PCE-PLZ 1:4 - Plzeň veze z města perníku další tři body a navýšila svůj náskok na vrcholu tabulky

Plzeň - Zápas mezi prvním a druhým týmem tabulky viděla pardubická ČEZ aréna. Indiáni od páté minuty vedli zásluhou Bomersbacka. Vedení navýšil Kovář, ale Pardubice blesově snížily. Utkání oživila v polovině třetí třetiny kanadská bitka v podání domácího Pineaulta a hostujícího O´Briena. O vítězství hostů rozhodly dva slepené góly Vampoly a Dvořáka. Plzeň má nyní na prvním místě náskok šesti bodů, Pardubice klesly na třetí pozici.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň

1:4
0:1, 1:1, 0:2

Branky a nahrávky: 22. Píša (Sýkora, Pivko) - 5. Bomersback (Benda), 21. Kovář (Hanzlík), 50. Vampola (Vlasák, Hanzlík), 50. Dvořák (Heřman, Tvrdík). Rozhodčí: Polák, Jeřábek - Blümel, Ritich. Vyloučení: 9:12 - navíc Pineault (PCE) a O´Brien (PLZ) osobní trest do konce utkání. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 9748. Střely: 26:33. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4 .

HC Dynamo Pardubice

Hašek (Růžička) – Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, MacKenzie – Kolář I, Koukal, Starý – Pineault, Špirko, Somík – P. Sýkora, Zohorna, Pivko – Cetkovský, Kousal, Semorád

HC Škoda Plzeň

Pöpperle – Benda, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, O Brien, Jeřábek – Pitule, Stránský, Vostřák, Vlasák, Bommersback, Vampola, Adamský, Scofield, Kovář, Hvila, Tvrdík, Heřman, Dvořák

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Pöpperle 60 26 1 25 96,15 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 0 0
Jan Benda 0 1 1 -1 2
Mark Bomersback 1 1 2 0 2
Jan Dresler 0 0 0 1 0
Michal Dvořák 1 0 1 1 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 1 0
Martin Heřman 0 1 1 1 4
Lukáš Hvila 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Jan Kovář 1 0 1 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 -1 2
Doug O´Brien 0 0 0 0 31
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Tyler Scofield 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 2
Michal Tvrdík 0 1 1 1 2
Petr Vampola 1 0 1 0 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 -1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 -1 0

komentář

Plzeň se v první třetině ujala vedení

K utkání, v němž Eaton vyzval na souboj první celek tabulky Plzeň, nastoupil Dominik Hašek v den svých 45. narozenin. Domácí proto chtěli odehrát zápas vítězně a přiblížit se na dostřel svému vyzyvateli. Pomoci jim k tomu měli mírně upravené řady a nepřítomnost plzeňského kapitána Straky, jenž už od začátku ledna lečí zranění.

První se osmělili hosté. Vampola se drze proháčkoval až před Haška, ale ten mu jeho zakončení překazil rozložením na brankové čáře. Druhým nájezdníkem do domácí obrany byl mladík Kovář, jehož příklep ale polapila vystroj domácího gólmana. Západočeši měli také výhodu první přesilovky. Pykat na trestnou musel Havíř a hosté se dostali bleskově do vedení. Po rozehrání puku přihrál Benda před branku zcela volnému Bomersbackovi, jenž dostal puk za brankovou čáru – 0:1.

Opačná situace byla k vidění v sedmé minutě. Plzeň hrála oslabena o expardubického Tvrdíka, ale domácí se k přímému ohrožení Pöpperleho klece nedostali. Nedovolené zákroky hostů pokračovaly. V polovině třetiny měli domácí dokonce dvojnásobnou výhodu. A to na minutu a půl. Hráči Pardubic ale sehráli přesilovku velmi bídně a prakticky nevystřelili na branku.

Ve 14. minutě si velmi pohledně počínal Cetkovský, kdy režíroval svůj čtvrtý útok a ve vyložené příležitosti před Pöpperlem byl zahákován. Eaton sehrál přesilovku lépe, ale znovu bez branky. V 18. minutě Koukal přihrál v útočném pásmu do druhé vlny najíždějícímu Starému a ten v tváří v tvář Pöpperlemu orazítkoval pouze tyč. To ostatně potvrdil i videozáznam.

