Z Brna se dvěma body!

Plzeň - St. dorost: HC Kometa Brno - HC Plzeň 1929 2:3pp. Po přestávce se opět vrhli do extraligových bojů i mládežnické pušky. Straší dorost se vydal na cestu do Brna, která se nakonec ukázala jako vítězná. Indiáni sice ztratili osm vteřin před koncem vítězství, alespoň druhý bod ale trefil v prodloužení Vizinger.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

2:3p
1:1, 0:0, 1:1 - 0:1

Branky a nahrávky: 7. Boček (Touška, Buhaj), 60. Crhák (Maša) - 15. Vizinger (Váchal), 60. Vizinger, 61. Vizinger (Slavík). Rozhodčí: Skoupý - Brabec, Choholouš. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 82. Střely na branku: 31:46. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

HC Kometa Brno

Vrba (59.min) - Sedlák, Bilčík, Máša, Dujsík, Koukal, Vágner, Krejčiřík, Odehnal - Pospíšil, Horehleď, Čtvrtníček, Beneš, Beránek, Prokeš, Buhaj, Boček, Crhák, Maša, Fusek, Touška

HC Škoda Plzeň

Polívka - Tichý, Houfek, Slavík, Marcel, Karpíšek, Kvapil, Procházka, Blumentrit, Němec, Pitel, Mašek, Vizinger, Faschingbauer, Soukup, Pravda, Váchal, Erben, Noga, Biskup, Pašek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Patrik Polívka 61 31 2 29 93,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Patrik Biskup 0 0 0 0 0
Tomáš Blumentrit 0 0 0 1 2
Jakub Faschingbauer 0 0 0 0 0
Jakub Houfek 0 0 0 1 2
Marcel Karpíšek 0 0 0 0 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 0
Martin Němec 0 0 0 0 0
Tomáš Noga 0 0 0 0 0
Martin Pašek 0 0 0 0 2
Jiří Pitel 0 0 0 0 0
Lukáš Pravda 0 0 0 0 0
Ivan Procházka 0 0 0 0 0
Jakub Slavík 0 1 1 0 4
Marek Soukup 0 0 0 0 0
Jeremy Tichý 0 0 0 0 0
Martin Váchal 0 1 1 0 0
Petr Vizinger 3 0 3 0 0

komentář

V prvních šancích zápasu se ocitli domácí Dujsík a hostující Vizinger. Zatímco Dujsík ztroskotal, když mířil velde, proti Vizingerovi musel zasahovat Vrba. Další minutky se oba týmy přetahovaly o puk. Do vedení se dostala domácí Kometa. Její hráči totiž výborně forčekovali v útočném pásmu a získali za to své ovoce. Jan Boček totiž mohl nadvakrát dorazit puk do prázdné brány – 1:0.

Ovšem byli to znovu domácí, kteří vrátili hosty sami do hry. Nechali se totiž vyloučit. Dvě minuty po faulu Martina Prokeše sice ještě branka nepadla, ale hosté v ní založili akci, po které srovnali. Vteřinu po tomto trestu totiž od mantinelu našel Petra Vizingera Váchal a prvně jmenovaný tváří v tvář domácímu brankáři Vrbovi vystřelil pod jeho rameno – 1:1.

První třetina byla velice vyrovnaná. Možná jen chvilkami měli domácí navrch. Trošku tomu tak bylo na jejím konci. Faschingbauerově šanci totiž konkurovali domácí Čtvrtníček s Horehleděm. Jenže ani dva domácí hráči, ani hostující již skóre v první třetině nezměnili.

Druhá třetina začala přesilovou hrou Plzně. Ovšem na chvíli před Vrbou osamocený Faschingbauer jej bekhendovou střelou mezi nohy nepřekonal. Dlouho, dlouho jsme čekali na další vážnější šanci. Ve dvacáté sedmé minutě to byli znova Indiáni. Noga sice v přesilovce střílel již do prázdné brány, ale domácí útočník do jeho rány skvěle skočil a konečky brusle puk vytěsnil mimo bránu.

