PLZ - CEB 4:2 - Tyler Scofield se parádně uvedl plzeňským tribunám!

Plzeň - Po nepovedeném utkání v Ostravě se hokejisté HC Plzeň 1929 postavili ve 4. kole O2 extraligy týmu HC Mountfield. Modrobílým se konečně podařilo překonat dvoubrankovou normu a po soustředěném výkonu si připsali tři body, které zaručují Plzeňským příslušnost k současné extraligové špičce. Lví podíl na úspěchu měl Tyler Scofield, který ve své premiéře v tuzemské nejvyšší soutěži zaznamenal hattrick, kterým parádně oslavil své narozeniny.

HC Škoda Plzeň - Banes Motor České Budějovice

4:2
1:0, 1:0, 2:2

Branky a nahrávky: 19. Bomersback (Straka), 33. Scofield (Hanzlík), 47. Scofield (Matějovský), 57. Scofield (Benda) – 50. Gřegořek (Hřebejk), 55. M. Hudec (Veselý). Rozhodčí: Jeřábek, Polák - Bádal, Pouzar Vyloučení: 8:5, navíc Huml (CEB) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 6 179. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Jeřábek, Modrý, Benák, Jiří Hanzlík, Benda, O´Brien, Dresler, Mezei - Bomersback, M. Straka, Vlasák - Hvila, Kracík, Tvrdík - Scofield, Jan Kovář, Matějovský - Dvořák, M. Heřman, Adamský

Banes Motor České Budějovice

Jakub Kovář - Vydarený, L. Poživil, Melichar, Snopek, Gřegořek, Ptáček, Macháček - Gulaš, Vak, Hřebejk - M. Hudec, Huml, Veselý - Kůrka, Šimánek, Sailer - L. Květoň, Mertl, Kotrla - Melichárek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 25 2 23 92,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 1 0
Jan Benda 0 1 1 2 2
Mark Bomersback 1 0 1 2 2
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 1 1 1 2
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Lukáš Hvila 0 0 0 -1 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 0 0 2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 2
Radek Matějovský 0 2 2 2 0
Branislav Mezei 0 0 0 0 2
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
Doug O´Brien 0 0 0 2 0
Tyler Scofield 3 0 3 3 0
Martin Straka 0 1 1 1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 1 0

komentář

Hned na úvod utkání byla vycítit zajímavá bitva a to pouze při pohledu na oba muže v brankovištích. V Plzni se mezi tři tyče postavil místo jedničky Pöpperleho Francouz. Na druhé straně stál Jakub Kovář, bratr plzeňského útočníka Jana Kováře. Plzeň začala tlakem, jak se na domácí tým sluší a patří. Zatímco Pavel Francouz si sáhl prvně na puk až v přesilovce ve čtvrté minutě, jeho protivník Kovář uhasil několik střel hned v úvodních sekundách klání. V osmé minutě dostali domácí exkluzivní nabídku v podobě přesilové hry pět na tři dlouhou 1:40. Tuto výhodu nejen že nevyužili, ale Jakuba Kováře v brance ani příliš nezaměstnali. Příliš šancí nepřinesly ani následující minuty. Stadion však pořádně zahučel, když osamocený Matějovský mezi kruhy měl místo střely starosti s udržením rovnováhy. Napínavá situace byla i na druhé straně, když si nikým neatakovaný Dresler skoro srazil nohou touš do vlastní brány. Ani z tohoto gól nepadl a tak se o napínavé momenty postaral hezkou střelou Kotrla a na druhé straně Tvrdík a Hvila, který se ocitl osamocený před Kovářem. Domácí se ale nakonec gólu dočkali, když Martin Straka vypíchl na útočném kruhu soupeři touš a zpoza brány přihrál před brankoviště naprosto volnému Bomersbackovi, který propašoval puk mezi betony brankáře Kováře. – 1:0

