CEB - PLZ 2:3sn - Plzeň veze z jihu Čech vydřené dva body!

Plzeň - Neuvěřitelný závěr základní hrací doby viděli diváci v Českých Budějovicích. Nejprve dvě minuty před koncem poslal domácí do vedení Ptáček. O chvilku později si šel již potřetí sednout Petr Vampola na trestnou lavici. Hosté se však i přes hru v oslabení odvážili k powerplay, při které si v poslední minutě srazil Ptáček nahození Modrého do vlastní sítě. V samostatných nájezdech se prosadil Kovář a Vampola. Vystřelili tak Plzni druhý bod.

Banes Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň

2:3sn
1:1, 0:0, 1:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 3. Květoň (Mikeska), 58. Ptáček (Vak, Veselý) - 6. Vampola (Benda, Modrý), 60. Modrý (Dvořák, Vlasák), rozhodující nájezd Kovář. Rozhodčí: Šír, Fraňo - Hlavatý, Tošenovjan. . Vyloučení: 5:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4592.

Banes Motor České Budějovice

Turek (na nájezdy Hrubec) - Ptáček, Tůma, Snopek, Gřegořek, Poživil, Melichar, Kotaška - Mertl, Mikeska, Pletka - Gulaš, Vak, Veselý - Květoň, Šimánek, Kotrla - Hudec, Červený, Melichárek - Ježek.

HC Škoda Plzeň

Pöpperle - Benda, Modrý, Benák, Hanzlík, Jeřábek, O´Brien, Dresler - Bomersback, Vampola, Vlasák - Scofield, Tvrdík, Dvořák, Hvila, Kovář, Stránský, Heřman, Pitule, Lev, Petruška

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Pöpperle 65 46 2 44 95,65 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 2
Jan Benda 0 1 1 -1 0
Mark Bomersback 0 0 0 -1 4
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 1 1 1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Lukáš Hvila 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 1 0 1 1 6
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 1 1 2 0 2
Doug O´Brien 0 0 0 1 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Tyler Scofield 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Petr Vampola 1 0 1 -1 14
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 0

komentář

Tradičně prestižní souboj českého Jihozápadu začal možná až netradičně svižně. Už ve třetí minutě se ujal pas Michala Mikesky na rozjetého Lukáše Květoně, který dokázal Tomáš Pöpperleho přehodit křížným bekhendem - 1:0. Jihočeši ale nejásali dlouho. O půl minuty později byl totiž vyloučen Poživil a chvíli na to ho následoval Mikeska. Plzeňští se sice drahnou dobu trápili a činilo jim problém se vůbec v pásmu usadit.

Jenže když už se jim to povedlo, byl z toho gól. Na levé straně modré čáry dostal kotouč do volného prostoru Jan Benda, neukvapil se, a křížnou dálnicí u vzdálenější tyčky našel úplně volného Petra Vampolu, jenž zakončoval do odkryté branky - 1:1. V dalším průběhu první třetiny byli opticky lepším celkem hosté a také si vypracovali největší příležitost Markem Bomersbackem, jenž ale zblízka Turka nepřekonal.

Druhou třetinu začínali Budějovičtí dohrávanou přesilovkou po vyloučení Vampoly a mohli se radovat. To by ovšem Josef Melichar v 21. minutě nesměl trefit jen horní tyčku. Jako by to ale domácí MOUNTFIELD nastartovalo, neboť Jihočeši byli ve druhé třetině lepším týmem. Svou aktivitu přetavili ve 26. minutě ke 114 vteřinám dvojnásobné přesilovky. Trestuhodně ovšem tak dlouhou výhodu nevyužili, jakkoli byli ke vstřelení branky blízko. Před dorážejícím Pletkou na brankové čáře zasáhl Pöpperle takřka zázračně!

I v dalším průběhu prostřední třetiny určovali tempo hry hostitelé. Dvě své další přesilovky využít ovšem nedokázali, houževnatě bojující Západočeši pokoření své branky nepovolili.

Třetí třetina se stala dvacetiminutovkou hry o všechno. Brzy z ní mohli vzejít výhodněji hosté. K Turkovi směřoval kotouč a nepříjemně napadající Plzeňané. Domácí gólman rozehrál nepřesně na hůl Tvrdíka, který z pravého kruhu ještě nesobecky nasměroval přihrávku na brankoviště, kde Lukáš Hvila neuvěřitelně selhal. Místo rány nahoru zvolil zakončení po ledě, jemuž se v ústrety úspěšně vrhnul Turek.

Nervózní přelévaná ze strany na stranu se přehoupla do svého závěru. Oba týmy dokázaly pohrdnout přesilovkou. V 57. minutě se ale vrátka na lavici trestoměřičů otevřela znovu a tentokrát Bomersbackovo vyloučení trestu neušlo. V čase 57:30 prošla střela Františka Ptáčka od modré čáry přes shluk těl až do branky - 2:1. Když navíc 117 vteřin před třetí sirénou putoval za katr po faulu na Turka Petr Vampola, zdála se to být pro Jihočechy luxusní záležitost.

Jenže ti v posledním období předvádějí čím dál tím kurioznější způsoby, jak ztrácet body. A i tentokrát byl jejich pytel děravý. Plzeňané zahráli vabank a odvolali Pöpperleho z brány, aby síly v poli alespoň vyrovnali. A vyplatilo se. 44 vteřin před koncem nahodil od pravého mantinelu žabku před branku Jaroslav Modrý. Puk před ní ve snaze jej zachytit pouze tečoval Ptáček, a to tak nešťastně, že zmátl svého brankáře, jenž lapačkou nasměroval černou gumu do síťky - 2:2

Stín dalšího nevydařeného zápasu si s sebou MOUNTFIELD přenesl i do prodloužení, v němž nevyužil přesilovku 4 na 3. Nájezdy pak plně dokumentovaly aktuální rozpoložení obou týmů. Zatímco plzeňští Jan Kovář a Petr Vampola ukázkově proměnili, Michal Mikeska a Václav Pletka na druhé straně na výborného Pöpperleho nevyzráli. K přidělení prémiového bodu tak stačily jen dvě série nájezdů - 2:3.

Ohlasy trenérů

Milan Kupka (České Budějovice): "Plzeň názorně ukázala, proč vede extraligu. Její hráči dobře bruslí, vyhrávají osobní souboje a jsou důrazní před brankou. My jsme dnes sehráli tragické přesilovky a to rozhodlo o výsledku."

Milan Razým (Plzeň): "Přestože jsme přijeli s řadou juniorů, dokázali jsme vybojovat zápas do samostatných nájezdů. Sérií zbytečných vyloučení jsme se málem připravili o body. Naštěstí jsme využili přesilovku pět na tři, zatímco soupeř nikoli. V prodloužení jsme se znovu museli bránit ve třech, na nájezdy jsme si už pak věřili."