PLZ - MBL 5:4 - Dramatický duel přinesl vydřené vítězství!

Plzeň - V 10. extraligovém kole změřili síly plzeňští indiáni s hokejisty Mladé Boleslavi. A diváci se opět nenudili, hráči obou týmů připravili všem přítomným nevšední podívanou. Posuďte sami - domácí rychle získali dvoubrankové vedení, hosté kontrovali třemi brankami, Plzeňští odpověděli dvěma přesilovkovými zásahy, ale poslední slovo před druhou sirénou měli Boleslavští. Třetí třetina byla čekáním na gól, hosté se zatáhli do obrany a to se jim vymstilo, Martin Heřman se utrhl do nájezdu a rozhodl o modrobílém vítězství.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

5:4
2:2, 2:2, 1:0

Branky a nahrávky: 3. Straka (Sýkora, Hanzlík), 4. Stránský (J. Heřman), 26. Vlasák (Sýkora), 28. Vostřák (Straka), 58. M. Heřman (Dvořák) - 12. Lehikoinen (Pabiška, Marušák), 13. Jindra (Divšík, Boháč), 23. Gajovský (Milroy, Žabka), 29. Loskot (Pabiška, Hay) Rozhodčí: Hradil, Polák - Jindra, Jílek. Vyloučení: 6:11. Využití: 3:2. V oslabení: . Diváci: 4 835. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4.

HC Škoda Plzeň

Salfický – Benák, Jiří Hanzlík, Modrý, Slaney, Dresler, Jeřábek, Hucl – P. Sýkora, M. Straka, Vlasák - Vostřák, Jan Kovář, Johnson – Lammers, M. Heřman, Dvořák – Stránský, Obdržálek, J. Heřman - Lev

BK Mladá Boleslav

Schwarz - Žabka, Jindra, Marušák, Lehikoinen, Hay, Macháček, Duben, Čížek - Vrbata, Divíšek, Boháč - Loskot, Macho, L. Pabiška - Bahenský, Gajovský, Matějovský - Nouza, Milroy, Handlovský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dušan Salfický 60 35 4 31 88,57 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 -1 2
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 1 1 1 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 0 0
Martin Heřman 1 0 1 1 2
Jan Heřman 0 1 1 2 2
Jan Hucl 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -2 0
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
John Lammers 0 0 0 -1 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 2
Petr Obdržálek 0 0 0 1 0
John Slaney 0 0 0 1 2
Martin Straka 1 1 2 0 0
Jan Stránský 1 0 1 1 0
Petr Sýkora 0 2 2 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 2
Pavel Vostřák 1 0 1 -2 0

komentář

Plzeň začala aktivně a po necelých dvou minutách si vykoledovali první mladoboleslavský faul. A v následujcí přesilovce udeřila. Z rohu se vykličkoval Martin Straka, pohodlně projel až před branku a rozjásal domácí publikum. Indiáni se rozjeli ve smrtelném tempu a za necelé dvě minuty skórovali podruhé. Jan Stránský se pohybem vnutil před Schwarze, vystřelil a ještě si vyražený puk zpracoval a vstřelil druhou branku modrobílých. Mladá Boleslav se v Plzni ještě ani nestačila rozkoukat a už prohrávala o dva góly. V další plzeňské přesilovce si do dobré pozice sjížděl Slaney, ale z první trefil vysoko nad. Hostující hráči se pomalu oklepávali a přicházeli na chuť i útoku. V pásmu nebezpečně kroužil Gajovský, ale přesné přihrávky se od spoluhráčů nedočkal. Naopak na sklonku dvanácté mintuy se přesný pas vyčekal Esa Lehikoinen, jenž nekompromisně propálil houf clonících hráčů před Salfickým. Gólové hody pokračovaly i nadále. O minutu později usedl na trestnou lavici plzeňský Jan Heřman a Boleslav opět zaúřadovala v přesilovce. Boháčovu luxusní nahrávku před odkrytou branku proměnil Josef Jindra. A bylo vyrovnáno, zápas začínal od nuly. V modrobílé početní převaze mohl Sýkora znovu přehoupnout misky vah ve prospěch domácích, avšak nikým nehlídaný mířil jen doprostřed branky, kde puk spolehlivě lapil Schwarz.