Protože hosté dohrávali přesilovou hru z první třetiny, dostali Plzeň pod tlak, ze kterého se domácí nemohli vymanit další tři minuty. Větší ohrožení Francouze se však nekonalo a domácímu týmu nejvíce zatrnulo paradoxně při nájezdu Kůrky, který byl zastaven pomezním rozhodčím pro postavení mimo hru. V dalších minutách převzala iniciativu domácí pětice, především čtvrtá lajna. Jihočechům se přestalo dařit a i při jejich přesilové hře byly nebezpečnější občasné brejkové výpady Plzně. Plzeň nadále tlačila a zodpovědně bránila. Větší šanci měli hosté při přečíslení tří resp. čtyř hráčů proti dvěma. Ale i tuto nahodilou situaci dokázala plzeňská obrana zvládnout na jedničku. Indiáni se dostávali dále do velkých příležitostí a jednu z největších měl Kovář Jan, který tvrdě pálil zhruba metr za kruhy. Jeho bratr však vytěsnil tuto dělovku do ochranné sítě. Plzeňský tlak neustál a místy by se dal označit za drtivý. Gól ale padl ze samostatného úniku, zásluhou druhého Kanaďana v barvách Plzně. Tyler Scofield nastartoval své rychlé nohy a střelou mezi nohy poslal Plzeň do dvougólového vedení. – 2:0 Nejblíže inkasování byli Plzeňští při vlastní výhodě půl minuty po Scofieldově gólu. Martin Straka však zachytil touš, který neomylně mířil do opuštěné klece, pár centimetrů před brankovou čarou. Následující přesilovou hru domácí nevyužili, ale začalo se přiostřovat. Nervy pracovaly hlavně u bodyguarda plzeňských hráčů, Michala Dvořáka.

Ihned na začátku třetiny šli Plzeňané do oslabení. Hru ve čtyřech ale zvládli bez újmy i za přispění Francouze. Dále Plzeň opět přebrala iniciativu a Motor k ničemu vážnějšímu nepustila. Naopak, když jeden z budějovických hráčů vyjížděl zpoza brány, Matějovský mu vypíchl touš a přihrál Scofieldovi, který ukázal, jak se slaví pětadvacáté narozeniny. – 3:0 V čase 48:30 dostali i Budějovičtí hráči stejnou šanci, jako domácí tým v první třetině. Na rozdíl od svého soupeře, ale tuto výhodu využil již po čtvrt minutě, kdy Gřegořek svou střelou procedil výstroj Francouze a připravil ho tak o čisté konto. – 3:1 Jihočechy tento gól povzbudil a začali vystrkovat růžky. Srazit je zpět do kolen mohl Benda, který se ocitl osamocený před Kovářem, který famózně vystřelil svůj beton. Gól však přišel na druhé straně a Hudec ranou pod břevno snížil na rozdíl jednoho gólu. - 3:2 Trenér Jelínek musel uklidnit mužstvo a vybral si oddechový čas. Oddechový čas přišel v pravou chvilku a Tyler Scofield oslavil nejen svoje narozeniny ale i první start v Extralize. – 4:2 Bomersback se zřejmě nechtěl nechat zahanbit svým kolegou ze zámoří a nasadil na velmi rychlý sprint přes hřiště. Zastavil ho až vypíchnutím puku s pádem pod nohy poslední obránce červených a Bomersback pádem do branky vyhodil její konstrukci. Danou branku nakonec po chvilce opravování museli pořadatelé vyměnit. Jihočeši se uchýlili k závěrečnému náporu, který musel Francouz dokonce pár sekund odchytat bez vyrážečky, která mu byla vyražena při souboji. Mountfield ale této šance nedokázal využít a tak odjel domu s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "Podali jsme dobrý výkon a zaslouženě jsme vyhráli. Padesát minut jsme měli utkání pod kontrolou. Pak jsme si ale vybrali slabší chvilku a umožnili jsme i díky vyloučením soupeři snížit. Jsme rádi, že jsme našli svého střelce ve Scofieldovi. Svým třetím gólem nám dal do závěru klid."

Jan Tlačil (České Budějovice): "Chtěl bych pogratulovat soupeři. První dvě třetiny domácí hýřili pohybem a byli agresivnější. Ve třetí třetině jsme utkání zdramatizovali, když jsme se soupeři vyrovnali pohybem a snížili jsme. Potom nás ale definitivně srazila do kolen individuální chyba, po níž jsme dostali čtvrtý gól. Máme vyrovnané dva gólmany a tentokrát jsme chtěli dát příležitost Kovářovi."