PLZ - KOM 2:1 - Po tuhém boji si modrobílí připsali další tři body!

Plzeň - Druhou čtvrtinu základní části 02 extraligy zahájili plzeňští hokejisté před vlastními fanoušky duelem s posledním týmem tabulky HC Kometou Brno. Utkání přineslo bojovný hokej s územní převahou modrobílých. Ale branek se mnoho neurodilo. Plzeňští šli do vedení zásluhou Martina Adamského, který se prosadil ve vlastním oslabení. Kometa rychle odpověděla, ale domácí dokázali z větší aktivity ve zbytku zápasu vytěžit rozhodující gól - v přesilovce se nemýlil Tomáš Vlasák.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

2:1
1:1, 0:0, 1:0

Branky a nahrávky: 12. Adamský, 45. Vlasák (Bomersback, Straka) – 15. Erat (Dopita). Rozhodčí: Hribík, Kubeš – Bejček, Lhotský. Vyloučení: 5:8, navíc Mezei (PLZ) 10 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6 033. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Škoda Plzeň

Salfický - Jeřábek, Modrý, Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Mezei, , Benda - Bomersback, M. Straka, Vlasák - Adamský, Vampola, Tvrdík - Scofield, Kracík, Matějovský - Heřman, Jan Kovář, Dvořák – Kubica

HC Kometa Brno

Trvaj - Richter, Bičánek, J. Novák, Ovčačík, Houdek, Zubíček, Mojžíš - Erat, Dopita, Vorel - Šindel, Huml, Ludvík - Vondráček, Pucher, R. Dlouhý - J. Svoboda, R. Procházka, Brabenec - Bourret

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dušan Salfický 60 20 1 19 95,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 0
Václav Benák 0 0 0 0 2
Jan Benda 0 0 0 -1 0
Mark Bomersback 0 1 1 0 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Branislav Mezei 0 0 0 -1 16
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 0
Tyler Scofield 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 1 1 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 4
Petr Vampola 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 0

komentář

Utkání se dostávalo do tempa pomalejší rychlostí. Oba týmy se nejdříve oťukávaly, než došlo k prvním šancím. V 11. minutě se naskytla příležitost pro hosty při vyloučení plzeňského Mezeie. Byli to však domácí, kdo jako první udeřil. Martin Adamský nejprve zabojoval v obranné třetině Plzně, když puk vyhodil do útočného pásma. Hned potom napadal a počíhal si na hrubou chybu brněnských obránců v rozehrávce. Dostal se sám před branku ke střele, kterou Trvaj vykryl, ale na dorážku byl již krátký. Vedení domácích však netrvalo dlouho. Branislav Mezei chyboval v obranné činnosti. Puku se zmocnil Jiří Dopita. Jeho pokus Salfický ještě zneškodnil, na dorážku Romana Erata však již nestačil. V závěru první třetiny zpestřili hráči divákům podívanou drobnější šarvátkou před Trvajovou brankou, za kterou Tvrdík s Houdkem dostali po dvou trestných minutách za hrubost.

Vstup do druhé třetiny připomínal začátek zápasu. Jakoby oba týmy vyčkávaly na chybu soupeře a soustředily se především na vlastní obrannou činnost. Ve 28. minutě první plzeňský útok na chvíli uzamkl soupeře v jeho obranném pásmu. Modrý vypálil, Trvaj vyjel naproti k puku daleko od své branky a projektil vyrazil do strany k Vlasákovi. Ten okamžitě dorážel, ale Trvaj špičkou betonu puk vykopl mimo branku. Hosté poté vyzkoušeli pozornost Salfického propagační střelou Vondáčka. Na plzeňského gólmana však nevyzráli. Horko před domácí brankou bylo v závěru druhé dvacetiminutovky, kdy domácí Mezei a Benák usedli krátce po sobě na trestnou lavici. Zejména při té první přesilové hře mohla Kometa dostat vedení na svou stranu. Na modré lajně dobře operoval Richter, když ze své pozice pravého obránce třikrát poslal puk směrem k Salfickému tím způsobem, aby útočníci měli možnost doklepnout puk za jeho záda.

I ve třetí třetině se kladl důraz především na poctivou defenzívu obou týmů. Ve 44. minutě však putoval na trestnou lavici v Plzni dobře známý Jakub Šindel. A právě v této přesilové hře domácích přišlo rozhodnutí. Za necelou minutu početní výhody Plzně vystřelil Bomersback, odražený puk se dostal k Tomáši Vlasákovi, jenž si se skákavým pukem poradil a poslal jej za Trvajova záda. Marné snažení Komety o vyrovnání dokumentuje i statistika pouhých tří střel za celou třetí třetinu. Srovnat skóre se Brnu nepodařilo ani v závěrečné power play, takže druhý vzájemný zápas Plzně s Brnem končí stějně jako v prvním utkání výhrou Západočechů 2:1.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Plzeň): "Zápas pro nás byl mnohem těžší, než se může na první pohled zdát. Potýkali jsme se s velmi dobrou defenzivou podpořenou Trvajem. Navíc soupeř se už při vší úctě naučil hrát pod tlakem. Mají spoustu nových hráčů. Tvář týmu je úplně jiná, než když jsme hráli v Brně na začátku sezony. Tím to pro nás bylo těžké nejen fyzicky, ale i psychicky. Je škoda, že jsme opět nebyli schopni dát více gólů."

Václav Baďouček (Brno): "Zápas probíhal přesně podle očekávání. Plzeň předváděla svůj typický přímočarý a agresivní hokej. Dostávala nás hlavně v úvodu pod tlak, který jsme ale přestáli. Bohužel jsme soupeři nabídli vedení nepochopitelnou fatální chybou při naší přesilovce. Sami jsme se ani jednou za zápas nedostali do soustavnějšího tlaku. Navíc když dvanáct útočníků během zápasu vyšle za tři třetiny pouze dvanáct střel na brankáře, tak těžko můžeme pomýšlet na bodový zisk."