PLZ - ZLN 4:1 - Indiáni se vrátili na vítěznou vlnu!

Plzeň - Po návratu z Moravy se hokejisté HC Plzeň 1929 postavili dalšímu moravskému soku, tentokráte však před vlastními fanoušky. Hokejisté Zlína přijeli s cílem nějaký ten bod urvat, ale nakonec jim nebylo souzeno. Indiáni šli trpělivě za svým cílem a po zásluze se po třetí siréně radovali společně se svými příznivci z dalšího vítězství. Velký podíl na výhře modrobílých měl Radek Duda, který si připsal tři kanadské body a byl vyhlášen nejlepším hráčem na straně domácích.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

4:1
2:1, 1:0, 1:0

Branky a nahrávky: 9. Jiří Hanzlík (Straka, Kovář), 19. Duda (Straka, Modrý), 37. Duda (Straka, Johnson), 54. Vostřák (Duda) - 13. Sýkora (Grof). Rozhodčí: Husička, Mikula - Bryška, Novák. Vyloučení: 6:8, navíc Kubiš (ZLN) 5 min. + do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 276. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, Slaney, Modrý, Benák, Dresler, Frolo - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Duda, Straka, Johnson - Lammers, M. Heřman, Dvořák - Petruška, Pitule, J. Heřman - Lev

PSG Berani Zlín

Sedláček - Hamrlík, Linhart, Švrček, Galvas, Grof, Řezníček, Míka, Lučka - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, T. Sýkora, Rachůnek - Holík, Balán, F. Čech - Kubiš, Roman Vlach, J. Ondráček

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 35 1 34 97,14 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 1 0
Radek Duda 2 1 3 2 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Jiří Hanzlík 1 0 1 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 1 1 0 2
Jan Kovář 0 1 1 0 0
John Lammers 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 1 1 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 4
John Slaney 0 0 0 1 2
Martin Straka 0 3 3 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 1 0 1 1 0

komentář

Oba týmy během úvodních minut ubránily oslabení. Právě po skončení zlínské přesilovky se do šance tlačil Vlasák, ale z mezikruží nemířil přesně. Ten samý hráč pálil tvrdě od modré pro změnu v přesilové hře Plzně, jeho bombu zastavily Sedláčkovy betony. Půl minuty před vypršením početní převahy, ke konci 9. minuty už se ale domácí mohli radovat. Jiří Hanzlík využil příhru z poza brány a dostal indiány do vedení - 1:0. V 11. minutě mohla Plzeň svůj náskok ještě zvýšit. V oslabení se do šance řítil Duda, který skvěle předal puk Benákovi a ten střílenou příhrou hledal Kováře. Mladý indiánský bojovník však tečoval těsně vedle. O necelé dvě minuty později udeřil Zlín. Plzeň už byla v plném počtu, když Mazance překonal Tomáš Sýkora – 1:1. Dalšího gólu se diváci dočkali přesně v čase 18:50, kdy indiáni přečíslili hosty v poměru tři na jednoho. Puk do Sedláčkovy sítě umístil Radek Duda – 2:1. Lammers o chvíli později neuspěl, nastřelil pouze tyčku. A zdaleka to nebylo všechno. Zlín mohl hned vyrovnat, ale Holík neuspěl.

Hned v úvodní minutě druhé třetiny tvrdě pálil Hamrlík, Mazanec jeho bombu vykopl betonem. V plzeňské přesilovce měl velkou šanci Balán, ale tváři v tvář Mazancovi neuspěl. I v další početní převaze měli více ze hry paradoxně zlínští hokejisté. Indiáni se nemohli usadit v útočném pásmu, žlutomodří těžili z nepřesností domácích hráčů. Ivan Rachůnek zakončil své snažení v oslabení jedovatou střelou, kterou ukryl Mazanec v lapačce. Až po vypršení trestu hostujícího hráče se Plzeň dostala do šance. Konkrétně Dresler. Jím vyslaný puk však zamířil těsně vedle. Plzeň využila až čtvrtou přesilovku, kterou ve druhé třetině hrála. V čase 36:43 zvýšil indiánský náskok Radek Duda , který mířil přesně na vzdálenější tyč - 3:1. Zlín mohl ještě v poslední minutě náskok snížit, ale jeho hráči se proti Mazancovi prosadit nedokázali.

V přestávce mezi druhou a třetí třetinou byl přímo na střídačce ošetřován Jan Heřman. Zranění si přivodil v souboji na konci druhé dvacetiminutovky. Zápas pro něj tedy skončil bohužel velmi nešťastně. Ledové kolbiště opustil na nosítkách za potlesku ve stoje a skandování svého jména.

Zlínu se pochopitelně nelíbilo dvougólové manko, se kterým nastoupil do třetí třetiny. Proto se ho hned na jejím začátku pokusil umazat Sýkora. Ale Mazanec jeho střelu z prostoru mezi kruhy bezpečně pokryl. Na druhou stranu se rozjížděl Johnson, ale ani on neuspěl. I když téměř celý stadion už se radoval. Na konci 50. minuty Modrý krosčekoval Balán a poté vzápětí ještě jednou a byl rozhodčími poslán na čtyři minuty na trestnou lavici. Oslabení začali domácí dobře, drželi hráče z Valašska daleko od Mazance. Výbornou práci ve čtyřech odváděli především Dvořák s Vostřákem. Pavel Vosřák navíc korunoval své snažení v 54. minutě, když z trestu Modrého zbývalo třicet sedm vteřin, gólem na 4:1. Nutno však vypíchnout práci Radka Dudy, který Sedláčka vytáhl z brány, nahrál právě Vostřákovi a plzeňský ostrostřelec se už nemohl mýlit. Za chvíli si Radek Duda vychutnal potlesk na otevřené scéně podruhé. To když dvakrát obkroužil útočné pásmo, vyhnul se všem obráncům a ještě stihl ohrozit Sedláčka. Mladý zlínský gólman měl s jeho nenápadnou střelou co dělat. Zlínští už se na odpověď nezmohli.

Hokejisté tak se svými fanoušky mohli oslavit další vítězství a připsat si do tabulky velmi ale velmi důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "V utkání byly rozhodujícím jazýčkem na vahách přesilové hry. V minulých utkáních se nám příliš nedařily, ale dnes jsme dvě využili. Navíc jsme vítězství potvrdili krásnou brankou v oslabení. Honza Heřman musel odstoupit kvůli zlomenině nohy, bohužel to vypadá na delší absenci."

Rostislav Vlach (Zlín): "Co se týká výkonu, nemůžeme být spokojeni. Sice jsme dokázali soupeře střelecky předčít, ale ve využívání šancí byla lepší Plzeň, a proto vyhrála. Navíc jsme měli čtyřminutovou přesilovku, ale byly z ní spíš brankové příležitosti pro Plzeň. Kdybychom ji využili, utkání by v závěru ještě vypadalo jinak. Ze strany našich dvou přesilovkových pětek tam byla viditelná laxnost."