PLZ - LIB 1:6 - Tak to se opravdu nepovedlo ...

Plzeň - Ve čtvrtém kole Tipsport extraligy přivítali hokejisté HC Plzeň 1929 Bílé Tygry z Liberce. Indiáni se chtěli svému sokovi revanšovat za vyřazení z posledního play - off. Skutečnost však nakonec byla diametrálně odlišná. Hosté hned pěti (!) přesilovkovými zásahy nasměrovali utkání k jednoznačnému průběhu. Zápas se za rozhodnutého stavu proměnil v sérii osobních soubojů a bitek, což se projevilo i na počtu vyloučených. Jediný úspěch Plzeňských zaznamenal Tomáš Vlasák, který snižoval na 1:4.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

1:6
0:2, 1:2, 0:2

Branky a nahrávky: 40. Vlasák (Straka, Slaney) - 13. Hořava (Vak, Čakajík), 20. Plodek (Nedvěd), 21. Čakajík (Hunkes, Nedvěd), 31. Klimenta (Rýgl), 55. Dušek (Podkonický, Nedvěd), 56. Klimenta (Víšek, Plodek). Rozhodčí: Bjork, Jeřábek – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 13:13 - navíc Dvořák (PLZ) a Podkonický (LIB) 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:5. Diváci: 4 415. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:6.

HC Škoda Plzeň

Salfický - Jiří Hanzlík, Modrý, Dresler, Slaney, Frolo, St. Pierre, Jeřábek - Lammers, M. Straka, Vlasák - Vostřák, Jan Kovář, J. Heřman - Langfeld, Tvrdík, Johnson - Stránský, M. Heřman, Dvořák - Obdržálek

Bílí Tygři Liberec

Pinc - Čakajík, Moravec, Výtisk, Rýgl, Holub, Derner, Hunkes, Trončinský - Klimenta, Nedvěd, Podkonický - Hořava, Vak, Kudrna - Dušek, Plodek, Víšek - Ondřej, Špaček, Bárta

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dušan Salfický 60 32 6 26 81,25 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 25
Tomáš Frolo 0 0 0 0 10
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jan Heřman 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 0 0 0 0
John Lammers 0 0 0 0 4
Josh Langfeld 0 0 0 -1 4
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 2
Petr Obdržálek 0 0 0 0 0
John Slaney 0 1 1 -1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 1 1 -1 2
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 1 0 1 -1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Plzeňské publikum se k velkému ách nadechlo v druhé minutě, kdy na Pince najížděl Lammers v tandemu se Strakou, ale domácí kapitán nic nevymyslel. Do opravdového tlaku se dostali jako první hosté po vyloučení Frola. Proti nim výborně zasáhl Hanzlík v mezikruží, který zkušeně vyhodil přes všechny čáry. Marek Trončinský zkusil vyzrát na Plzeňany ostrou střelou od modré čáry, avšak Salfický v plzeňské brance si jeho pokus ohlídal. Liberečtí se přesilovkou rozjeli do pořádného zápasového tempa a Martin Heřman se musel vrhnout pod nohy Dernerovi, aby ušetřil Salfickému práci. Proti Podkonickému se v sedmé minutě už plzeňský gólman postavil sám a byl úspěšný. Plzeňští se do zápasu mohli dostat také v přesilové hře, ale vlastními nepřesnostmi se spíše zaháněli, až výhodná dvouminutovka uplynula. Podobná situace se opakovala při vyloučení Langfelda, jen na druhé straně. Avšak Liberečtí svou šanci chytili pořádně za pačesy. Tomáš Vak měl několik velkých střeleckých příležitostí, ale v klíčové situaci přihrál osamocenému Miloslavu Hořavovi, který tváří v tvář odkryté brance neměl sebemenší problém.

S domácími mohlo být ještě hůře ve čtvrnácté minutě, kdy Zdeněk Ondřej poslal puk znovu do plzeňské branky, ale podle verdiktu videorozhodčího pomocí nedovolené vysoké hokejky. Čtyři minuty před přestávkou přenechal Straka v další přesilovce puk Vlasákovi, ale ten k nelibosti plzeňských tribun pálil vysoko nad. Plzeňské publikum se pořádně rozparádilo na sklonku první dvacetiminutovky, kdy vedle sebe na trestnou lavici usedla hned čtveřice domácích oproti dvojičce Libereckých. Hostující celek tak měl k dispozici výhodnou přesilovkovou variantu 4 proti 3, respektive pět proti třem. V druhém případě se Severočeši dokázali prosadit, z levého křídla si blíže k brance sjel pro Nedvědovu přihrávku znovu Hořava a nemile rozvášnil Plzeňské podruhé.