Druhá dvacetiminutovka začala hrou ve čtyřech, když na trestnou lavici usedli zároveň Benák s Millroyem. Hostům větší prostor na ledě svědčil více, dostali se rychleji do tempa, z čehož pak pramenil třetí gól v síti Salfického. Duncan Milroy našel před branku sjíždějícího Nikolu Gajovského, který lehkou tečí usměrnil puk přímo pod víko plzeňské svatyně. Indiáni měli vynikající šanci na srovnání kroku, když si nejprve výborně sehranou klasickou variatnou přesilové hry vynutili další boleslavský faul, který znamenal výhodnější početní převahu pěti proti třem, a poté dostal gólman Schwarz dvě minuty trestu za úmyslné posunutí vlastní branky. Domácí se v přesilovce dlouho nerozmýšleli, Sýkora našel přesně Tomáše Vlasáka, jenž zacílil pohodlně do odkryté hostující klece. Avšak díky nastřádaným trestům soupeře dvojnásobná přesilovka indiánů pokračovala. Nejprve před zívající Schwarzovou branku zaváhal Straka, o půlminutky později i Vlasák. Plzeňští nemuseli smutnit dlouhou, už v klasické variantě přesilovky našel Straka z druhé vlny najíždějícího Pavla Vostřáka, který zblízka neminul a znovu poslal modrobílé do vedení. Ne však nadlouho. Zmatky, zmatky a znovu zmatky v domácí obraně přihrály puk na hůl Marku Loskotovi, jenž se zakončením neváhal a z první poslal puk znovu za Salfického. Na několik minut se poté hra vyrovnala a oba gólmani mohli začít sbírat sebevědomí. Lepší náladu dokumentoval boleslavský Schwarz, který si smlsl na Sýkorovi, když proti jeho střele vystavil efektní a hlavně efektivní semafor. Když Bahenský po střele z otočky vyprášil jen Salfického betony, rozešla se obě mužstva do kabin za nerozhodného stavu.

Ve čtyřiačtyřicáté minutě se do zakončení všemi silami snažil protlačit Millroy, ale plzeňský bek mu nadzvedl hokejku, takže veškerá snaha vyšla vniveč. Všem přítomným v ČEZ Aréně ztuhla krev v žilách, když se v polovině 46. minuty na útočné modré Boleslavi srazili Matějovský s plzeňským Slaneym. Modrobílý bek letěl nekotrolovaně vzduchem, helmu nechal za sebou a tvrdě dopadl na led. A tak ve druhém zápase po sobě musela v Plzni na led záchranná služba, která Johna Slaneyho odvážela za bouřlivého potlesku na nosítkách do nemocnice. Explzeňský Matějovský dostal dvouminutový trest za pád pod nohy. Plzeňští se bili za zraněného spoluhráče jako lvi a Vostřák byl blízko své druhé brance, ale Schwarz proti němu rychlým skluzem vytáhl zákrok večera. Hned vzápětí byla hráčská lavice hostujícího celku potrestána dvěma minutami trestu za příliš mnoho hráčů na ledě a Matějovský spoluhráčům vynahradil dvě ubráněné šedesátivteřinovky, když se obětavě dvakrát vrhl do střely a dvakrát jí také zabránil, aby ohrozila Schwarze. Plzeňští zůstávali i nadále aktivnější, zvlášť již tradičné první lajna modrobílých motala soupeři hlavu. Avšak když se Boleslav dostala do útoku, zle to zavánělo brankou. V 55. minutě byla snaha hostujícího celku umocněna přesilovou hrou po faulu Dreslera. Divíšek se už téměř radoval, když po jeho střele prošel puk Salfickému mezi nohama a letěl podél brankové čáry. Nakonec ke smůle hostů trefil tyčku a od ní se odrazil do rohu. Naopak velké štěstí stálo při indiánech, když na obranné čáře podcenil jeden z Boleslavských hrubě situaci, puk se mu prokutálel mezi nohama a hbitě se ho ujal Martin Heřman, který opět se štěstím popáté překonal Schwarze. Na nepříznivý stav zareagovali Středočeši okamžitě, při dalším přerušení si vzali oddechový čas, po němž se do branky nevrátil Schwarz, ale místo sebe pustil do hry šestého muže do pole. Hosté uzamkli domácí v pásmu a minutu a před koncem hned tří Boleslavští operovali na hranici brankoviště. Salfický intuitivně vyrážel puky a šetřil cenné vteřinky pro svůj tým. Indiáni nakonec vydřeli tři body a poslali smutné hosty na cestu domů s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (asistent trenéra Plzně): "Když se mužstvu nedaří a přesto se podaří vyhrát, tak věřím, že mu to pomůže. Ve hře v oslabení už jsme v křeči. Hledáme pro něj optimální sestavu, protože jsme v něm dostali už dvacet gólů. Jakmile přijde naše vyloučení, tak jsme automaticky pod dekou. Slaney odstoupil kvůli otřesu mozku a byl převezen do nemocnice. Brankář Přikryl si hledá na rozchytání angažmá v 1. nebo 2. lize. Sám nás o to požádal, aby se dostal do formy z přípravných zápasů."

Leo Gudas (asistent trenéra Mladé Boleslavi): "Sice už nežijeme v komunismu a socialismu, ale stejně nebudu hodnotit zápas. Jestliže se nemůžeme vyjadřovat k výkonu rozhodčích, tak se vyjadřovat nebudu. Svoboda projevu tady v té republice není."