Junioři ztratili zápas kolapsem v závěru druhého dějství

Plzeň - Junioři: BK Mladá Boleslav - HC Lasselsberger Plzeň 8:5. Teprve pošesté v této sezóně nebodovali junioři Plzně. Osudnou se jim stala poslední minuta prostřední části, když domácí nastříleli tři branky. Nápor v závěru již nestačil a modrobílí nakonec museli před soupeřem sklonit hlavu.

BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň

8:5
2:3, 4:1, 2:1

Branky a nahrávky: 13. Vernek (Belay, Kotrba), 13. Lenc (Jiránek), 24. Belay (Milotinský, Kotrba), 39. Milotinský (Belay, Kotrba), 39. Jiránek (Protivný), 40. Janček (Lacika, Vernek), 55. Rys (Velechovský), 57. Lenc (Protivný) - 11. Culek (Petruška, Jonák), 16. Lev (Pitule), 19. Pitule (Baxa), 22. Petruška (Růžička, Zeman), 50. Petruška (Culek). Vyloučení: 8:6, navíc Jonák (Plzeň) a Hrubý (Mladá Boleslav) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 82.

BK Mladá Boleslav

Hrubý - Švaříček, Lacika, Arazím, Mikuláštík, Vrba, Čížek, Soukup - Protivný, Krejčík, Lenc, Rys, Kotrba, Janček, Velechovský, Belay, Vernek, Milotínský, Koudela, Jiránek

HC Škoda Plzeň

Mazanec (39. Záhrubský) - Růžička, Doležal, Sullmann, Zeman, Ruprecht, Jeřábek - Hucl, Polívka, Petruška, Pitule, Trojan, Hošťálek, Baxa, Culek, Janník, Straka, Roušal, Špiler, Jonák, Lev

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 39 33 5 28 84,85 0
Václav Záhrubský 21 13 3 10 76,92 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 1 1 -2 0
Jakub Culek 1 1 2 0 0
Ondřej Doležal 0 0 0 1 0
Jannik Herm 0 0 0 -2 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -1 0
Jan Hucl 0 0 0 -4 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Vít Jonák 0 1 1 2 12
Jakub Lev 1 0 1 0 0
Patrik Petruška 2 1 3 0 2
Tomáš Pitule 1 1 2 -1 0
Václav Polívka 0 0 0 -2 0
Adam Roušal 0 0 0 -2 14
Jakub Ruprecht 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 1 1 0 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Alex Sullmann 0 1 1 -1 0
Radek Špiler 0 0 0 0 0
Martin Trojan 0 1 1 -1 0
Petr Zeman 0 1 1 -2 2

komentář

Už po čtyřiceti sekundách rozhodčí vylučovali, na trestnou lavici odcházel plzeňský útočník Zeman za hákování. V přesilovce se po závaru dostal k nebezpečné střele obránce Čížek, jeho pokus ale pozorný brankář Mazanec vyrazil ramenem. Po skončení přesilové hry v obraně chyboval domácí obránce Arazim, Jan Baxa se ale naštěstí pro Středočechy k dorážce nedostal. Plzeň dál kousala, po Petruškově pasu měl na brejk našlápnuto Petr Straka, přihrávku ale nezpracoval dobře a kotouč mu utekl. Vzápětí Belay na druhé straně v přečíslení 2 na 1 nahrál před odkrytou branku Milotínskému a ten minul, hned nato Kotrba jen těsně přestřelil. Pak přišel Belayův zbytečný faul v útočném pásmu. Plzeňští sice přesilovku nevyužili, hned po jejím skončení však Patrik Petruška našel zpoza branky Jakuba Culka, jenž zasunul puk do branky a poslal Západočechy do vedení. Vyrovnání však na sebe nenechalo dlouho čekat, krátce poté, co se úvodní část překlenula do druhé poloviny, byl za naražení zezadu na hrazení vyloučen plzeňský Roušal a Boleslavští v početní výhodě srovnali. Jan Vernek stál na konci nádherné kombinace, kterou rozehrál od modré Kotrba na Belaye, jenž Vernekovi předložil puk na zlatém podnose před prázdnou branku. Pro Plzeň bylo ještě hůř, za pouhých 39 vteřin udeřila Boleslav podruhé, Jiránkovu přihrávku zakončoval Radan Lenc. Oba celky posléze hodně přitvrdily, za krosček na Hucla šel na trestnou lavici pykat mladoboleslavský obránce Čížek. Přesilovka se Lasselsbergeru povedla, po několika šancích protlačil puk za Hrubého nejlepší plzeňský střelec Jakub Lev a bylo vyrovnáno. Brankář Hrubý navíc obdržel desetiminutový osobní trest za protesty. Za tři minuty už Plzeň opět vedla, s velkým štěstím dostal kotouč za brankovou čáru Tomáš Pitule. V závěru třetiny ještě putoval podruhé v zápase na trestnou lavici domácí Václav Čížek za nedovolené bránění.

