KVA - PLZ 2:3 - Plzeňští odkleli karlovarskou arénu

Plzeňským indiánům se podařil další bodový lup z cizího hřiště! A o to cenný hned ze tří hledisek; na varském ledě vyhráli v základní hrací době rovnou za tři body, převzali žezlo západočeský duelů a navíc odkrojili další dva bodíky z náskoku desátého Litvínova. Výhra se nerodila nijak lehce, indiáni sice vedli, ale pak se do náskoku dostali domácí. Definitivně zlomil střetnutí v modrobílý prospěch Václav Benák.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

2:3
0:0, 2:2, 0:1

Branky a nahrávky: 31. Kumstát (Sloboda, Skladaný), 33. Nosek (Skuhravý) - 27. Kovář (Vlasák), 37. Hanzlík (Vlasák, Straka), 47. Benák (Vostřák). Rozhodčí: Hribik, Fraňo - Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 6:5 + Prošek - M. Heřman 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 5526. Střely na branku: ---. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

HC Energie Karlovy Vary

Mensator - Nosek, Gřegořek, Dobroň, Čutta, Svoboda, M. Rohan, Prošek, Kokko - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Pech, Zaťovič - Sailer, Melenovský, Dej - Zucker, T. Klíma, Kuběna.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Modrý, Slaney, Frolo, Jeřábek - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Stránský, Straka, Duda - Lammers, Johnson, M. Heřman - Plášek, Haman, Dvořák - Pitule.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 0 0 0 0 0,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 1 0 1 0 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Tomáš Frolo 0 0 0 1 2
Radek Haman 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 1 0 1 0 2
Martin Heřman 0 0 0 0 12
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 1 0 1 2 0
John Lammers 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 0 1 0
John Slaney 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 2 2 2 0
Pavel Vostřák 0 1 1 0 0

komentář

Čtvrtému západočeskému derby dnes přihlížely plné ochozy. A také hra tomu odpovídala. Již od úvodu se puku chopila domácí Energie a nedala plzeňským příliš mnoho prostoru. V sedmé minutě mohl skórovat Kumstát, který své sólo přes celé hřiště zakončil střelou mezi Horčičkovy betony, ale plzeňský brankář byl pozorný.

Jenže Plzeňští se brzy oklepali a zaútočili. Ve vlastním oslabení se probojoval Heřman až před Mensatora, který jeho střelu chytil do lapačky. Dalším hráčem v modrém, který zahrozil, byl Dvořák. Jeho střelu však karlovarský brankář s přehledem chytá.

Západočeské derby mělo svůj tradiční náboj. Hrálo se z jedné strany na druhou, akce střídala akci. Tu největší měl bezesporu karlovarský Čutta, který svou střelou trefil tyč plzeňské brány. Jenže ani to brankáře Plzně nevyvedlo z míry.

V patnácté minutě mohl potrestat chybnou rozehrávku Varů Straka, ale z blízkosti nedokázal Mensatora nějak víc ohrozit. Ke konci třetiny se aktivita hostů výrazně zvedla, ale ke vstřelení úvodní branky to nestačilo.

Za to ve druhé třetině se to brankami až hemžilo. Tu první přidali ve dvacáté šesté minutě Plzeňští. Tři karlovarští hráči zablokovali Vlasáka, který však chytře přihrál volnému Janu Kovářovi, který zvedl kotouč nad padajícího Mensatora pod horní tyč – 0:1.

O dvě minuty později mohl vyrovnat Nosek, když se v oslabení domácí Energie odrazil kotouč od zadního mantinelu na hůl Noska, který tváří tvář Horčičkovi minul o těsný kousek pravou tyč. Jenže netrvalo dlouho a Karlovarští svou snahu vytěžili. Vracející se Skladaný z trestné lavice rozehrál skvělou akci. Tísněný Sloboda přihrál volnému Petru Kumstátovi, který bekhendovou střelou vyrovnal stav na 1:1.

V polovině utkání neustál John Slaney souboj u mantinelu s karlovarským Melenovským a skončil na několik minut na ledě. Nakonec ho museli odvézt na nosítkách a podle posledních zpráv, byl odvezen vrtulníkem do nemocnice s podezřením na zraněnou páteř.

Karlovarští však řádili dál. David Nosek předvedl, že se i po zranění vrátil do své formy, když si na modré najel doprostřed a přesnou střelou obloučkem otočil skóre na 2:1 pro domácí hráče.

Jenže plzeňští hokejisté chtěli za každou cenu prolomit prokletí KV Arény a na jejím ledě poprvé vyhrát. Povedlo se jim vyrovnat v přesilové hře o tři minuty později. Jiří Hanzlík vystřelil od modré dělovkou po čemž se kotouč už jen odrazil od vnitřní tyče – 2:2.

Do posledního dějství vstoupila obě mužstva opatrně. První kdo se oklepal, byla Plzeň. A hned řádila. Jejich snaha vyústila ve čtyřicáté šesté minutě ke vstřelení branky. Opět v přesilové hře. A opět od modré. Tentokráte však byl hlavním aktérem Václav Benák - 2:3.

Domácí jim své body však nechtěli nechat a hodlali pro to udělat první poslední. Jenže nic nevycházelo. Kotouč odskakoval od holí a to, co konečně prošlo na bránu, vykryl bezchybný Horčička. Dvě minuty před koncem zápasu se ještě nechal vyloučit Heřman, který za svůj následný úder hokejkou o mantinel vyfasoval navíc osobní trest za nesportovní chování.

Toho energetici využili ke hře v power play. A neměli daleko k vyrovnání. Půl minuty před koncem vznikl v brankovišti Horčičky neskutečný závar, ale ani z toho nedokázali domácí nic vytěžit, a tak museli první tři body z KV Arény odevzdat Plzeňským.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Přijeli jsme sem s odhodláním konečně prolomit nepříznivou sérii, byli jsme snad posledním týmem, který tu ještě nevyhrál. Podali jsme bojovný kolektivní výkon, kluci splnili pokyny, které jsme jim dali před utkáním. O výsledku podle mě rozhodly přesilové hry, ve kterých jsme my vstřelili dvě branky. Výborný výkon podal brankář Horčička. Jedinou skvrnkou na utkání je zranění Slaneyho, které podle prvních prognóz nevypadá příliš dobře. S podezřením na silný otřes mozku jej vrtulník odvezl do nemocnice.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Utkání mělo výborný náboj, úrovní nasazení bych je přirovnal k zápasům play off. Souhlasím s kolegou, že vývoj zápasu ovlivnily dvě branky v přesilovkách, kterými soupeř otočil skóre. Z pohledu nasazení nemůžeme našim hráčům nic vytknout. Snad jen v oslabení by to chtělo více obětavosti. Nemůže se stávat, aby puk od modré takto snadno prošel až do naší branky.