Od poloviny druhé části bylo na ledě téměř jen jedno mužstvo, a to domácí Kometa. Jenže velké dvě šance Horehledě, ani další dvě Maši zůstaly nevyužity. Maša se k oběma dostal při přesilovce pěti proti třem. Když už se hosté do něčeho pustili, bylo to především z rychlých brejků. Těch však moc nebylo a tempo diktovali stále domácí. Po Pospíšilově střele dokonce zvonila za zády Polívky tyč.

Konec druhé části byl ve znamení dvou nebezpečných brejků hostí. Nejdříve na Vrbovi zblízka ztroskotal Faschingbauer a po něm hosty nedostal do vedení ani Pitel, který si na brankáři vylámal zuby dokonce v samostatném nájezdu.

Třetí část se dlouho nesla v opatrné hře na čekanou. Děj se odehrával především ve středním pásmu. Druhá část poslední dvacetiminutovky patřila hostům, zejména pak Váchalovi, který nejdříve neprostřelil Vrbu zblízka a zaváhání nenapravil ani v další šanci při přesilové hře.

Dvě minuty před koncem se mohli po nenápadné akci dostat také domácí. Jenže po rychlém útoku kotouč pod ležícím Polívkou nenašel Touška a nemohl ho zasunout do prázdné klece. Hosté za to domácí výběr potrestali.

V čase 59:06 totiž potrestali obrovskou hrubku domácích, kteří v obranném pásmu špatně rozehráli. Přihrávku zachytil Petr Vizinger, který Vrbu dnes překonal podruhé střelou pod rameno – 1:2.

Ovšem ani tato podpásovka z poslední minuty domácí nesrazila na kolena. Kometa odvolala brankáře a z talku vytěžila vyrovnání. Osm vteřin před koncem našel Libor Maša před odkrytou bránou Jakuba Toušku, který do prázdné brány poslal vyrovnání a zároveň dělbu bodů po základní části.

Ve prodloužení jsem se pomalu ani nestačili nadechnout, když ujel po pravém křídle Petr Vizinger. Z pravého kruhu a poměrně velké vzdálenosti vystřelil a překvapil Vrbu, kterému odrazem o výzbroj zapadl puk až do brány. Celá tato akce byla vytvořena a zakončena v pouhých osmnácti vteřinách prodloužení a nakonec znamenala druhý bod pro plzeňské Indiány. Nutno ještě podotknout, že i poslední branka Plzeňských patřila stejnému střelci, který díky ní dokonal hattrick.

Plzeň si dva body zasloužila, myslel si Petr Vizinger

Bodově nejvýraznějšího hráče bychom dnes nemuseli hledat moc dlouho. Petr Vizinger totiž nastřílel hattrick. Na začátek se krátce zmínil, s jakým cílem Indiáni na led Komety přijeli: „V Brně jsme chtěli uhrát nějaký ten bod, rozhodně minimálně jeden. Nakonec je to škoda, protože mohly být tři,“ mrzelo ho pozdní domácí vyrovnání.

Dnešní zápas byl podle něj trošku specifický: „Padalo málo gólů. Jejich i náš gólman chytali perfektně. Myslím, že to byl tvrdý boj. Hrálo se hodně do těla. Ty body jsme si zasloužili. Třetí třetinu jsme byli lepší,“ dobře si všiml převahy svého týmu, který si Indiáni v závěru vytvořili.

Prodloužení tedy již muselo rozluštit otázku, který z týmů získá druhý bonusový bod. Přitom dnes by ho zasloužily oba týmy. Každý byl část zápasu lepší. Hosté byli navíc povzbuzeni pozdním domácím vyrovnáním. „Chtěli jsme to rozhodnout, protože jsme dostali gól osm vteřin před koncem, tak to bylo takové trošku nahecované. Chtěli jsme vyhrát,“ říkal skálopevně.

