KLA – PLZ 4:3 sn. - Plzeň odváží z posledního Kladna jen bod

Kladno/Plzeň – Ani v Kladně se modrobílí nemohli radovat ze zisku všech bodů. Domácí se dvakrát dostali do vedení, které indiáni především díky první lajně Sýkora, Straka, Vlasák vždy dokázali smazat, a dokonce se dostali i do vedení. Avšak ani Kladenští nenechali indiánům nic zadarmo a ještě do poslední sirény vyrovnali. Protože ani prodloužení nevybralo majitele bonusového bodíku, rozhodovaly až samostatné nájezdy. V nich byli úspěšní jen Středočeši, jmenovitě Jaroslav Kalla, který tak rozhodl. Naopak neúspěšný nájezd si připsali Plzeňané Sýkora, Straka a Hanzlík. Indiány naopak může těšit, že do prvního zápasu naskočil Václav Benák a hned si připsal asistenci!

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

5:0
kontumačně

Zápas byl dodatečně kontumován ve prospěch Kladna pro neoprávněný start Petra Sýkory. Více zde v článku.

Branky a nahrávky: 6. Kafka (Toman), 23. Kafka (Toman, Kameš), 51. Látal (Kuchler, Procházka), rozhodující nájezd Kalla - 9. Straka (Vlasák, Sýkora), 27. Vlasák (Straka, Slaney), 34. Sýkora (Vlasák, Benák). Rozhodčí: Turčan, Lacina - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:1. Diváci: 2051. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Rytíři Kladno

Cikánek (Falter) - Kameš, Drtina, Piskáček, Toman, Procházka, Šmach, Růžička - Treille, Patera, Kafka - Valský, Kalla, Bělohlav - Látal, Melka, Kuchler - Eberle, Stieler, Gengel - Luňák.

HC Škoda Plzeň

Přikryl (Salfický) - Slaney, Modrý, Jeřábek, Hanzlík, Dresler, Benák, St. Pierre - P. Sýkora, Straka, Vlasák - Vostřák, Kovář, Lammers - Langfeld, J. Heřman, Obdržálek - Stránský, M. Heřman, Dvořák - Lev.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Petr Přikryl 65 23 4 19 82,61 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 1 1 1 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 4
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
John Lammers 0 0 0 0 2
Josh Langfeld 0 0 0 -1 4
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
John Slaney 0 1 1 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 0
Martin Straka 1 1 2 1 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Petr Sýkora 1 1 2 2 2
Tomáš Vlasák 1 2 3 1 2
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Oba celky začaly opatrně, a přestože měla Plzeň v prvních minutách optickou převahu, první vážnější akci si připsali na své konto hosté. Genglovu střelu z kruhu Přikryl dobře viděl a dobře se proti ní přemístil. Hosté se ale zapotili hned vzápětí, kdy Kalla posílal křižnou přihrávkou puk před zívající plzeňskou branku a tam na ni číhal Treille. K velkému západočeskému štěstí fracnouzský útočník promáchl. Kladenští pak po Langfeldově vyloučení měli výhodu přesilové hry, kterou sehráli velmi aktivně. Nakonec byli odměněni i vedoucí brankou, když využili špatného střídání indiánů, puk dostal do brejku Petr Kafka a ten Přikryla překonal. Přestože Plzeňští nedokázali svého soupeře v efektivitě přesilových her napodobit, početní výhoda nahodila motory a osvědčené duo Straka - Vlasák se opět radovalo. Vlasák přenechal puk do jízdy Sýkorovi, který ve střelecké pozici předložil puk plzeňskému kapitánovi Martinu Strakovi, jenž prostřelil Cikánka. Přikryl se na konci dvanácté minuty vyznamenal proti volnému Kallovi, který v dalším malém samostatném úniku mířil sám na jeho branku. O dvě minuty nato na ledě zaplály emoce, když se řízný Langfeld po kanadsku opřel do Pavla Patery. Kladenští na takové zacházení s jejich kapitánem nejsou zvyklí ani zvědaví, tak se proti plzeňskému útočníkovi okamžitě postavil v oplatě Treille. K bitce však nakonec nedošlo, situaci rychle zažehnali sudí s verdiktem dvoutrestných minut pro Langfelda. Plzeňští však oslabení s přehledem ubránili a Přikryl se ani nemusel příliš otáčet. Naopak se mohli prosadit bratři Heřmanové, na Cikánka si ale nepřišli.

