PLZ - ZLN 1:0 - Poslední kolo základní části ve znamení těsného vítězství

Plzeň - Domácí vstoupili do utkání se záměrem zatlačit soupeře aktivní hrou a pohybem. Původní úmysl se dařil v první dvacetiminutovce, v následujícím dějství nebylo však ,vzhledem k počtu vyloučení, zamýšlenou strategii možné příliš realizovat. V závěru klání hosté zvýšili svou snahu, na kterou musela Plzeň neprodleně reagovat. Vše však dopadlo ve prospěch indiánského kmene, který uhlídal těsné, avšak postačující vedení 1:0.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

1:0
1:0, 0:0, 0:0

Branky a nahrávky: 9. Lammers (Slaney, Benák). Rozhodčí: Souček, Turčan - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 9:11. Bez využití. Diváci: 7408. Průběh utkání: 1:0.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Jeřábek, Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Benák, Frolo, Dresler - Vostřák, Straka, Vlasák - Stránský, Kovář, Svačina - Lammers, Slaney, Johnson - T. Rachůnek, Plášek, Dvořák.

PSG Berani Zlín

Sedláček – Hamrlík, Linhart, Švrček, Galvas, Míka, Řezníček, Matějíček, Lučka – Balaštík, Leška, Köhler – Důras, Sýkora, Rachůnek – Kubiš, Roman Vlach, Sivák – Holík, Čech, Ondráček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 60 25 0 25 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 1 0
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 4
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 1 4
Jan Kovář 0 0 0 0 0
John Lammers 1 0 1 1 4
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 2
Karel Plášek 0 0 0 0 0
Tomáš Rachůnek 0 0 0 0 0
John Slaney 0 0 0 1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Vladimír Svačina 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 2
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Plzeňští hokejisté do zápasu mohli naskočit uvolněně, své měli před duelem se Zlínem jisté. Velká lehkost na nich byla znát od prvních minut a ševci se museli stáhnout hluboko do pásma. Z tlaku domácích se vymanili až v polovině páté minuty, kdy chybnou rozehrávku indiánů vyčíhl Vlach. Plzeň byla za svou aktivitu odměněna první přesilovkou duelu, to si Matějíček odjel odpočinout na dvě minuty za hákování. Přestože indiáni nesehráli svou výhodu špatně, skóre se měnilo až za vyrovnaného stavu hráčů na ledě. Václav Benák vybojoval puk na modré, přihrál Slanneymu a ten kotouč posunul ještě Johnu Lammersovi. Ten trefil parádně k tyči a rozjásal našlapanou ČEZ Arénu. Indiáni pak ubránili Frolův přestupek proti pravidlům a nechali zase faulovat hosty, kteří Západočechům nabídli velice výhodnou početní převahu čtyř proti třem, která se neproměněná rozpůlila i do další části.

Druhou část doprovázeli všichni sudí pravidelným pískotem. V 25. minutě ujel Svačina všem obráncům, jenže po nárazu do mantinelu se velice těžce zvedal. Doktor na střídačce ošetřil mladého Plzeňana, který už do hry nezasáhl a za pomoci se dokulhal do kabiny. Nervy začaly pracovat chvilku před polovinou duelu, když první z ostrých výpadů na plzeňského gólmana odstartoval zlínský Sýkora. Hosté začali být aktivnějším týmem a domácí zase tím více faulujícím. Na několik krátkých chvil hráli Moravané přesilovku pěti proti třem, ale Horčička jejich střelám odolal. Navíc indiáni podnikli ve svém oslabení útočný výpad, kdy Plášek s Rachůnkem přečíslili Zlín, ale prvně jmenovaný pálil jen velice nepřesně. Tvrdost hokeje ve 32. minutě ozkoušel i jeden z diváků, který byl trefen vyhozeným kotoučem a musel být na místě ošetřen. Plzeň se o čtyři minuty později mohla dostat do dvoubrankového vedení, avšak kotouč skončil po střele Lammerse na tyčce. Köhler poté po vzoru svého parťáka Sýkory ostře najel do Horčičky a vyprovokoval hromadnou potyčku, již hlavní sudí ocenili pro každého ze čtyř hříšníků čtyřmi trestnými minutami. Do druhé třetiny se ještě vešly individuální pokusy matadorů na obou stranách, nejprve Leška nedotáhl svůj brejk do konce, poté brankou nekorunoval přečíslení Vlasák.

Sedláček v hostující kleci v úvodu poslední části lapil jak střelu Hamana, tak pokus Benáka. Po dvouminutovém prohřešku obránce Frola se Zlín napevno usadil v plzeňském pásmu, jenže pokusům Moravanů chyběla vždy překvapující finální tečka. Při dalším faulu domácího beka, tentokrát zkušeného Modrého, to s Plzeňskými nevypadalo vůbec dobře, zvlášť matador Leška vymýšlel jednu kulisárnu za druhou, jenže jeho přihrávky vždy jen prosvištěly brankovištěm. Na druhé straně kontroval aktivní Kovář, který se prokličkoval až před Sedláčka, ale už jej nepřekonal. Když na trestnou lavici usedli i hosté, plzeňští hokejisté začali pomýšlet i na útok. Avšak více šancí si paradoxně připsal oslabený celek. Nejprve Leškovu střelu srazili domácí do ochranné sítě, poté Sýkora dorážel několikrát sám proti Horčičkovi. Domácí gólman odolal. Zlínský tlak gradoval až do odvolání gólmana, když se šest Moravanů pokusilo konečně dobýt modrobílou klec. Leč neúspěšně. Plzeň tak vítězí fotbalovým výsledkem 1:0, když výhru trefil už v deváté minutě Lammers.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): Z naší strany to nebylo nejpovedenější utkání, trápili jsme se hodně v přesilovkách. O osudu rozhodla jediná branka z první třetiny, za vítězství jsme rádi. Zítra lehce potrénujeme, zaměříme se na přesilovky, vhazování, ale hlavní bude přepnout v hlavách na to předkolo. Cílem je přivézt alespoň jedno vítězství z venkovních zápasů.

Zdeněk Venera (Zlín): Byl to celkem pěkný zápas. Čekal jsem více gólů, ale nebyli jsme moc dobří v koncovce, dvakrát jsme taky trefili tyč. Celkově byla produktivita hodně slabá, ale je to i zásluha obou gólmanů. Teď ale začíná nová soutěž, tohle je za námi. Budeme hrát s Pardubicemi a začínáme doma, ale nevím jestli to je výhoda, letos ve vzájemných zápasech vždy vyhráli host, ale v play-off může být všechno jinak.