Kromě toho bylo po půlminutě hry ve druhé třetině vyloučen ještě Lukáš Vrba za podražení a poprvé v zápase měli plzeňští junioři příležitost dvojnásobné početní výhody. A nabízenou příležitost chytili za pačesy, ve 22. minutě zakončil kombinaci Růžičky a Zemana Patrik Petruška, do Růžičkovy přesné přihrávky mu stačilo jen nastavit hokejku. Sám střelec čtvrté branky ale následně fauloval a i Boleslavští předvedli soupeři, že přesilovky umí. Povedenou kombinaci Milotínského a Kotrby podobnou té plzeňské završil střelou do horní poloviny odkryté branky Martin Belay. Pak pokračoval pohledný rychlý hokej, z ostrého úhlu se pokoušel dát gól Kotrba, trefil ale jen Mazancovu masku, v 11. minutě ujel Velechovský a nádherně přihrál před branku, strážce plzeňské svatyně byl ve střehu. O dvě minuty později vyfasoval za náznak potyčky centr Plzně Vít Jonák trest 2+10 a společně s ním i dvouminutový trest domácí Mikuláštík. Ve hře čtyř proti čtyřem se více dařilo hostům, v 16. minutě ujíždějícímu Lvovi na poslední chvíli vypíchl puk Hrubý, tentýž hráč poté vyjel zpoza branky a trefil tyč. Po této akci si šel potřetí během střetnutí sednout na trestnou lavici Čížek, v přesilovce Roušal výtečně uvolnil Pituleho, ten ale přestřelil, vzápětí na druhé straně svůj únik neproměnil Janček. Ve 39. minutě Čížek naskočil z trestné lavice, našel Belaye, který prodloužil na Kotrbu, jenž si z levého křídla nabruslil až před Mazance. Ačkoli nebyl úspěšný a plzeňský brankář mu perfektně vykryl střelecký úhel, puk si sebral Michal Milotínský, natlačil se před branku a vyrovnal na 4:4. Za dalších 31 sekund uklidil Tomáš Jiránek do branky přihrávku Protivného, což už Mazanec nevydržel a odjel na střídačku, mezi tyčemi ho vystřídal Václav Záhrubský. Plzni to však nebylo nic platné, fantastický obrat dokonal v čase 39:19 Richard Janček. Po dvou třetinách tak byl stav 6:4 pro domácí.

Plzeň byla jako opařená, takový nečekaný obrat byl naopak pro domácí velkou vzpruhou. Belay mohl zvýšit boleslavské vedení, po jeho střele nad lapačku Záhrubského zvonila tyč. Po chvíli zahrozili i junioři Lasselsbergeru, velkou příležitost promarnil Petruška. Chvíli nato přišla série faulů, po uplynutí trestů Roušala a Soukupa Velechovský zavezl kotouč do třetiny, našel před odkrytou brankou Lence, neposedný puk ale mladoboleslavský útočník rozhodně netrefil podle svých představ a jen těsně minul téměř prázdnou klec. V 50. minutě přišlo snížení z hole Patrika Petrušky, který až napodruhé dorazil puk do branky. Západočeši povzbuzeni kontaktním góle se zvedli, jejich snahu ale zhatil v 53. minutě Jiří Rys, jenž využil přihrávku Velechovského a vrátil domácím dvoubrankový náskok. V 56. minutě v plzeňské přesilovce po faulu Verneka Hrubý doslova ukradl gól Hošťálkovi, když bleskově přesunul a neuvěřitelným způsobem vyrazil. O minutu později se podruhé v zápase trefil Radan Lenc, když do branky nasměroval přihrávku od Velechovského. Dvě minuty před koncem promarnil příležitost Kotrba, jenž sám za obranou ze vzduchu tečoval puk těsně mimo. Definitivní tečku za utkáním udělala zoufalá plzeňská power play, která neměla žádný efekt, junioři Bruslařského klubu zvítězili nad Plzní 8:5.