Vstp do druhé části pojal aktivně hostujcíí Lammers, který dvakrát zkoušel vyzrát na domácího brankáře. Jednou vyprášil střelou jen jeho beton, podruhé mu puk v kritické chvilce sjel z hole. Ani ne minutku poté zůstal po souboji s Petrem Sýkorou na ledě ležet kladenský Gengel a nová plzeňská útočná akvizice se nedobrovolně odebrala na trestnou lavici za nebezpečnou hru vysokou holí. Avšak k domácí radosti tam neposeděl ani celé dvě minuty, po třiceti vteřinách se Kafkovi vyplatilo poslouchat známé "když nevíš co s pukem, hoď ho na bránu". Hostující hráč snad ani sám nevěděl, kudy puk poslal do sítě, ale i takové branky se počítají a Vagnerplast se znovu dostal do vedení. Plzeňští se ale nepřízní osudu nenechali vyvést z míry a nadále pokračovali ve své aktivní hře. A náležitě také za to byli odměněni. V přesilové hře pěti proti třem Slaney našel nehlídaného Straku stojícího těsně u tyčky Cikánkovy branky, ten poslal napříč brankovištěm puk jako na podnost parťákovi Vlasákovi, který puk zametl pohodlně do prádzné klece. A znovu bylo vyrovnáno. Kladenští po polovině základní hrací doby získali také šanci zvýhodněné přesilovky, když vedle sebe na trestnou usedli Vlasák s Treillem, ale za minutu a půl dvojnásobné převahy snad ani pořádně Přikryla neprověřili! A za takové mrhání přišel záhy trest. Václav Benák, který se konečně vrátil do sestavy indiánů, nahazoval na branku a Petr Sýkora ještě dokázal změnit směr jeho letu. Cikánek byl bez šance. Plzeňští nadále měli jasnou převahu, ale i když středočeský brankář na pokus Hanzlíka pořádně neviděl, dokázal instinktivně vyrazit, a do přestávky tak udržet pro svůj tým těsný kontakt se soupeřem.

Klidnější úvod do poslední části základní hrací doby rozčísl až na konci 45. minuty plzeňský útočník Vlasák, který si nabruslil sám před Cikánka, ale čtvrtou branku hostů vstřelit nedokázal. Na druhé straně se o něco podobného pokoušel Bělohlav, který si dojel puk kutálející se bez zájmu ve středním pásmu, vypálil nikým neatakovaný na Přikryla a jeho střela jen o decimetry minula branku. Když neuspěl se svou tečí ani indián John Lammers, Kladno se dostalo až k vyrovnání. V 51. minutě našel Kuchler mezi obránci rozjetého Látala, který prudkou střelou našel škvírku mezi Přikrylovými betony. A znovu bylo vyrovnáno. Ale útočný hokej se ani s přibývajícím časem nezastavil. Dokonce naopak. 40 vteřin po Látalově srovnání měl Jan Heřman na hokejce vedoucí gól hostů, ale i bez Cikánka mu byla kladenská klec malá. Podobné štěstí jako domácí gólman měl na druhé straně o sto dvacet sekund později Přikryl, který pořádně orazítkoval levou tyčku. Tři minutky před sirénou vyzýval plzeňského kapitána k zakončení Modrý, ale Straka netrefil kotouč. A když se pak ani domácí Melka nedokázal uvolnit přes obránce do brejku, muselo se prodlužovat.

Brzičko po buly na středovém kruhu mohli ujet Vlasák se Strakou dva na jednoho, ale prvně jmenovaný nepromyslel přihrávku dobře a Straku vůbec nenašel. Zahrozili i domácí po pohledné kombinaci, kdy Kuchler našel Drtinu, ten křížem zase Eberleho. Jeho střela však skončila v ochranné síti. A protože neuspěl ani nadvakrát Milan Toman, rozhodovaly až samostatné nájezdy. Luňák chtěl hlavou a šikovnýma rukama přechytračit Přikryla, ale nakonec mu puk utekl a k zakončení se nedostal. Plzeňského Sýkoru vychytal Cikánek a podobně na gólmanovi ztroskotal i Kafka. Před Strakou domácí gólman stihl betony secvaknout včas. Ale Jaroslav Kalla podél Přikryla zasunul puk do branky! Když Jiří Hanzlík jen vyprášil betony Cikánka, Kladno si připisuje dva body, a rozšiřuje tak svůj celkový zisk za tuto sezónu hned na trojnásobek.

Ohlasy trenérů

Petr Kasík (Kladno): Vítězství nepřeceňujeme, i když je to důležité vítězství proti kvalitnímu soupeři. Plzeň byla v zápase lepší. Jsou to dva body, které vůbec nic neřeší. Musíme jít zápas od zápasu.

Marián Jelínek (Plzeň): Hrajeme dobře, aktivně, ale nedáváme góly. Hra se mi líbí, ale oproti loňské sezoně je to jiný tým. Snažíme se však hrát stejně. Jenže gólmani nejsou tak spolehliví jako v minulé sezoně.