MBL – PLZ 4:7 - Plzeň obrátila vývoj utkání a veze tři body!

P l z e ň – Při nedělním podvečeru se stejně jako v pátek střetly dva týmy postižené odebráním bodů. V současné době poslední Mladá Boleslav s dvanáctou Plzní. Dvě třetiny to vypadalo na třetí boleslavskou výhru v řadě, ale v poslední dvacetiminutovce natížili indiáni Valentovo konto čtyřmi brankami, jeden přesný zásah přidali do již opuštěné klece, dokonale otočili vývoj utkání a nakonec si z boleslavského ledu vezou tři tolik potřebné body. Rozhodující rozdílovou branku si na své konto připsal kapitán Martin Straka.

BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň

4:7
2:1, 1:1, 1:5

Branky a nahrávky: 11. Pabiška (Tvrdík), 19. Hrdel (Žabka), 25. Divíšek (Pabiška, Žabka), 56. Macho (Hrdel, Nouza) - 15. Modrý (Straka), 40. Straka (Vlasák, Hanzlík), 41. Kovář (Hanzlík, Straka), 51. Heřman M. (Lammers), 54. Straka (Vostřák), 56. Kovář (Vlasák), 59. Duda. Rozhodčí: Fraňo, Hribik, - Jílek, Jindra. Vyloučení: 7:8, navíc Dvořák (PLZ) a Hay (MBL) trest do konce utkání. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:6, 4:6, 4:7.

BK Mladá Boleslav

Valent - Hay, Jindra, Marušák, Lehikoinen, Čížek, Duben, Macháček, Žabka - Macho, Vrbata, Fabuš, Hrdel, Tvrdík, Bahenský, Nouza, Gajovský, Loskot, Divíšek, Pabiška, Boháč

HC Škoda Plzeň

Salfický - Dresler, Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Benák, Frolo, Slaney, Modrý - Lammers, Johnson, Vostřák, Duda, Vlasák, Straka, Lev, Kovář, Dvořák, Stránský, Heřman J., Heřman M.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dušan Salfický 60 30 4 26 86,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 2
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Radek Duda 1 0 1 2 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 25
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 2 2 1 2
Martin Heřman 1 0 1 0 0
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 4
Jan Kovář 2 1 3 1 0
John Lammers 0 1 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Jaroslav Modrý 1 0 1 3 0
John Slaney 0 0 0 2 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 0
Martin Straka 2 2 4 1 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 3 3 2 0
Pavel Vostřák 0 1 1 2 0

komentář

Ještě před začátkem utkání byl Tomáši Divíškovi předán dres s číslem 500 – to je totiž počet utkání, kolik odehrál v české nejvyšší soutěži. Bruslařský klub vkročil do utkání aktivněji, očividně se snažil použít techniku "jsi doma, tak na soupeře pořádné vlétni". Úvod duelu ale přinesl taky spoustu nepřesností, a tak se žádná vyložená gólovka neobjevila až do třetí minuty, kdy Indiáni nechtěně namazali Machovi. Ten byl však příliš překvapen na to, aby se rozjel po nečekaně široké dálnici vedoucí až k Salfickému.

Byla to i tak Boleslav, kdo otevíral skóre utkání. V 11. minutě využil Lukáš Pabiška hned první přesilovku, kterou domácí hráli. Jen o chvilku později byli diváci svědky bitky s parametry zámořské NHL. Pustili se do sebe Hay s Dvořákem. Duel vyhrál kanadský bek, do kabin ale pochopitelně odpochodovali oba dva. Středočeši ustáli 59 vteřin dlouhé oslabení. Částečně taky proto, že donutili faulovat taky plzeňského Johnsona. Ve hře čtyř proti čtyřem vyrovnal Jaroslav Modrý. Indiáni ale nakonec první dvacetiminutovku přeci jen prohráli. Se štěstím a nějakým tím odrazem se totiž prosadil ještě Zbyněk Hrdel

Druhá třetina přinesla možná ještě lepší hokej než ta první. O něco lépe začali tentokrát hosté, s tutovkou Lammerse si ale poradil výborný Valent a o slovo se brzy začali hlásit opět i Boleslavští. Nadvakrát zkoušel pozornost Salfického Bahenský, neuspěl ale ani jednou. Dva za sebou následující tresty Plzeňských už ale branku přinesly. Tomáš Divíšek neměl se zakončením velkou potíž a taky to dal svým klidným postojem ostentativně najevo.

Boleslav byla v laufu. Nouza zkoušel své štěstí z bekhendu, Boháč to zase zkoušel tlakem po ledě. Na druhé straně narazil Duda na hokejku Jindry, Vostřák, který pálil zpoza hráče, měl také smůlu. Převaha se postupem času začala přelévat zase spíš na hokejky Indiánů, vše ale ve velké pohodě a klidu pochytal Valent. Ten na konci druhé třetiny Boleslavi zachránil reputaci a nakonec i vedení, i když už jen nejtěsnější možné. Po vyloučení Nouzy a Jindry byl totiž proti zakončení Martina Straky zcela bezmocný.

Plzeňští dohrávali přesilovou hru z druhé třetiny, kterou stihli po 38 vteřinách ještě navíc využít. Šikovná teč Jana Kováře znamenala srovnání skóre. Boleslav se znovu pokusila vrátit do hry, inkasovaná branka jí ale očividně podkopla nohy. Divíšek si sice obhodil Hanzlíka, on sám ale za kotoučem už neprošel, neuspěl ani Vrbata se svým blafákem do bekhendu.

V 51. minutě pak přišel obrat Indiánů. Martin Heřman trefil přesně růžek branky, proti takové střele zůstal Valent bezmocný. A následovala další rána pro domácí Středočechy. Sudí se sice po střele Martina Straky musel jít poradit s videorozhodčím, nakonec se shodli, že puk do branky prošel někudy mezi Valentovými betony. A boleslavský brankář kapituloval nakonec ještě pošesté. Napoprvé si sice s Janem Kovářem ještě poradil, na druhou dorážku ale už nestačil. Michal Macho sice ještě korigoval skóre dorážkou do poloodkryté klece, a ačkoliv se Boleslavští naprosto zřetelně odmítli vzdát a dokonce ještě odvolali Valenta z branky, k ničemu to už nevedlo. Snad jen k tomu, že do prázdné branky dával na konečných 7:4 Radek Duda.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Mladá Boleslav): Vedli jsme dokonce 3:1, ale vlastní velmi hloupou chybou, kdy hráč vystřelí kotouč až do reklam, jsme soupeři nabídli přesilovou hru, kterou dokázal na rozhraní druhé a třetí třetiny využít. Potom už jsme kupili v obraně velké individuální chyby, které by se neměly stávat, a tlaku Plzně jsme neodolali.

Marian Jelínek (Plzeň): Věděli jsme, že po příchodu Miloše Holaně k týmu Mladé Boleslavi se jejich herní obraz změnil a patnáct vstřelených branek z posledních dvou duelů nás varoval, abychom hlavně neinkasovali hned v úvodu utkání. To se nám podařilo. Jelikož bod pro nás nic neřeší, chtěli jsme makat na vítězství, což se díky obětavosti a sehranosti našich hráčů podařilo a za to jim patří velký dík.