Hašek se blýskl excelentním zákrokem proti Vlasákovi

Do druhého dějství vstoupil Eaton v dohrávané převaze, ale sám ji překazil faulem Nakládala. A Plzeň opět zabodovala! Předchozí převahu zužitkovala po dvanácti vteřinách a tuto druhou přesilovku dokonce za vteřin šest! I když fakticky probíhala hra čtyři na čtyři. Hosté rychle rozehráli a mladý Jan Kovář před brankou nezaváhal a prostrčil Haškovi puk do sítě – 0:2.

Ihned poté se ale domácím podařilo odpovědět. Sýkora přihrál přeš šířku útočného pásma na druhou stranu sjíždějícímu Aleši Píšovi, jenž „z jedničky“ propálil Pöpperleho – 1:2. Ve 28. minutě putoval za katr Bomersback. Koukalova formace si vytvořila tlak v útočném pásmu, Nakládal ale pálil nepřesně. V té stejné minutě se strhla u Haškovy brány mela, při které si rozhodčí musel vzít k ruce blok a tužku a zaznamenat si jména hříšníků. Z tohoto záznamu ale překvapivě vznikla pouze dvě jména s dvojitým menším trestem.

V polovině večera byl vyloučen Zohorna a Hašek zaznamenal excelentní zákrok po bombě Benáka, kterou vyrazil hranou hokejky. Další neuvěřitelný zákrok byl k vidění ve 35. minutě. Po selhání pardubické obrany, která se rozestoupila a nechala převzít dlouhou přihrávku Vlasáka, vystartoval Hašek z klece a pelášil vstříc modré čáře a najíždějícímu Vlasákovi. Tento výjezd plzeňského kapitána zřejmě překvapil. Hašek mu totiž na modré čáře puk precizně vypíchl hokejkou a celou akci tak hostům zhatil.

Dvě minuty před koncem třetiny přihrál zpoza branky Zohorna mezi kruhy Sýkorovi, jehož příklep z první ale naopak výborně lapil Pöpperle. Čtyři vteřiny před odbitím gongu byl ještě nedovoleně zastaven Starý.

Plzeň se dostala do brankového trháku, domácím nepomohla ani vítězná bitka Pineaulta

Eaton se v této převaze ale neprosadil. Naopak po odehrání tří minut z třetí třetiny se karta otočila. Na hanbu byl odeslán Zohorna a Vlasákova pětice roztočila kombinaci před Haškem. Ta ovšem vedla jen k nepovedené teči. Podobně dopadla i teč Tvrdíka o chvilku později, ale ta byla o mnoho přesnější. V dalších minutách měli domácí opět ke prospěchu přesilovou hru, ale v podstatě se neprosadili a pouze si přihrávali kolem mantinelu.

V 50. minutě se radovali hosté. Po výborně sehrané kombinaci inkasovali domácí třetí branku, když Vlasák našel na druhé straně útočné třetiny Petra Vampolu, který měl dostatek času na to, aby zamířil do prostoru kolem Haškovy lapačky – 1:3. O 22 vteřin déle obdrželi domácí čtvrtý zásah. Hašek nejprve vyrazil střelu před sebe a puk si našel Michal Dvořák a bekhendem zasunul do odkryté sítě – 1:4.

Deset minut před koncem chtěl vyhecovat spoluhráče po zámořsku Adam Pineault, který se pustil do ostrého pěstního souboje s Dougem O’Brienem. V něm domácí hráč zcela jasně předvedl svůj kalibr a poslal soupeře za mohutného aplausu tribun k zemi. To zároveň znamenalo pro oba konec jejich působení v utkání. Poté se už ale zápas i přes několik vyloučení pouze dohrával, hosté si tak odvezli po zásluze všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (Pardubice): "Rozhodly přesilovky, a to nejen ty soupeře, které proměnil, ale hlavně naše, které jsme neproměnili. Víc šancí a tlak jsme si vytvořili při hře pět na pět než v přesilovkách. V oslabení jsme udělali v některých případech chyby, které Plzeň okamžitě využila."

Milan Razým (Plzeň): "Viděli jsme zajímavé utkání, které sneslo nejpřísnější měřítka. O osudu utkání rozhodla hra v nerovnovážném stavu, kdy jsme přežili v první třetině dlouhotrvající přesilovku domácí pět na tři a sami jsme své šance v přesilovkách využili. Vstřelili jsme v nich tři branky, to rozhodlo."