PLZ - CEB 3:2 - Těžce vydřené body přiblížily Plzeň k nejbližším soupeřům!

Plzeň - Souboj mezi Plzní a Českými Budějovicemi byl také očekávaným kláním mezi bratry Kovářovými. Bratrský boj rozhodl na začátku třetiny plzeňský Jan Kovář. Druhé, mnohem důležitější, vítězství si připsal s celým týmem po zápase. Rozhodující gól Plzeňských padl opět z hokejky obránce. Veledůležitou branku tentokráte vstřelil Jaroslav Modrý. Díky vítězství v tomto zápase se Plzeň přiblížila Litvínovu na 2 body, Kometě na 3 body a svém krajskému soku na bodů 5.

HC Škoda Plzeň - Banes Motor České Budějovice

3:2
0:0, 2:2, 1:0

Branky a nahrávky: 23. Kovář Jan (Duda), 30. Vlasák (Vostřák), 49. Modrý (Johnson, Heřman) - 29. Kuchejda (Mertl, Pšurný R.), 37. Gulaš (Vydarený).. Rozhodčí: Šír, Mikula - Bryška, Novák. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:1. Diváci: 7283. Střely na branku: 37:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Horčička (Salfický) - J.Hanzlík, Benák, Modrý, Jeřábek, Frolo, Dresler, St. Pierre - Vostřák, Kovář, Vlasák - Rachůnek, M. Straka, Duda, - Lammers, Johnson, M. Heřman - Plášek, Haman, Dvořák - Pitule

Banes Motor České Budějovice

Kovář (Hrubec) - Snopek,Kotaška, Ptáček, Kolarz, Novák, Vydarený , Šulc - Šimánek, Mikeska, Podlešák - Gulaš, Langhammer, Květoň - Martynek, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, Pšurný R. - Červený.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 60 29 2 27 93,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 1 0
Jan Dresler 0 0 0 -1 0
Radek Duda 0 1 1 1 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 0
Radek Haman 0 1 1 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 2
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 2
Nicholas Johnson 0 1 1 0 0
Jan Kovář 1 0 1 2 0
John Lammers 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 1 0 1 2 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 0 0 0
Tomáš Rachůnek 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 1 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 2 0
Pavel Vostřák 0 1 1 1 0

komentář

Hned v první minutě zápasu se ke střele z hranice kruhu dostal Duda, ale mířil jen do betonu hostujícího brankáře, jinak ale začátek zápasu provázely nepřesnosti na obou stranách včetně několika zakázaných uvolnění. Českobudějovičtí se dostali do první výraznější šance až v páté minutě, chybu obránce Modrého ale napravil Horčička. Hokejovou lahůdkou pak byla souhra téměř celé plzeňské pětky, kterou tvrdou střelou těsně vedle tyče zakončil Benák. Z podobné pozice na druhé straně pálil Šimánek, ale se stejným efektem. Divoká situace vznikla před plzeňskou brankou až při hře čtyř proti čtyřem. Horčička puk vyrazil jen před sebe, ten se po následné dorážce kutálel prázdným brankovištěm, tam se ale k němu jako první dostal Benák. Následně domácí dostali za faul Kašpaříka možnost přesilové hry, v dobré šanci se objevili střelci Vlasák a Kovář, ale netrefili. Naopak daleko k brance neměl Kašpařík, který se při návratu z trestné lavice dostal do samostatného úniku, ale Horčička si ve spolupráci s Modrým poradil. V poslední zajímavé situaci první třetiny se sám před plzeňským gólmanem objevil Langhammer, ale s dobrou šancí si vůbec neporadil a ani nevystřelil. V první dvacetiminutovce tedy diváci žádnou branku neviděli.

Prvního gólu se diváci dočkali ale hned z kraje druhé třetiny. Ve třetí minutě využil přesilovou hru Jan Kovář, který se tak opět prosadil v přímém souboji se svým starším bratrem v brance Mountfieldu – 1:0! Ten ale zářil o chvíli později, když vychytal v jasné šanci nejlepšího střelce domácích, Tomáše Vlasáka. Ten pálil osamocen z ideální pozice mezi kruhy, ale jeho střelu Kovář ukryl do lapačky. Indiáni mohli v osmé minutě jít do vedení, nebyla jim ale uznána branka pro předchozí přerušení hry. A o chvíli později udeřilo na druhé straně. Do rozhozené obrany domácích se vřítil Mertl, vystřelil a odražený puk dorazil do prázdné branky nehlídaný Kuchejda1:1. Bleskovou odpověď ale připravil Tomáš Vlasák, který podobně jako Kuchejda dojel odraženou Vostřákovu střelu a s přehledem poslal Plzeň do vedení – 2:1! V divoké druhé třetině mohlo být opět o chvíli později srovnáno, ale Martynek v úniku nepřekonal skvělého Horčičku. Ten si počkal na kličku budějovického útočníka a s přehledem ukryl puk ve své rukavici! Domácím bylo poté hodně horko ve druhé půlce prostředního dějství, na trestné lavici se totiž najednou ocitli hned tři domácí obránci! A hostům se tuto situaci podařilo využít, již tradičně z dorážky srovnával Gulaš - 2:2. Po této brance dali diváci naplno průchod emocím a zasypali led plastovými lahvemi a rozhodčího Mikulu nevybíravými nadávkami. Krátkou přesilovku si před druhou přestávkou zahráli i domácí, ale nedokázali z ní nic vytěžit, takže i po čtyřiceti minutách byl stav zápasu vyrovnaný.

Začátek poslední části byl značně opatrnější z obou stran než předchozí průběh zápasu, do první příležitosti se až ve 45. minutě dostal Gulaš, ale stejně jako Martynek svůj nájezd neproměnil. Chvíli poté dostali domácí také výhodu dvojnásobné přesilovky, ale za dvě minuty nevymysleli nic překvapivého a kromě střelby od modré Kováře v brance nijak neohrozili. Co se nepovedlo v přesilovce zvládli indiáni ve 49. minutě. Jaroslav Modrý si sprintem přes celé hřiště najel do výhodné pozice, Johnson mu předložil kotouč a plzeňský obránce jej střelou zápěstím poslal za záda budějovického gólmana – 3:2! O minutu později příznivcům modrobílých pořádně zatrnulo, Horčička ale dokázal neposedný puk zkrotit ještě před brankovou čarou, což potvrdil i videorozhodčí. Velice dobře se pak do šance dostal Lammers, který se prohnal přes dva obránce a ocitl se sám před brankářem, zakončení mu ale nevyšlo ideálně. S přibývajícím časem se na hokejky hostujících hráčů vkrádala nervozita a místo očekávaného tlaku přišla akorát šance Vostřáka, který si počkal na rozehrávku Kováře, puk na čepeli si ale nestihl srovnat tak, aby zamířil do opuštěné branky. Bez přerušení a možnosti vzít si oddechový čas se hosté odhodlali ke hře bez brankáře až v posledních patnácti vteřinách, což už jim úspěch nepřineslo a indiáni si tak připsali důležité body v honbě za předkolem play-off!

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): Chtěli jsme dnes potvrdit důležité vítězství z Karlových Varů. Do utkání jsme ale nevstoupili dobře. Od druhé třetiny jsme se zlepšili. Velký dík patří Horčičkovi, který nás ve vypjatých chvílích opět podržel.

Milan Kupka (České Budějovice): Chtěl bych domácím pogratulovat k vítězství a k zisku tří bodů. Ostatní nechám bez komentáře.