PLZ - KOM 4:1 - Poklidné utkání v režii Plzně

Plzeň - Domácí mužstvo si dokázalo vybudovat vedení již v úvodní dvacetiminutovce. Kometa v tomto klání tahala vždy za kratší konec pomyslného lana. Na drobný vzdor či pokus o návrat do hry se hosté pokusili až v poslední třetině, kdy se jim podařilo snížit stav. Na dobře hrající plzeňský tým to však ani zdaleka nestačilo. Dobře zrežírované utkání z pohledu indiánů skončilo jasnou výhrou 4:1.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

4:1
2:0, 2:0, 0:1

Branky a nahrávky: 8. Dresler (Stránský), 13. Kovář (Hanzlík, Vlasák), 26. Johnson (Frolo), 34. Vlasák - 51. Malec. Rozhodčí: Hribik, Homola - Bryška, Novák. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:0. Diváci: 7581. Střely na branku: 29:26. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Jeřábek, Hanzlík, Modrý, St. Pierre, Dresler, Frolo - Svačina, Straka, Vlasák - Stránský, Kovář, Vostřák - Lammers, Haman, Johnson - Pitule, , Dvořák, Plášek - Rachůnek.

HC Kometa Brno

Trvaj (Hovi) – Mojžíš, Malec, Houdek, Bičánek, Zubíček, Stehlík, Protivný, Ostrčil – Erat, Dopita, Dlouhý – Balej, Hruška, Kvapil – Veselý, Procházka, Hubáček – Širokovs, Koreis, Brabenec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 60 26 1 25 96,15 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 2
Jan Dresler 1 0 1 1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 1 1 0 4
Radek Haman 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 2
Nicholas Johnson 1 0 1 1 0
Jan Kovář 1 0 1 1 2
John Lammers 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 0 0 0
Tomáš Rachůnek 0 0 0 0 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 2 0
Jan Stránský 0 1 1 1 2
Vladimír Svačina 0 0 0 1 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 2

komentář

V úvodu utkání si domácí hned vyzkoušeli přesilovou hru, kterou se i přes jednu velkou šanci nepodařilo proměnit. O minutu později si stejnou situaci vyzkoušeli i hosté a ani oni nebyli úspěšní. Už při plném stavu hráčů na ledě vyslal pěknou střelu na Trvaje Vostřák, ale proti němu byl ještě brněnský gólman úspěšný. To samé se nedá říct o osmé minutě, kdy Trvaje tak trochu nachytal Dresler a vstřelil úvodní branku duelu. Sirokovs a čerstvý otec Frolo se pak do sebe pustili v jedenácté minutě, po jednom z tradičně již dobrých zákroků Luboše Horčičky v brance Plzně, ale rozhodčí je od sebe roztrhli dříve, než se oba kohouti rozběsnili do běla. Když se pak brzy nato nechal vyloučit Hruška, další přesilovku už indiáni proměnili. Od modré nabil Hanzlík, Kovář stačil do jeho střely ještě vložit hůl a puk zapadl přímo pod víko. Odpovědět mohla do této doby neškodná Kometa při vyloučení reprezentanta Jeřábka, ale až na velice dobrou střelu Bičánka se nic zajímavého v obranném pásmu Plzně nestalo. V poslední minutě ještě vyslal pěkný pokus na branku Stránský, ale více se do první třetiny nevešlo.

Do druhé třetiny nastoupila Kometa Brno s novým maskovaným mužem. Trvaje vystřídal Fin Sasu Hovi. Tomu také čisté konto dlouho nevydrželo, protože už po pěti minutách a pěti vteřinách navrch jej prostřelil Johnson. O necelé dvě minuty tutovou šanci spálilo duo Straka s Vlasákem, když se dostalo do přečíslení dvou na jednoho, prvně jmenovaný nahrál před volnou bránu nejlepšímu střelci extraligy, jemuž střele vyloženě nesedla a puk pak skončil v Hoviho lapačce. Kometa v polovině prostřední části prohospodařila přesilovou hru, kdy místo myšlenek na alespoň korigování nepříznivého stavu musela hlídat zadní vrátka, která tedy opravdu bezpečně zavřená neměla. V polovině 34. minuty svůj um naplno rozbalil Tomáš Vlasák, jenž vyučil jak bránící hráče, tak Hoviho a ladným, a hlavně efektivním, objetím branky zasunul puk do branky. Upevnil si tak vedení v hodnocení střelců naší nejvyšší hokejové soutěže. O několik chvil nato mohlo být u Plzeňanů ještě veseleji, ale Johnsonovi radost z druhé branky překazila tyčka.

Plzeň i nadále byla jasně lepším týmem, což znovu dokumentoval pěknou šancí Vostřák, kdy jeho dělovka od modré čáry jen o několik decimetrů minula levou tyčku Hoviho branky. Plzeňští byli při chuti, další velkou příležitost si připsal agilní Svačina, který těsně před brněnskou klecí mířil ale vysoko nad. Vzápětí se neujal se ani bekend Rachůnka. Kometa se dostávala do útočného pásma jen velice sporadicky, jedinou pěknou šanci v první polovině dvacetiminutovky vychytal Horčička Procházkovi. Alespoň půlminutku po konci 50. minuty korigoval alespoň z brněnského pohledu Malec. Kometa se vstřeleným gólem zvedla hlavu a podnikala o trochu odvážnější výpady do plzeňského pásma. Jenže tato snaha měla jen jepičí život a po náznacích tlaku byl amen po dvou minutách. Plzeň se oklepala a chytila otěže zápasu zpátky a to pořádně pevně. Dvě a půl minuty před koncem ČEZ Arénu pohltilo několik mexických vln, když se domácí fanouškové radovali z postupu do předkola play-off, které pro Plzeň znamená obrovskou satisfakci z velice známých důvodů.

Ohlasy trenérů

Milan Razým: Dnes to bylo skvělé vyvrcholení té naší stíhací jízdy. Šli jsme od začátku za vítězstvím a jsme rádi, že se nám to podařilo. Kdybychom dnes neuspěli, tak by to bylo ještě drama, ale kluci to zvládli. Klobouk dolů před nimi za celou sezónu. Ta ale tímhle nekončí, naopak.

Ladislav Lubina: Na tento zápas jsme se připravovali celý týden, ale bohužel jsem zklamaný, protože jsme nepředvedli to, co jsme chtěli. Velký vliv měla první branka po naší ztrátě, to nás trošku srazilo psychicky. Po druhém gólu se dá říct, že už Plzeň zápas kontrolovala, byla rychlejší a agresivnější. Věřil jsem, že zde uspějeme, i tak bychom to ale neměli zcela ve svých rukách. Bojovat ale samozřejmě budeme do úplného závěru.