Na úvod smolná prohra

Plzeň - Junioři: Bílí Tygři Liberec - HC Plzeň 1929 5:4. Nešťastné střetnutí čekalo hned v prvním kole juniorské extraligy na mladíky ze západu Čech. Přestože v utkání dvakrát vedli o dvě branky a ještě pět minut před závěrečnou sirénou bránili jednobrankový odstup od domácích, odcházeli z ledu se sklopenými hlavami.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

5:4
1:2, 1:2, 3:0

Branky a nahrávky: 17. Filippi (Hataš), 32. Hataš (Skalický, Chlouba), 41. Liška (Skalický, Mizerík), 55. Hataš (Chlouba, Niko), 57. Klíma (Bulíř, Vařecha) - 9. Hošťálek (Petruška), 12. Sullman (Pitule), 38. Boháč (Trojan, Pitule), 40. Sedláček (Trojan, Boháč). Rozhodčí: Hrubý - Arazimová, Špringl. Vyloučení: 10:14, navíc Sullmann (PLZ) 10 min. Využití: 3:2. Diváci: 133. Střely na branku: 41:22. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 5:4.

Bílí Tygři Liberec

Sklíba - Niko, Vozka, Müller, Lacek, Hataš, Šefl, Pulec, Sobotka - Jánošík, Bulíř, Kedršt, Mizerík, Filippi, Skalický, Chlouba, Vařecha, Brokeš, Klíma, Liška, Maďar.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Hucl, Ruprecht, Boháč, Sullmann, Hrbas, Špaček, Zeman, Pitule, Trojan, Mainer, Hošťálek, Baxa, Petruška, Herm, Sedláček, Bernad, Hájek, Jonák, Lev.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 41 5 36 87,80 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 1 0
Jakub Bernad 0 0 0 -2 0
Dominik Boháč 1 1 2 -1 2
Radek Hájek 0 0 0 0 0
Jannik Herm 0 0 0 0 0
Ondřej Hošťálek 1 0 1 1 2
Marek Hrbas 0 0 0 -1 0
Jan Hucl 0 0 0 1 2
Vít Jonák 0 0 0 0 4
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
Petr Mainer 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 0 1 1 1 2
Tomáš Pitule 0 2 2 -2 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 -1 0
Pavel Sedláček 1 0 1 0 2
Alex Sullmann 1 0 1 0 18
Michal Špaček 0 0 0 1 2
Martin Trojan 0 2 2 0 0
Petr Zeman 0 0 0 -1 0

komentář

Letošní juniorský ročník libereckých Tygrů je na novou sezonu připraven opravdu ve velmi slibném složení. Skelet týmu zůstal od loňského roku nezměněn a navíc se k účastníkovi skupiny Západ připojilo hned několik velmi nadaných hokejistů.

V první třetině úvodního extraligového střetnutí však síla kolektivu mladého kouče Hakena zůstala zřejmě důkladně skryta, jelikož hned dvoubrankový náskok si za pár minut dokázal vytvořit západočeský protivník. Petruška předvedl krásný samostatný průnik včetně dokonalé finální příhry a po rychlé ráně Ondřeje Hošťálka Sklíba prvně v sezoně kapituoval – 0:1.

Ve dvanácté minutě ve dvojnásobné početní výhodě neváhal dlouho s gólovou střelou Alexander Sullman a poměrně nadějný začátek duelu ze strany Tygrů byl rázem zapomenut – 0:2. Aktivní Chlouba totiž hned v prvním střídání nevyzrál v samostatném úniku na reprezentačního brankáře Mazance, a když i jeho další solidní pozice nepřinesly dostatečné ocenění, ocitli se domácí ve složité situaci.

Další moment napěchovaný děsem navíc přišel při liberecké přesilovce, kdy sice Hataš nejprve napálil břevno, odražený kotouč však už nezachytil, upadl, a podal tak nevídanou nabídku k vyniknutí při nájezdu Hošťálkovi. Tomu se ovšem postavil včas do cesty brankář Sklíba a zachránil svůj celek od katastrofy.

Zápas výrazně ovlivnily i soudy přísného hlavního rozhodčího, jenž nesčetněkrát poslal některé z mužstev do oslabení, a to často i ve třech mužích. Dohromady odseděli hokejisté šestašedesát trestných minut, a nebylo tak divu, že i premiérová branka Tygrů se udála v přesilovce. Kanonýr loňského dorostu Tomáš Filippi napřáhl na pravém kruhu a před přestávkou stáhl náskok soupeře – 1:2.

Druhou dvacetiminutovku doprovázela opět mírná převaha Severočechů, důležitou úlohu ovšem opět sehrály početní výhody. Liška své šance zahodil, ne tak už ale hlavní strůjce libereckého vítězství Marek Hataš, který svůj gólový list načal trefou od modré čáry – 2:2.

Plzenští ale pokračovali v nelítostném tažení a po dvou dalších přímých úderech do sebevědomí domácích se zdálo, že tři body se povezou autobusem do druhého největšího města Čech. Po přihrávce Trojana zpoza branky vrátil hostům vedení Dominik Boháč a půlminutku před druhou pauzou navíc Pavel Sedláček ztrestal pochybení kapitána Lišky ve střední třetině – 2:4.

Nepovedený duel však Tomáš Liška velkou částí napravil třiadvacet sekund po startu závěrečné periody. Na hranici brankoviště k němu přičiněním Skalického přiklouzal puk a nejzkušenější z juniorů ho pohotovým blafákem zasunul za Mazance – 3:4. Vůdce Bílých Tygrů jako by časnou brankou zavelel k obratu, jehož průběh nebyli plzeňští indiáni schopni zastavit.

Šance si sice vytvořili, s jejich transformací na góly však najednou měli nemalé problémy. Boháčova rána se po mysteriózním odrazu, na nějž by byli pyšní i v seriálu Akta X, vrátila ke svému majiteli zpět a Sedláčkova střela před odkrytou klecí zase zamířila až na zadní plexisklo.

Skóre se tak měnilo až po druhém zásahu jinak svátečního střelce Marka Hataše. Liberecký bek si při přesilovce zajel až k pravé tyčce, odkud nádhernou ranou do šibenice znovu vyrovnal stav – 4:4.

V nastálé euforii dokonce Liberec proti zdrcenému sokovi přidal rozdílovou branku, jež nakonec znamenala zisk plného počtu bodů. Postaral se o ní střelou z voleje Jakub Klíma, a dokázal tak dokončit zvrat, který se zdál ještě o přestávce před třetinou takřka utopií.

V závěrečných minutách pak do rozvrácené obrany domácích vyzyvatelů vpadl dvakrát Filippi, ale i když už žádnou další trefu nepřidal, udrželi Bílí Tygři těsné vedení 5:4.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Liberec): První třetina nám nevyšla, bylo v ní vidět, že jsme byli trošku nervózní. Zápas byl také poznamenaný častým vylučováním, myslím, že ale celkově jsme měli trochu navrch. Chyběly nám jen branky, abychom se dokázali uklidnit. Nakonec ale začaly padat a v závěru se k nám už přiklonilo i štěstí.