PLZ - VIT 3:1 - Návrat do desítky pečetil do prázdné branky Vlasák

Plzeň - Utkání s Vítkovicemi by se dalo zpočátku přirovnat k pomalu se rozjíždějící lokomotivě, která se však ve třetí třetině proměnila ve svištící pendolino. Plzeň se ujala vedení ve druhé třetině. Trochu napětí vnesly do hry v závěrečné dvacetiminutovce Vítkovice, když se jim podařilo snížit. Boj o vyrovnávací branku byl však nad síly hostí. Plzeň krátce před konečným hvizdem pečetila do prázdné branky a na plzeňském stadionu mohla propuknout radost.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

3:1
0:0, 2:0, 1:1

Branky a nahrávky:23. Duda (Straka, Vlasák), 29. Lammers (Johnson), 60. Vlasák (Straka, Duda) - 53. Káňa (Ujčík, Malík). Rozhodčí: Minář, Trombík - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 6024. Střely na branku: 25:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Jeřábek, Modrý, Dresler, Frolo, St. Pierre - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Duda, Straka, Dvořák - Lammers, M. Heřman, Johnson - T. Rachůnek, Haman, Plášek - Stránský.

HC Vítkovice Ridera

Málek - Malík, Vosátko, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Voráček, Rehák - Huna, Burger, Káňa - Szturc, J. Sýkora, Húževka - Pohl, Vrána, Klimek - Strapáč, Tomas, Ujčík - Hlinka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 60 26 1 25 96,15 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 1 2
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Radek Duda 1 1 2 1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Radek Haman 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 2
Martin Heřman 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 1 1 1 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
John Lammers 1 0 1 1 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 2
Karel Plášek 0 0 0 0 2
Tomáš Rachůnek 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 1 0
Martin Straka 0 2 2 1 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Utkání bylo od prvních minut opatrné. Ani jeden tým se nehnal do zběsilých akcí. Plzeň sice od páté minuty hrála přesilovku, ale Málka příliš neprověřila. V největší šanci Straku puk neposlechl. V osmé minutě se ke slovu dostali také hosté z Vítkovic. Vrána byl sám před Horčičkou, ale plzeňský gólman mu na poslední chvíli zmařil šanci špičkou betonu. Se střelou od modré čáry neuspěl ani Malík. Další vítkovická střela málem srazil Horčičkovi helmu z hlavy. Plzeňský brankář jen zkontroloval, zda má ochranu hlavy v pořádku a okamžitě byl připraven pochytat další rány. Největší plzeňskou šanci promarnil Johnson, který se řítil sám na Málka. Ale byl faulován a jeho projektil jen těsně minul prostor, kam byl zamířen. Od třinácté minuty hrála Plzeň téměř šest minut v kuse v početní převaze. Ale ani jedna ze tří se domácím příliš nevyvedla a nedokázali ji využít. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Druhou třetinu začali domácí o poznání aktivněji než první dvacetiminutovku. Velkou příležitost si vypracoval Dvořák, ale neproměnil. Z gólu se diváci mohli zaradovat až ve 23. minutě, kdy pátou plzeňskou přesilovku využil Radek Duda – 1:0! V oslabení mohl zvýšit Straka, na Málka vystřelil přes obránce, ale bývalý plzeňský brankář však předvedl svojí magickou lapačku. Ve 29. minutě zažily Vítkovice, co znamená důraz zámořských hráčů. Johnson s Lammersem roztočili před brankou Málka kolotoč, hráči v modrých dresech nevěděli, kde jim hlava stojí. John Lammers obkroužil branku a z otočky překonal Romana Málka - 2:0! Plzeňáci si pak ještě vypracovali několik příležitostí, ale žádnou nedokázali proměnit. Neuspěli ani vítkovičtí, i když v posledních dvou minutách druhé třetiny hráli přesilovou hru. Co nezneškodnila už obrana, pochytal prozatím bezchybný Horčička.

Plzeň se s dvoubrankovým náskokem nechtěla spokojit. Ani Jeřábek ani Haman si však na Málka nepřišli. Poprvé zasáhl brankářský fantom betonem, napodruhé se vytasil s rychlou lapačkou. V polovině třetí dvacetiminutovky hrály Vítkovice přesilovou hru. Při Horčičkovi stálo štěstí při střele Huny, protože vítkovickému útočníkovi se rána nepovedla a tudíž puk neproklouzl do téměř odkryté části branky. Ujčík už mířil přesněji, Horčička mu ale přesto skórovat nedovolil. Na druhé straně se Hanzlíkova bomba od modré otřela o tyčku. Čtvrtou přesilovku v zápase už ale hosté z Vítkovic využili. A stačilo jim na to pouhých třináct vteřin. Puk za Horčičkova záda dostal Jan Káňa – 2:1! V 58. minutě se řítili Duda s Benákem na jednoho obránce. Duda krásně přihrál Benákovi, proti jeho střele se však Málek stačil přemístit. V čase 58:48 si vzal vítkovický kouč oddechový čas a po poradě se svými svěřenci nechal Málka na střídačce. Toho perfektně využili Straka s Tomášem Vlasákem – 3:1! Poté už publikum jen slavilo další domácí tříbodovou výhru a návrat do desítky.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): Podařilo se nám přežít čtyři oslabení v první třetině, páté oslabení ve druhé části se nám už ubránit nepovedlo. A po chybě jsme navíc inkasovali ještě druhý gól. Ve třetí třetině jsme sice dali jeden gól, ale to je tady v Plzni málo. To na vítězství stačit nemůže.

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Nezačali jsme podle představ, nevyužili jsme čtyři přesilovky. Naštěstí se ujala alespoň ta pátá. Viděli jsme bojovný výkon z obou stran. Po snížení na rozdíl jediného gólu byl výsledek otevřený, až do doby, kdy nám Tomáš Vlasák pojistil vítězství do prázdné branky. Tým opět ukázal, že má sílu.