A po čtyřiceti vteřinách druhé dvacetiminutovky mohla propuknout potřetí. Přesilová hra Tygrů byla znovu proměněná, tentokrát exPlzeňanem Martinem Čakajíkem. Nejen domácí publikum, ale i plzeňští hráči byli z nepříznivého vývoje zaskočení. Tomáš Vlasák se v minutce nepozornosti dostal sám proti Pincovi, avšak nedokázal snížit tříbrankový náskok soupeře! Hostující gólman udržel čisté konto i po kombinaci Obdržálka s Dvořákem. Pinc se vyznamenal také proti Vostřákovi, který proti němu útočil v tandemu s Janem Heřman. Druhý jmenovaný alespoň vybojoval početní výhodu domácí svým dobrým pohybem. V následující početní převaze krásně napřáhl Jiří Hanzlík, jeden z nejlepších obránců Plzně v tomto utkání, a Marek Pinc se blýskl zákrokem lapačkou. Chvilenku po polovině utkání se znovu prosadili hosté, Tomáš Klimenta se protáhl s pukem do prostoru mezi kruhy a střelou zápěstím vstřelil čtvrtou branku svého týmu. Plzeňští se brance na dostřel dostali znovu při libereckém oslabení, ale hostující tým se dostal na tak stabilního koně, že si dokázal poradit i ve čtyřech. Jedinou velkou příležitost Plzně, kdy Straka našel ideálně najetého Jana Kováře, anuloval výborný Pinc. Liberečtí však ve svém tempu trochu polevili a namísto toho, aby Plzeňské stíhali bruslařsky, pomáhali si fauly. Jako v samém závěru třetiny Martin Čakajík a nedlouho po něm Ondřej Zdeněk. Necelou minutu tak měla domácí sestava ke vstřelení alespoň čestného zásahu proti třem osiřelým Tygrům. A zadařilo se, přeci jen! Sedmadvacet vteřin před koncem třetiny se po přihrávce kapitána Straky prosadilTomáš Vlasák.

Před zraky nepříliš zaplněných tribun ČEZ Arény se do další akce propracoval kapitán hostů Nedvěd, ale nedokázal vyzrát na Salfického. Plzeňský góman se zapotil znovu dvě a půl minuty po prvním hvizdu, kdy ležel na břiše a očima hypnotizoval puk, který nakonec jeho obránci odklidili do bezpečí. Po jednom z plzeňských pokusů alespoň se dostat na dostřel branky zůstal na brankové čáře dlouho ležet exPlzeňan Čakajík, naštěstí na střídačku dojel po svých. Petr Nedvěd v tandemu s plzeňským Tomášem Frolem se do sebe pustili v závěru sedmačtyřicáté minuty, ale rozhodčí čtyřmi přesně mířenými minutami jejich souboj uzavřeli jako nerozhodný. Plzeňský čerstvý vítr přineslo do útoku mladé duo Martin Heřman, Jan Kovář, kdy druhý jmenovaný zkoušel hlavou vyzrát na Pince, ale ten si mazácky pohlídal spodek branky. A tak si útočící dvojice alespoň vykoledovala faul – za podražení odešel pykat Dušek. V následující přesilovce Tomáš Vlasák a po něm i Martin Straka nedokázali trefit odkrytou libereckou svatyni, a tak byli liberečtí hokejisté stále ukolébáni třígólovým náskokem. V dvaapadesáté minutě si lavička hostů vyžádala oddechový čas, pravděpodobně za účelem uklidnit hru a dovést zápas do klidného konce. To se ale doopravdy nepovedlo. Nejprve se v 55. minutě za Liberec popáté trefil Dušek, ale pak začala mela. Do sebe se ostře pustili Andrej Podkonický s Michalem Dvořákém, kteří se po souboji, jenž skončil tak nějak nerozhodně, chlapsky poklepali na znamení dobré a férové bitky. Neuplynulo ani deset vteřin a další kupa hráčů se pustila do sebe, a tak létaly další tresty. O jeden dvouminutový dostala víc Plzeň a Liberec v přesilovce opět trestal. V čase 55:03 se trefil Tomáš Klimenta a zarovnal skóre na půltucet branek v domácí síti. Po další strkanici těsně před koncem šedesáté minuty se oba týmy už rozešly do kabin, přesně v čase 23:11. Plzeňský tým smutný, Liberečtí se těšili na oslavy.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "Bylo to naše nejhorší utkání. Propadli jsme ve všech herních činnostech, takže nemám moc co hodnotit. Chtěl bych se divákům za náš trapný výkon omluvit. Liberec vyhrál zaslouženě. Daří se jim, hrají dobrý hokej a byli znovu lepší než my, stejně jako v jarním čtvrtfinále. Víme o tom, že jsme společně s Kladnem inkasovali nejvíc gólů ze všech týmů. Přitom na obranu jsme se zaměřovali a stejně jsme dostali pět branek v oslabení."

Jiří Kalous (Liberec): "Jsme velmi rádi za tři body. Je to pro nás velký úspěch vyhrát na plzeňském ledě. Odehráli jsme dobré utkání. Byli jsme po celou dobu aktivní a využívali jsme šance, což byl z naší strany vynikající počin. Publikum bylo parádní až na ty pokřiky proti Petru Nedvědovi."