PLZ-VIT 4:1 - Kladno zapomenuto, Tomáš Pöpperle jistil tři body s Vítkovicemi!

Doma jako přes kopírák, z 0:1 na 4:1 po Brnu otočili Plzeňáci tentokráte Vítkovicím. Po vedoucí brance Szturce bleskově srovnal Mark Bomersback, rozhodla nenápadná střela Lukáše Hvily ze 24. minuty, na níž ve třetí třetině navázal agilní Petr Vampola a v samotném závěru Michal Dvořák. Před velmi slušnou návštěvou 6511 fanoušků Plzeň letos potřetí porazila silné Vítkovice a zůstává na prvním místě extraligové tabulky!

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

4:1
1:1, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 13. Bomersback (Benda, Vlasák), 24. Hvila (Scofield), 41. Vampola (Bomersback), 59. Dvořák (Tvrdík, Adamský) - 12. Szturc (Trnka). Rozhodčí: Minář, Souček - Kis, Prchal. Vyloučení: 8:7, navíc Štefanka (VIT) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6511. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Pöpperle - Benda, Modrý, Benák, Jiří Hanzlík, Jeřábek, O´Brien, Dresler - Bomersback, Vampola, Vlasák - Adamský, Tvrdík, Dvořák - Scofield, Jan Kovář, Hvila - Stránský, M. Heřman, Pitule

HC Vítkovice Ridera

Štěpánek - Kuboš, Stehlík, Jurečka, Voráček, Sičák, Trnka, od 23. navíc Rehák - Káňa (43. Selingr), Štefanka, Krenželok - Kvapil, Burger, Klimek - Vrána, Szturc, Treille - Ujčík, R. Hruška, Svačina

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Pöpperle 60 39 1 38 97,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 1 0
Václav Benák 0 0 0 1 2
Jan Benda 0 1 1 -1 0
Mark Bomersback 1 1 2 -1 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 1 0 1 1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Lukáš Hvila 1 0 1 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 1 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 2
Doug O´Brien 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Tyler Scofield 0 1 1 1 2
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 1 1 1 2
Petr Vampola 1 0 1 -1 2
Tomáš Vlasák 0 1 1 -1 2

komentář

Po úvodním oťukávání se na konci 5. minuty dostával do brejku Bomersback, který však byl tísněn Voráčkem a tak se dostal pouze k bekhendovému zakončení, které Štěpánka příliš neohrozilo. O necelou minutu později se v dobré střelecké pozici na prvém kruhu ocitl Dvořák, trefil však pouze před sebou stojícího obránce. Na začátku 8. minuty prověřil Štěpánka jedovatou bekhendovou střelou velmi aktivní Tvrdík. V polovině úvodní třetiny však domácím divákům zatrnulo, když na útočné modré promáchl v těžké pozici puk Modrý a obávaný střelec Ujčík se řítil osamocený na Pöpperleho. Plzeňský brankář svůj tým ale podržel a pokus mezi betony vykryl. Hosté se ale brzy poté přeci jenom prosadili. Po individuálním průniku trefil Pöpperleho do masky Burger, sudí hru nepřerušili a puk se dostal na modrou k Trnkovi. Jeho nabídku na teč využil Szturc, který pohodlně nasměroval touš za rozhozeného plzeňského gólmana. 11:30 – 0:1. Hosté se však z vedení dlouho neradovali. K vyrovnání Plzni pomohlo Stehlíkovo vyloučení. Vlasák vyhrál buly, Bendovu střelu Štěpánek vyrazil pouze před sebe a dobře postavený Bomersback pohodlně srovnal. 12:02 – 1:1. V polovině patnácté minuty mohl stejný hráč dokonce otočit vedení na stranu Plzně, jenže se mu nepodařilo dopravit vyraženou Vampolovu střelu za Štěpánkova záda. Na začátku 16. minuty byl vyloučený Vlasák, Vítkovičtí však hlavně díky výborné práci Vampoly Pöpperleho výrazněji neohrozili. Chvilku po návratu Vlasáka na led si však na trestnou šel odpočinout také Benák. Tato přesilovka již byla pro domácí mnohem nebezpečnější, Szturc tečoval Kvapilovu přihrávku těsně před plzeňským gólmanem, trefil jej však pouze do masky. Hosté Plzeň zle trápili i po návratu Benáka na led, kdy se indiánům nedařilo přebrat si správně své posty. Nakonec se však modrobílí osvobodili a píšťalka hlavního sudího ukončila svižnou první třetinu.

