Čtvrtfinále uvidí Plzeň! Po pěti letech ...

Měl to být nervydrásající duel, jenže když v 17. minutě zvýšil Martin Čakajík na 3:0, uzavřel celkové skóre, které do Plzně vrací po pěti letech boje o titul! Vítězný gól zaznamenal Michal Dvořák, Jan Chábera udržel v Plzni druhou nulu. Doposud nejdůležitější zápas sezóny, která již nyní může být označena jako úspěšná, sledovalo více než 7 tisíc diváků. Plzeň po výhře 3:2 na zápasy prošla přes Třinec do čtvrtfinále, kde se po pěti letech střetne s Pardubicemi. Série začíná 4. března v Pardubicích, 8. března se přestěhuje na plzeňský led.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

3:0
3:0, 0:0, 0:0

Branky a nahrávky: 5. Dvořák (Kovář, Tomas), 16. Adamský (Benák), 17. Čakajík (Vlasák). Rozhodčí: Fraňo, Turčan - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 14:17, navíc Dvořák 5 min. a do konce utkání - D. Květoň 10 min, Výtisk do konce utkání.. Využití: 1:0. Diváci: 7 017. Střely na branku: 27:36. Průběh utkání: 3:0.

HC Škoda Plzeň

Chábera - Čakajík, Dresler, Cartelli, Pácal, Benák, Redlihs, Smrek - Kovář, Vostřák, Tomas, Laš, Kubica, Dvořák, Matějovský, Kracík, Adamský, Vlasák, Straka (C), Kubalík

HC Oceláři Třinec

Vojtek - Gureň, Andersons, Sekeráš, Výtisk, Seman, Malec, od 30. navíc Vosátko - Kanko, Polák, Kováčik - Pánik, Polanský, D. Moravec - D. Květoň, Peterek, Balej - od 30. navíc Tomík, Steber.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jan Chábera 60 36 0 36 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 0
Václav Benák 0 1 1 1 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Martin Čakajík 1 0 1 2 2
Jan Dresler 0 0 0 1 8
Michal Dvořák 1 0 1 1 25
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 4
Tomáš Pácal 0 0 0 0 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 4
Peter Smrek 0 0 0 0 6
Martin Straka 0 0 0 1 0
Roman Tomas 0 1 1 0 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 1 0

komentář

Domácí začali aktivněji a již v první minutě se před Vojtka dostal Matějovský. Jeho pokus ale hosté zblokovali do ochranné sítě. Domácí si situaci ale hned v začátku zkomplikovali vyloučením, odpočnout si šel Matějovský. Ke gólu byli přesto blíž modrobílí, v oslabení ujeli Čakajík s Adamským na jediného beka Třince, plzeňský obránce však pouze vyprášil Vojtkovy betony. Hosté se navíc sami o výhodu hráče v poli připravili, když na buly po odpískání sekl Peterek Dvořáka. Při hře 4 na 4 ujel po pravé straně Adamský a tvrdou střelou trefil tyč. Poté už se začalo na ledě přiostřovat. Po odpískání napadl Smreka Malec, rozhodčí vyloučil chybně oba hráče. Pokračovala tak hra ve čtyřech. Poté se vrátil na led Matějovský a začala zkrácená přesilovka Plzně. Michal Dvořák se dostal k vyraženému puku, který na Vojtkovu branku poslal Tomas a uklidil jej do prázdné klece. 4:26 – 1:0. Domácí mohli vzápětí přidat další gól, Kracík zpoza branky geniální přihrávkou nabil Cartellimu, ten ale z ideální pozice trefil pouze Vojtkovu vyrážečku. V polovině třetiny hosté vůbec poprvé vážněji ohrozili Cháberu, ten ale včas schoval skákající puk v lapačce. Další šanci si vytvořil Tomas, který si obhodil Malce a mířil sám na Vojtka, třinecký obránce zatáhl za záchranou brzdu a byla z toho další přesilovka pro Plzeň. Ta se ale domácím nepovedla, navíc těsně po jejím konci ujel Balej, vystřelil z pravé strany a dojíždějící Malec mohl dorážet do prázdná branky, v čemž mu sekyrou zabránil Redlihs. Domácí se ubránili, jenže v závěru přesilovky zalehl za brankou puk Dresler, výhoda Třince tak pokračovala. Jenže hned při následující buly Polanský zahákoval Dvořáka a síly se srovnaly. Při hře 4 na 4 Cartelli dvakrát vyzkoušel Vojtka od modré, ten předvedl poměrně nejisté zákroky. Poté se podél levého mantinelu rozjel Martin Adamský a předvedl svoji typickou akci. Rychlým bruslením nechal třinecké daleko za sebou a střelou z ostrého úhlu překonal Vojtka. 15:29 – 2:0. Uběhlo pouze něco přes půl minuty a domácí se radují znovu. Na hranici kruhů se trochu zamotal Martin Čakajík a střelou bekhendem překvapil třineckého gólmana potřetí. 16:03 - 3:0. V 19. minutě Tomas šikovnou kličkou překonal Malce a ten opět použil poslední zbývající prostředek – hákování. Třinecký bek si přisedl již k dříve vyloučenému Květoňovi. Modrobílí dlouhou dvojnásobnou přesilovkou pohrdli, puk si házeli jako horký brambor a Vojtka neohrozili jedinou střelou.

