KOM-PLZ 1:2! S Kometou přiletěly tři body, výhru trefil Lukáš Hvila

Na horké půdě v natěšeném Brně Plzeňáci vytěžili premiérovou výhru! Do vedení poslal ve 22. minutě Plzeňáky Jan Kovář, za tři minuty vystřelil vítěznou trefu Lukáš Hvila! U obou gólů asistoval obránce Jan Benda. Brněnští dokázali ve 49. minutě snížit zásluhou Dopity, i vyrovnat díky Jakubu Šindelovi, ovšem jeho gólu předcházel ofsajd. Vynikající výkon podal gólman Tomáš Popperle. Západočeši mohou tři body potvrdit hned v pátek proti Kladnu.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

1:2
0:0, 0:2, 1:0

Branky a nahrávky: 49. Dopita (Erat, Selingr) - 22. Kovář (Benda), 25. Hvila (Tvrdík, Benda). Rozhodčí: Mikula, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:8. Bez využití. Diváci: 7200. Střely na branku: 24:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

HC Kometa Brno

Trvaj - Koma, Bičánek, Mojžíš, Křetínský, Houdek, Ovčačík, Kántor - Erat, Dopita, Selingr - Vondráček, Pucher, Dlouhý - Brabenec, Šindel, Klimt - Korhoň, Meidl, Vorel.

HC Škoda Plzeň

Pöpperle - Jeřábek, Modrý, Benák, Hanzlík, O Brien, Benda, Mezei, Dresler - Bomersback, Straka, Vlasák - Hvila, Kracík, Tvrdík - Stránský, Kovář, Matějovský - Dvořák, Heřman, Adamský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Pöpperle 60 24 1 23 95,83 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 0 2
Jan Benda 0 2 2 2 2
Mark Bomersback 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Martin Heřman 0 0 0 0 2
Lukáš Hvila 1 0 1 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 1 0 1 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Branislav Mezei 0 0 0 -1 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
Doug O´Brien 0 0 0 2 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 1 1 0 0
Michal Tvrdík 0 1 1 1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 2

komentář

Úvod zápasu byl poněkud poznamenán nervozitou z obou stran, hra se poněkud rozhýbala až díky rozhodčím. Ti v krátkém sledu vyloučili jednoho domácího a tři hostující hráče, což vyústilo v první šanci Kamila Brabence. Pöpperle neměl šanci proti jeho dorážce zasáhnout, kapitán domácích ale branku z těžké pozice minul. Další příležitost si vypracovala první formace Brna, Selingra ale vychytal výtečným zákrokem Pöpperle. Hostující gólman působil v první třetině hodně jistým dojmem a nebylo to naposledy, co zhatil přesilovkovou šanci Brna. Na druhé straně se k ráně odhodlal několikrát aktivní Mezei, z otočky pálil nebezpečně Bomersback, ale Trvaj napodobil svého kolegu a byl taktéž pozorný. Když pak před Pöpperlem opět pohořel Selingr, šlo se do kabin za stavu 0:0. Domácí byli mírně aktivnější, do šancí se ale příliš nedostávali a pokud se už zadařilo, ztroskotali v koncovce. Hosté často úpěli v oslabení, jinak ale byli taktéž aktivní a snažili se rychlým pohybem eliminovat úderné akce domácích.

Druhá část hry přinesla poněkud odlišný obrázek. Hosté zvýšili obrátky a těžili z toho. Trvaj ještě dokázal vychytat O’Briena, chvilku poté sle vstřelil první branku zápasu důrazný Kovář, který doklepával odraženou střelu Bendy. Aby toho nebylo málo, našel pár minut poté Tvrdík před brankou volného Hvilu a ten nedal Trvajovi šanci – 0:2. Domácí se snažili o odpověď, ale jejich rány mířily vedle, popřípadě je viděl a bez problémů zneškodnil Pöpperle. Smolařem zápasu byl zejména Selingr, který hodně těžil ze souhry první formace, ale zakončení nezvládal. V dobré příležitosti se ocitl i Klimt, jeho pokus skončil jako mnoho jiné vedle. Plzeň navíc nepřestávala hrozit, zachytal si i Trvaj, ale skóre se již neměnilo – druhou třetinu ovládli hosté a získali po zásluze dvoubrankový náskok.

V úvodu poslední části hry diváci očekávali nápor domácích, ten na sebe ale nechal dlouho čekat. Do šance se dokonce dostali hosté, plachtící puk ale odpálil z brankoviště DLouhý. Vzápětí se Kometa dočkala kontaktní branky, když střílenou přihrávku Erata napálil do sítě Dopita. Brno zvedlo hlavu a zamklo soupeře před Pöpperleho branku, hostující gólman byl ale pozorný a další změnu skóre nedopustil. Překonal jej pouze Šindel, který ale blafák zakončoval zbytečně - pískán byl ofsajd. Explzeňský útočník měl spolu s Klimtem i další šanci, nebezpečně pálili DOpita a Brabenec, Kometě ale nepomohla ani závěrečná power-play, ve které mohl naopak skórovat Vlasák, ale Šindel pět vteřin před koncem nedovolil hostům upravit skóre.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (Brno): "Odehráli jsme celkem slušně první třetinu. Vůbec se nám ale nepovedla druhá. Myslím si, že jsme až v poslední třetině ukázali hokej, který jsme produkovali v přípravě. po tolika letech před plným stadionem a v očekávání vítězství jsme nezvládli zápas psychicky."

Marian Jelínek (Plzeň): "Utkání mělo slušnou úroveň. Pro diváky bylo vzhledem k nervům velice pohledné. Bylo důležité, že jsme neinkasovali brzo. V této atmosféře dostat gól v prvních pěti minutách, to by bylo hodně nepříjemné. Naštěstí jsme se dostali do vedení a díky kolektivní hře a brankáři Pöpperlemu výsledek udrželi."