PLZ - CEB 4:2 - Plzeňský Kovář lepší toho budějovického!

Plzeň - V rámci 15. extraligového kola se hokejisté HC Plzeň 1929 znovu postavili lídrovi tabulky, na západ Čech zavítal HC Mountfield České Budějovice. Po rušné a zajímavé první třetině panoval mezi oběma soky nerozhodný stav a diváci se těšili na další hokejovou podívanou. Tu si hráči obou týmů uschovali až na posledních pět minut, ve kterých padly čtyři branky, z toho hned tři do branky budějovického brankáře Jakuba Kováře. Hvězdou zápasu byl jeho bratr Jan Kovář, který si připsal dva přesné zásahy.

HC Škoda Plzeň - Banes Motor České Budějovice

4:2
1:1, 0:0, 3:1

Branky a nahrávky: 10. Jan Kovář (Jeřábek), 56. Dvořák (Sýkora, Straka), 57. Jan Kovář (Sýkora, Vlasák), 59. Straka (Vostřák) - 20. R. Pšurný (Kašpařík), 57. Martynek. Rozhodčí: Husička, Polák - Bryška, Novák. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 5 877. Průběh: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Jiří Hanzlík, Frolo, St. Pierre, Modrý, Dresler, Benák, Jeřábek - Dvořák, M. Straka, Vlasák - P. Sýkora, Jan Kovář, J. Heřman - Lammers, M. Heřman, Johnson - Vostřák, Tvrdík, Stránský - Lev.

Banes Motor České Budějovice

Jakub Kovář - Snopek , Vydarený, Šulc, Novák, Jank, Tůma - Šimánek, Mikeska, R. Pšurný - Gulaš, Ježek , M. Pšurný - Martynek, Kašpařík, Pletka - Mertl, Červený, Kuchejda.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 39 2 37 94,87 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 1 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 1 0 1 1 0
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 2 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 2 0 2 1 2
John Lammers 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 1 2 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 2 2 1 4
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 2
Pavel Vostřák 0 1 1 1 0

komentář

Zápasu předcházela smutná vzpomínka v podobě minuty ticha na tragickou událost přesně před týdnem, kdy zahynul “Žito“, jeden z velkých fanoušků hokeje i fotbalu v Plzni. Do samotného duelu vstoupili lépe domácí, když nejprve sám na pravém kruhu pálil Vostřák, Kovář skvěle zakročil lapačkou, následná dorážka Stránského mířila nad. Indiáni svůj tlak ještě více vystupňovali při přesilové hře, skórem ovšem nepohnuli. Hanzlík z mezikruží mířil vedle, s osamoceným Dvořákem na brankovišti si poradil bravurním rozštěpem gólman Mountfieldu. Na toho vyzrál až bratr Jan Kovář, jenž dokonale tečoval Jeřábkovu střelu od modré - 1:0! Hosté se poté osmělili, ale jak pokus Pšurného z pravého, tak následně Nováka z levého kruhu neměl gólové parametry. Modrobílí pak krásnou akcí pobavili všechny na stadionu. Typickému trojúhelníku kolem brankoviště po ose Straka - Vlasák – Jeřábek ale chyběl gól, pokus posledního jmenovaného skončil na hrudí Kováře. Tolik štěstí neměl v závěru třetiny domácí Mazanec, když střela Šulce od modré se od klubka těl před brankou odrazila na tyč. Další akce již ale v domácí brance skončila. 39 vteřin před první sirénou se Roman Pšurný prosadil do poloodkryté klece po bravurně vyřešené akci dvou na jednoho po příhře Kašpaříka - 1:1! Oba brankáři se v úvodních dvaceti minutách zapotili, počet zásahů byl totiž 17:15.

Těžké chvíle nastaly pro Západočechy v úvodu prostředního dějství, kdy se na více než minutu dostali do tří. V největší šanci, po nádherných křižných přihrávkách napříč útočným pásmem, střílel do zcela opuštěné klece Pletka, bohužel pro České Budějovice totálně selhal. Stejný hráč se přimotal i k dorážce o pár chvil později, tentokráte ztroskotal na levém betonu mrštného Mazance. Vyznamenal se i Kovář na druhé straně, když se v oslabení na něj řítil osamocený Straka. Z hokejového útlumu poté vyvedl oba celky i diváky v ČEZ Aréně Stránský, který na pravé tyči pálil z první po příhře zpoza branky, poloodkrytou hostující svatyni však minul. Následně zavařil domácímu gólmanovi Martynek, jenž vyjel bleskurychle zpoza brány, Mazanec svou levou tyč uhájil. Kapitán Mountfieldu Šimánek pak ještě servíroval mezi kruhy najetému Pletkovi, tomu ale dnes nebylo přáno, z první těsně minul pravý růžek.

Závěrečná pasáž hry začala z obou stran opatrně. Až po pěti minutách hry přejel půl hřiště Sýkora a sám na levém kruhu vyslal svou pověstnou dělovku, Kovář zakročil na výbornou. Oba celky si poté vyměnily po početní výhodě, ani jeden tým si ale vyloženou šanci nevypracoval. Domácí hnali kombinace do prázdné branky, hosté nedokázali přejít modrou čáru. Při plném stavu hráčů na obou stranách pak vypálil z otočky znovu Sýkora, jen těsně minul vzdálenější tyč. Následně byl vyloučen autor prvního gólu Českých Budějovic a Plzeň trestala. Kdo jiný než Petr Sýkora napřáhl na modré, Michal Dvořák tečoval mimo dosah Kováře - 2:1! Potřetí během čtyř posledních zápasů pak divákům v ČEZ Aréně zatrnulo. Pletka neustál střet u mantinelu a krvavě se zranil o jeho hranu v obličeji. Podle posledních zpráv by měl být v pořádku, obličej ale bude zdobit tržná rána. Šlo opět o jedno a to samé místo na ledové ploše. Mountfiledu pak ale svitlo na lepší časy. St. Pierre nedokázal odpálit touš na levém kruhu, ten napálil Rostislav Martynek a i díky nepříliš jistému zákroku domácího gólmana skončil za brankovou čarou - 2:2! Za jednačtyřicet vteřin ale diváci propukli radostí potřetí. Jan Kovář dorazil za záda svého bratra pokus Vlasáka - 3:2! Kouč Výborný se vzápětí odhodlal k power-play, jenž razantně ze středního pásma střelou přes tři protihráče ukončil Martin Straka – 4:2! Souboj byl ve znamení bratrů Kovářů, kteří byli vyhlášeni i nejlepšími hráči svých týmů.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "Do utkání jsme vstoupili dobře, dali branku, ale poté jsme povolili v závěru první soupeři srovnat skóre a postupně i hru. Nesmírnou bojovností celého týmu jsme ale vítězství strhli na svou stranu. Tři body jsou pro nás cenné hlavně z psychické stránky. Výkon, který dnes předvedl Honza Kovář, od něj budeme nyní vyžadovat pořád."

Milan Kupka (HC MOUNTFIELD): "Utkání bylo hodně vyrovnané. V závěru měli domácí více sportovního štěstí. Pletka se zranil při pádu na mantinel a má tržnou ránu. Podle posledních zpráv by ale měl být v pořádku."