Domácí vstoupili do druhé části velmi aktivně. Peklo před Štěpánkem rozpoutala nejprve Heřmanova řada. Poté při signalizovaném vyloučení nahodil puk na branku Scofield a ten se díky Hvilově teči došoural mezi Štěpánkovými betony až za brankovou čáru. 23:03 – 2:1. Na začátku 25. minuty poprvé ve třetině zahrozili také hosté, Burger tečoval puk těsně před Pöpperlem, avšak příliš vysoko. O minutu později hráli domácí přesilovku, jenže po chybě se do brejku dostal Klimek, který nejprve dobře vystřelil, dojel si vyražený puk a zasouval jej do odkryté branky za Pöpperlem, proti však stála tyčka plzeňské branky. Vítkovický útočník ještě dlouho kroutil hlavou, jak mohl tuto šanci neproměnit. V polovině třetiny hráli domácí další přesilovku. Tentokrát Plzeňáci vůbec nepustili hosty z jejich obranné třetiny a Štěpánek se musel ve své brance hodně ohánět aby udržel pouze jednogólový rozdíl ve skóre. Ve 34. minutě domácí opět zaspali v obraně, Vrána naznačil střelu a objel branku. Když už se zdálo, že zasune puk pohodlně do odkryté branky, předvedl Pöpperle bleskový přesun a zákrok betonem, kterým vítkovickému útočníkovi šanci zmařil. V čase 15:38 hráli Plzeňští v oslabení, Tvrdík se srazil se Štěpánkem a rozhodčí jej vyloučil ke značné nelibosti domácích za nedovolené bránění. Hostům se tak naskytla vynikající šance k vyrovnání, 58 vteřin dvojnásobné přesilovky. Jenže Vítkovičtí svoji šancí vyloženě pohrdli a jejich statická hra nemohla vést k úspěchu. Jedinou vážnější šanci hostů již při standardní přesilovce zlikvidoval Pöpprle, který ramenem vytěsnil nebezpečnou střelu Krenželoka.

Vstup Plzně do třetí třetiny byl excelentní. Při dohrávané přesilovce rozehrál Vampola na pravou stranu Bomersbackovi, středem si sjel před Štěpánka a těsně před ním tečoval Bomersbackovu přihrávku. Proti této teči stačil ještě Vítkovický gólman zasáhnout, ale proti Vampolově dorážce vlastního pokusu byl již bezmocný. 40:24 – 3:1. Hostům již nezbylo než vrhnout vše do útoku. Tím se v jejich obraně otevírala stále větší dvířka pro plzeňské brejky. Ve 48. minutě se do přečíslení dostala 4. plzeňská řada. Pitule však Heřmanovu nabídku zadovkou v gól neproměnil. O minutu později se po Vampolově dělovce pouze rozezněla tyčka za Štěpánkem. V 53. minutě byli hosté hodně blízko snížení, jenže Svačinu, kterého domácí obrana nechala volného před brankou, skvěle vychytal Pöpperle. Naopak navýšit vedení Plzně mohl Bomersback, kterého poslal dlouhým pasem do brejku Vampola. Kanadskému útočníkovi se však bekhendový blafák vůbec nepovedl a Štěpánek s jeho zakončením neměl větší problémy. Na konci 59. minuty mohl přidat definitivní pojistku Vlasák, jenže nejprve stačil vítkovický bek přizvednout Vampolovu přihrávku do stoprocentní šance a poté neuspěl plzeňský kanonýr ani s bekhendovou střelou z otočky. Domácí však příliš smutnit nemuseli. Hned po buly se k puku dostal Dvořák a zblízka překonal Štěpánka. 58:53 – 4:1. Další možnost domácích zastavil podražením Hvily Voráček. Plzeň tak dohrála zápas v pohodě při přesilovce a v útočném pásmu Vítkovic a Vlasáka další neproměněná šance již vůbec mrzet nemusela.