Druhá třetina začínala dohrávanou dvojnásobnou plzeňskou přesilovkou. V ideální pozici střílel Cartelli, Vojtek vyrazil, Kracík se jej snažil položit a z ostrého úhlu přehodit, třinecký gólman ale jeho lob chytil lapačkou. Ve 24. minutě všem na stadionu zatrnulo, po bodyčeku u mantinelu zůstal na ledě ležet Kracík a na střídačku mu museli pomoct spoluhráči. Ve 28. minutě zkusil skočit Kracík na led, ale okamžitě se musel vrátit na lavici. Ve 30. minutě po sporném vyloučení domácích za příliš mnoho hráčů na ledě srazil Květoň v brankovišti Cháberu. Toho okamžitě pomstil Redlihs. Všichni tři aktéři šarvátky vyfasovali po dvou minutách. V dlouhé přesilovce hosté zavřeli Plzeň ve vlastní třetině a Pánik dokonce trefil břevno nad Cháberou. Poté již při plném počtu hráčů trefili hosté mantinel za Plzeňskou brankou tak, že puk se odrazil přímo Cháberovi do bruslí. Hosté situaci využili k dalšímu ataku na plzeňského gólmana v době, když ji byl puk ve středním pásmu. Ve 32. minutě našel z rohu Matějovský před brankou Kubalíka, který ale dostal sekyru a tak nemohl přesně zakončit. Snad nikoho už nepřekvapí, že se vše odehrálo za naprostého nezájmu obou hlavních sudích. Na konci 37. minuty už se po faulu na Straku vylučovalo. V oslabení ale po chybné přihrávce Cartelliho ujel Polanský a poté co se zasekávačkou zbavil Redlihse pořádně vystrašil Cháberu. Hned po skončení třinecké přesilovky se pokusil Vojtek nasimulovat faul tím, že bezdůvodně padl na svoji branku. Rozhodčí mu na tento strategický manévr neskočili a třineckého gólmana potrestali dvouminutovým vyloučením.

Na začátku třetí části Chábera poměrně nešťastně vyrazil puk před sebe a měl hodně velké problémy s dorážejícími třineckými hráči. Jinak ale hra ani jednoho týmu příliš vzrušení nepřinášela. Ve 49. minutě opustil led předčasně Výtisk, který podrazil Vostřáka a následně za protesty vyfasoval trest do konce zápasu. V čase 50:00 se domácí dostali do těžké situace, museli se bránit přesilovce 4 na 3. Ale i toto oslabení Plzeň s přehledem zvládla. Hra v plném počtu ale dlouho nevydržela, Malec napadl u mantinelu Matějovského, potrestáni však byli nepochopitelně oba hráči. Rozhodčí v těchto chvílích vypjatý zápas příliš nezvládali. V 54. minutě si Tomas opět povodil Třineckou obranu a byl potřetí v zápase faulován, tentokráte Semanem. Po Redlihsově střele dorážel Tomas, ale jinak se už domácí ani nesnažili dát gól, pouze sbírali vteřiny do konce zápasu. Laxnost Plzně mohl v 58. minutě potrestat Andersons, který ale v ideální pozici přestřelil a zahodil tak poslední šanci Třince zdramatizovat zápas. V poslední minutě ještě Polanský srazil po odehrání puku Cháberu a zdokumentoval tím, jak někteří třinečtí hráči psychicky závěr zápasu nezvládli. Korunu všemu nasadil Malec, který při následujícím buly napadl Dvořáka. Také v tomto případě rozhodčí udělili tresty naprosto necitlivě bez ohledu na to, kdo se pouze bránil a kdo se snažil bitku vyvolat. To ale stejně nic nezměnilo na tom, že Plzeň zaslouženě zvítězila a po pěti letech si modrobílí opět zahrají play-off.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (HC Lasselsberger Plzeň): "Chtěl bych poděkovat hráčům za vítězství v sérii a postup do play off, který byl roky přáním všech v klubu i hokejové veřejnosti tady. Chtěl bych ocenit i soupeře, protože jsme tam jeli za stavu 2:0 na zápasy, Třinec to nezabalil a dokázal sérii natáhnout na pět zápasů. Klobouk dolů jak před našimi hráči i před soupeřem, byla to parádní série. Máme pár dnů do čtvrtfinále, doléčíme šrámy, potrénujeme a věřím, že jsme neřekli poslední slovo. Kracík půjde v neděli na vyšetření a myslím si, že bude v pořádku."

Pavel Marek (HC Oceláři Třinec): "Musím našemu týmu poděkovat za předváděné výkony v celé sérii. Naše hra se v ní postupně zlepšovala a je to paradox, že jsme dneska proti Plzni odehráli možná nejlepší zápas, a prohráli jsme ho. Takový je hokej, neměli jsme štěstí. Vytvořili jsme si asi z celé série dnes nejvíce šancí, ale nebyli jsme schopní dát gól. Je to škoda, že se hraje jen na tři vítězné zápasy, protože to je hrozná výhoda domácího prostředí. Na čtyři by asi byla série dramatičtější. V tak vyhroceném zápase jako dneska by měla mít hra větší spád a nemělo by se do ní tak zasahovat, hráči pak ani nevědí, co mají na ledě dělat. Zápas se má pustit, hrát na doraz a ne třicet nebo čtyřicet minut ve čtyřech. Nakonec jsme měli nejlepšího hráče Květoně čtrnáct minut ze hry, přestože se nepustil do žádné bitky a jen se hlídal, aby ho Plzeň nevyřadila ze hry."