Jestli by byli hosté v prodloužení vážně útočnější, jsme se už nedozvěděli, protože rychlá akce Petra Vizingera po pravé straně ukončila prodloužení hned po jeho začátku. Plzeňský střelce však přiznal, jak to s rozhodující brankou bylo: „To už bylo tak nějak o náhodě. Prostě jsem to tam hodil a bylo.“

Nejenže přiřkl svému týmu druhý bonusový bod, navíc vstřelil v dnešním zápas třetí branku, což je pro hráče vždy malý svátek. Stejně tomu bylo i u plzeňského mladíka: „Letos je to můj první hattrick. Ze začátku se mi moc nedařilo. Teď je to lepší. Určitě jsem spokojený,“ komentoval svoji dnešní střeleckou fazónu. Všechny góly ještě ve zkratce popsal ze svého pohledu: „Na první mi nahrál spoluhráč do jízdy a jel jsem sám. Druhý jsem zachytil rozehrávku hostů a poslední už byl jen, že jsem to tam hodil,“ zopakoval znova, že poslední branka byla spíše šťastnější záležitostí.

Tomáš Vrba: Za bod můžeme být po tom konci nakonec rádi

Z domácího týmu zápas rekapituloval strážce svatyně Tomáš Vrba: „První třetinu jsme byli mnohem lepší. Ani jsem v ní neměl moc práce. Bohužel jsme nedávali góly. Z patnácti střel jsme dali jen jeden,“ litoval špatné koncovky nebo smůly při zakončení, která doprovázela jeho spoluhráče.

Také v druhé části mohla Kometa zápas zlomit. Zejména od třicáté minuty byli domácí na koni, jenže znova dopláceli na neseřízenou koncovku: „Tam to kluci párkrát přestřelili. Důležité ale bylo, že jsme přestáli začátek, když nás vyloučili do tří. Když jsme se ubránili, dostali jsme se na koně a z toho ty šance plynuly,“ chválil dobře sehrané oslabení pěti proti třem, které si hned v zápětí museli vyzkoušet i hosté.

Třetí třetina se nesla ve znamení Indiána. Nejhůře domácímu brankáři bylo minutu před koncem, když inkasoval rozdílovou branku: „To bylo nepříjemné. Protihráč potrestal naši špatnou rozehrávku a dal mi to dobře k tyči.“ S Vizingerovou druhou brankou už toho vážně moc udělat nemohl.

Prohry v prodloužení litoval, protože se v tomto směru Kometě lepí smůla na paty. „Body jsme mohli mít klidně dva, ale přes ten strach na konci můžeme být rádi za to, že jsme vůbec osm vteřin před koncem nějaký vybojovali,“ děkoval za situaci, kdy Mašovu střelu dorazil do prázdné brány Touška.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (HC Kometa Brno): Byl to pěkný a bojovný zápas. Kluci bojovali a bylo tam nadšení. Takové zápasy se hrají po těchto pauzách. Šance byly na obou stranách, gólmani chytali dobře. Jen škoda, že se tam kluci dopustili několika zbytečných vyloučení. Toho se musí vyvarovat. Nakonec to rozhodl gól v prodloužení, což je vždycky trošku vabank. Už jsme hráli třetí prodloužení po sobě, ale ani jednou jsme to nedotáhli do vítězného konce. V Liberci jsme utkání ztratili, tam jsme mohli mít tři body. Naopak jsme získali v Hradci, kde jsme měli velkou marodku a dohrávali jsme na třináct lidí. Dneska byl ten bod myslím spravedlivý. Škoda že padl po těch osmnácti sekundách prodloužení ten nešťastný gól.

Jiří Neubauer (HC Plzeň 1929): Byl to velice zajímavý zápas. Průběh byl rozdílný v tom, že první třetinu byli domácí jasně lepší, druhou jsme to vyrovnali a třetí byla na naší straně. Utkání bylo korektní s velmi solidní úrovní. My jsme byli ti šťastnější. Samozřejmě jsme rádi, že jsme urvali ten bod navíc.