PLZ - PCE 3:2 - Strhující závěr přinesl indiánům tři body!

Plzeň - V první třetině to s indiánským kmenem nevypadalo nijak příznivě. Pardubice se rychle dostaly do vedení, které dokázaly ještě zvýšit a vytvořit si tak rozdíl dvou branek. Domácí tým se rychlostí "božích mlýnů" zlepšoval a nakonec předvedl strhující závěr. V poslední dvacetiminutovce dokázala Plzeň strhnout vedení na svou stranu s nemalým přispěním končícího Radka Dudy, který si po závěru utkání užíval díky fanoušků domácího mužstva.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

3:2
0:2, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 34. Dresler (Dvořák, Duda), 42. Modrý (Svačina), 57. Duda (Heřman) - 3. Rákos (Kousal), 17. Nakládal (Koukal). Rozhodčí: Minář, Mikola - Poruba, Vengřín. Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 8236 (Vyprodáno). Střely na branku: 31:35. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Jeřábek, Modrý, Dresler, Frolo, St. Pierre - Vostřák, Vlasák, Svačina - Duda, Straka, Dvořák - Lammers, M. Heřman, Johnson - T. Rachůnek, Haman, Plášek - Stránský.

HC Dynamo Pardubice

Růžička – Kolář II, Kaberle, Píša, Kočí, Mezei, Nakládal, Jillson. Drtina – Kolář I, Koukal, Starý – Kůrka, Bartek, Buchtele – Zohorna, Špirko, Pineault – Kousal, Nahodil, Rákos.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 60 31 2 29 93,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 1 0
Jan Dresler 1 0 1 1 0
Radek Duda 1 1 2 1 0
Michal Dvořák 0 1 1 2 0
Tomáš Frolo 0 0 0 1 0
Radek Haman 0 0 0 -1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 0
Martin Heřman 0 1 1 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
John Lammers 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 1 0 1 -1 0
Karel Plášek 0 0 0 -2 0
Tomáš Rachůnek 0 0 0 -1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Vladimír Svačina 0 1 1 1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 2
Pavel Vostřák 0 0 0 2 0

komentář

Hned od úvodních minut zápasu byli aktivnější hosté. To se jim vyplatilo ve 3. minutě, kdy indiáni nebyli schopni vyhodit puk z pásma, což potrestal Daniel Rákos, který doslova procedil kotouč mezi betony Horčičky - 0:1. Straka mohl bleskově odpovědět, ale již překonaného Růžičku zachránila tyč. Po těchto napínavých okamžicích viděli diváci především boj o přechod do útočného pásma na jedné i druhé straně. Publikem zašumělo znovu až v 11. minutě, když Růžička reflexivně vyrazil Hanzlíkovu tečovanou bombu. Stejně tak si pardubický gólman poradil s ranou Jeřábka. V 17. minutě trefil druhou plzeňskou tyčku zápasu Duda. A jak už to tak bývá, zaúřadovalo pravidlo, nedáš, dostaneš. Odražený puk ještě v té samé minutě sebral Koukal, předal ho Jakubu Nakládalovi, ten pelášil sám na Horčičku a zvýšil pardubický náskok - 0:2. Půl minuty před první sirénou se řítil na Růžičku samotný Dvořák, ale ani on ho nepřekonal. Zatímco Plzeň ostřelovala hostujícího gólmana během první třetiny ze všech možných pozic, skórovat nedokázala. Pardubice naopak skvěle a efektivně využívaly svých šancí.

I druhou třetinu začali aktivněji hosté. Hlavně Kolář se Starým zle zatápěli plzeňské obraně i gólmanu Horčičkovi, který se musel v brance hodně ohánět, aby všechny pardubické střely pochytal. Na začátku 28. minuty vynikl Horčička, když zlikvidoval únik Rákose. První polovinu druhé třetiny byly Pardubice lepším týmem, často svíraly Plzeň v jejím pásmu. Domácí si šance vypracovávali spíše ojediněle. Větší příležitost měl „znojemský“ útok Haman-Plášek-Rachůnek. Ale ani oni nedokázali protlačit puk za Růžičku. Těsně za polovinou utkání si vynutil Duda faul, rozhodčí ponechali výhodu, puk se dostal po několika přihrávkách k Janu Dreslerovi, který ve 34. minutě jako první z domácích překonal Růžičku - 1:2. Kousal mohl vrátit hostím dvoubrankové vedení, tváří v tvář domácímu brankáři neuspěl. Na druhé straně v téměř identické situaci selhal Vostřák.

Začátek třetí třetiny už si indiáni utéct nenechali. Tentokrát začali aktivněji a byli náležitě odměněni. Nový hráč týmu Svačina střílel, Jaroslav Modrý se ujal dorážky a vyrovnal na 2:2. Ve 44. minutě zůstal po střetu u mantinelu ležet na ledě kapitán Pardubic Koukal. Nevypadalo to vůbec dobře, na ledě se znovu objevila nosítka. Nakonec ale Koukal opustil za pomoci klubového lékaře a spoluhráčů led po svých. Ve 45. minutě přišel ke slovu videorozhodčí. Nejprve Pineault nastřelil tyčku Horčičkovi branky, pak přišla ještě dorážka, po které pár pardubických hráčů zvedlo ruce nad hlavu. Branky ale dosaženo nebylo. V 53. minutě zůstal Benák sám na Rákose s Nahodilem. Přihrávce zabránit nedokázal, Horčička ale Nahodilovu střelu vytěsnil. V 57. Minutě už se na nerozhodnutý stav nemohl dívat Radek Duda, rozjel se, vystřelil z velmi ostrého úhlu a puk zapadl ke vzdálenější tyčce za Růžičkova záda - 3:2. Když chybělo do konce něco málo přes půl minuty, zkusili hosté hru bez brankáře. Kýžený vyrovnávací gól jim to ale i přes vytvořené šance nepřineslo a poprvé v letošní sezóně v souboji těchto dvou týmu slaví vítězství domácí.

Radek Duda dnes odehrál v Plzni svůj poslední zápas. Nyní zamíří zpět do svého domovského Chomutova, kde má platnou smlouvu až do dubna 2013. S plzeňskými fanoušky se rozloučil vítězstvím, sám k němu výrazně pomohl, když vstřelil rozhodující branku. Také si připsal asistenci na první gól. Celkem tedy v plzeňském dresu nasbíral ve 25 zápasech 29 kanadských bodů za 16 gólů a 13 asistencí.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Doslova jsme zaspali začátek utkání. První branka nás srazila do kolen, Pardubice byly lepším týmem, ale neproměnily své další šance, za což můžeme poděkovat Horčičkovi. Podali jsme bojový týmový výkon, ale nebyla to hra podle našich představ. Rozhodující gól byl z kategorii šťastných, ale tím jsme vlastně Pardubicím vrátili porážku z minulého domácího zápasu, kdy jsme sami inkasovali minutu před koncem hloupý gól.

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): Neodehráli jsme vůbec špatné utkání, o to víc nás mrzí, že si nevezeme ani bod. Diváci viděli hokej ve vysokém tempu, o což jsme se přičinili i my. Podle mě rozhodlo, že jsme nevyužili své šance ve druhé třetině, kdy jsme mohli odskočit na 3:0. Plzeň hrála velmi disciplinovaně bez jediného vyloučení. Tři minuty před koncem jsme dostali gól z kategorie laciných, ale i to se stává.