomáš Popolanský za nebezpečnou hru vysokou holí a počet sil na ledě se vyrovnal. Ve 29. minutě mel na holi další gól Ondřej Švaňhal, když se ocitl sám před Mazancem. Vítězně z tohoto souboje ovšem vyšel hostující gólman. Plzeň poté dostala trest za příliš mnoho hráčů na ledě a tak se síly na ledě opět vyrovnali. Plzeň držela puk v útočném pásmu. Ovšem ihned po skončení trestu domácích skočil na led z trestné lavice Tomáš Popolanský a po nádherné nahrávce od Filipa Žaluda přímo na útočnou modrou zakončil nad betony ležícího Mazance. Kometa tedy potrestala chybu Plzně a odskočila o další gól. Ve stejný moment obdržel hostující Vít Jonák osobní desetiminutový trest za nesportovní chování. Ve 32. minutě se na do stamostatného úniku dostal Václav Polívka, Čiliak byl ale připraven a podržel svůj tým i tentokrát. Do konce třetiny následovala řada vyloučení, ale žádné moc šancí jsme neviděli. Hra byla ve znamení obrany domácích, která nepouštěla soupeře přes vlastní modrou. Po druhé siréně tedy na tabuli svítilo skóre 4:1 a v Brně vznikalo překvapení kola.

Plzeň začala třetí třetinu aktivněji a doslova zavřela domácí v jejich pásmu. Hosté sice tlačili, ale obrana domácích byla nad jejich síly. Brno přečkalo i další přesilovku bez úhony a s klidem tak bránilo výsledek. Plzeň získala ještě další tři přesilovky, ale Brno vsadilo na důraznou defenzívu a ta se jim také dařila. Domácí se nikam nehnali a spíše podnikali protiútoky. Plzeň vyvíjela značný tlak, ale obrana Komety skvěle zvládala všechny situace a k ničemu hosty nepustila.V 52. minutě pak v další přesilové hře Brna měli domácí obrovskou šanci. Úplně sám před brankářem se ocitl jeden z domácích, ovšem hostující Mazanec se skvěle přesunul a vykryl tuto příležitost. Kromě této akce ovšem byla plzeňská obrana zrcadlovým obrazem té brněnské a tak ani Brno se nedostávalo do šancí. Hosté měli ještě dvě přečíslení, obě však byla neúspěšná. První bylo 3 na 2, kdy ovšem nepřesná nahrávka na útočné modré poslala puk do rohu a o dvě minuty později pak 2 na 1, které ovšem skončilo v postavení mimo hru. Brněnská obrana zůstávala pozorná až do konce a v 58. minutě dokonce dostala početní výhodu. Zápas tak v klidu Brno dovedlo do vítězného konce a Plzeň tak odjíždí z Brna naprázdno.

Ohlasy trenérů

Lubomír Oslizlo (HC Kometa Group): Přestože jsme měli problém postavit tři pětky kvůli nemocem a zraněním tak jsme dnešní zápas hráli velice dobře. V minulých utkáních jsme se nemohli prosadit, což se nám dnes podařilo. Měli jsme trochu obavy, protože přijelo vedoucí mužstvo soutěže, ale myslím si, že jsme předvedli velice dobrou hru.

Vyjádření trenéra Plzně se bohužel nepodařilo sehnat.