Junioři si napravili reputaci a zvládli vypjatý závěr

Plzeň - Junioři: HC Plzeň 1929 - HC Orli Znojmo 3:1 (0:1, 1:0, 2:0). Plzeňští junioři měli po posledním domácím utkání co napravovat. Do zápasu se Znojmem ale nevstoupili podle svých představ a brzy prohrávali. Další tlak soupeře již ustáli na výbornou a střetnutí otočili k vítěznému konci. Na tom nic nezměnila ani hromadná strkanice v závěru poslední třetiny, kterou se sudím nepodařilo uklidnit.

HC Škoda Plzeň - Orli Znojmo

3:1

Branky a nahrávky: 34. Roušal (Bernad), 53. Jonák (Lev), 59. Baxa (Petruška) - 6. Jarůšek (Süsser). Rozhodčí: . Vyloučení: Poskočil - Vavruška, Černý. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 73. Střely na branku: 29:31. Průběh utkání: 0:1, 3:1 .

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Hucl, Sullmann, Mrázek, Špaček, Zeman, Boháč - Sedláček, Trojan, Mainer, Hošťálek, Baxa, Petruška, Herm, Bernad, Roušal, Jonák, Lev.

Orli Znojmo

Kacetl - Opalek, Pospíšil, Kusák, Latner, Pláněk, Stehlík, Tichý, Lattner - Bartoš, Fára, Piskoř, Trojan, Zíka, Kovaleský, Süsser, Sikela, Jarůšek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 31 1 30 96,77 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 1 0 1 1 0
Jakub Bernad 0 1 1 1 2
Dominik Boháč 0 0 0 3 0
Jannik Herm 0 0 0 0 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 2
Jan Hucl 0 0 0 0 0
Vít Jonák 1 0 1 0 2
Jakub Lev 0 1 1 0 4
Petr Mainer 0 0 0 0 4
Petr Mrázek 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 1 1 1 2
Adam Roušal 1 0 1 1 14
Pavel Sedláček 0 0 0 1 0
Alex Sullmann 0 0 0 0 0
Michal Špaček 0 0 0 1 0
Martin Trojan 0 0 0 1 2
Petr Zeman 0 0 0 0 0

komentář

První o sobě dali vědět domácí, kteří dostali ve třetí minutě možnost zahrát si přesilovou hru. V té to dvakrát zkoušel od modré Zeman, ale i přes jedno nastřelené břevno se skóre neměnilo. O zbytek přesilovky se Plzeňané připravili sami, když za útočný faul putoval na dvě minuty na trestnou Ondřej Hošťálek. Ze Zmojemských se první osmělil Lukáš Kovalský, jenž si vybruslil zpoza branky, avšak na Mazance nestačil. To se však rázně změnilo, když byl za svou drzost v plzeňském pásmu odměněný dvěma chybami bránících hráčů a nepovedeným vyjetím Mazance Jarůšek, který vyzývavě prázdnou branku nemohl netrefit. Znojemským narostla křídla a Plzeňští nestíhali. Mazanec se musel rychle vzpamatovat, protože se na něho valil jefen útok za druhým, kterým domácí jen přihlíželi. Zlomit nepříjemné chvíle se pokusil útočným výpadem kapitán Trojan, avšak jeho pokus výborně zlikvidoval Kacetl. Ve patnácté minutě došlo k nepříjemnosti, již zavinila rozbitá multimediální kostka. O dvě minuty nato si do dobré pozice nabruslil Martin Trojan, ale se střelou se unáhlil a ta žádné vrásky Kacetlovi nenadělala. Na tyčku hráči zvonili i na druhé straně. Před první sirénou tu levou Mazancovy branky trefil Sikela.

Ve druhé třetině se pořádně přiostřilo, hned ve druhé minutě se vylučovalo na obou stranách za vzájemnou potyčku. První velkou šanci si na své konto připsali domácí, když Petruška našel před brankou připraveného Baxu, který z první nedokázal znojemského gólmana překonat. Na druhé straně provětral Mazancovu lapačku také z pěkné pozice Matěj Sikela. Ve 32. minutě ujel na levém křídle Roušal, na jeho střele si pochutnal Kacetl. Ten pak byl ve 34. minutě krátký na perfektně sehranou brejkovou akci dvou na jednoho v provedení Jakuba Bernarda a střílejícího Adama Roušala. Vyrovnáno.

Poslední část začala velice zostra. Domácí se tlačili do útoku a více než stoprocentní šanci vychytal Kacetl Jonákovi. Ten pálil do odkryté branky, avšak tygřím skokem, za který by se nemusel stydět kdejaký Liberčan, zachránil pro svůj tým nerozhodný stav. Plzeňané byli daleko aktivnější, ale svou snahu nedokázali přetavit v něco pozitivního. Ke své vlastní smůle z toho byly jen tresty – za příliš mnoho hráčů na ledě a poté další útočný faul. O vzruch se postaral domácí bouřlivák Adam Roušal. Očividně a slyšitelně se mu nelíbil výrok hlavního rozhodčího, a tak mu to peprně a hlasitě dal vědět. To si zase hlavní sudí nemohl nechat líbit a Roušal putoval nejprve si odsedět dvouminutový trest, a pak mu naskočil ten desetiminutový za nesportovní chování. Indiány ale tohle pozdvižení správně nabudilo, jelikož Vít Jonák ve vlastním oslabení nachytal Kacetla při chybě a nikým neatakovaný poslal svůj tým gólem do prázdné branky do těsného vedení. Domácí se neuchýlili pouze k bránění a byli za svou aktivitu odměněni pojistkou v podobě třetí branky z hole Jana Baxy. Znojemští zareagovali odvoláním brankáře a snažili se v šesti prolomit Mazancovo kouzlo. To se jim nepodařilo, ale zato pořádně zvedli diváky ze sedadel. Na ledě se totiž strhla několikrát hromadná strkanice dílem snahy hostujících o zdramatizování utkání, dílem díky benevolentnosti sudích, kteří si řízení zápasu nechali protéct mezi prsty. Suma sumárum se nakonec na plzeňské trestné lavici sešlo šest hráčů (Roušal pykal ještě za své výroky k rozhodčím), na orlí pět. Změna skóre se však už nekonala. Všichni diváci byli zvědavi, zda si hráči po skončení utkání podají ruce. Toto přátelské smířlivé gesto nakonec mohlo udělat pěknou tečku za zajímavým zápasem, kdyby jej někteří hráči Znojma neshodili utíráním pravé (podávané) ruky o led.