Úvodních patnáct minut stálo indiány celý zápas

Plzeň - Junioři: HC Slezan Opava - HC Plzeň 1929 4:2. Čtvrtou porážku v řadě si na své konto připsali modrobílé naděje. Po včerejším nezdaru ve Vítkovicích odjíždějí Plzeňáci s prázdnou i z Opavy. Indiány zklamala hlavně koncovka, tři branky ve dvou duelech na vítězství nestačí. Šanci na zlepšení mají hned za dva dny na ledě Liberce.

HC Slezan Opava - HC Škoda Plzeň

4:2
3:1, 0:0, 1:1

Branky a nahrávky: 3. Šimkovič (Slanina), 10. Trčka (Vaněk), 15. Vítek (Koschatzký), 60. Seidler - 19. Hucl (Baxa), 45. Petruška (Hošťálek, Růžička). Rozhodčí: Jeřábek - Rychlý, Jureček. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 120. Střely na branku: 25:46. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

HC Slezan Opava

Novák - Faksa, Rýpar, Mosler, Žídek, Dohnal, Lichý - Trčka, Vaněk, Procházka, Pešut, Vítek, Šimkovič, Baďura, Verlič, Džemla, Koschatzký, Slanina, Seidler

HC Škoda Plzeň

Makarovič - Hucl, Ruprecht, Růžička, Špaček, Sullman, Faschingbauer, Blumentrit - Slavík, Němec, Sedláček, Váchal, Mainer, Hošťálek, Baxa, Petruška, Pacanda, Hájek, Bernad, Vizinger

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Makarovič 60 26 4 22 84,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 1 1 0 0
Jakub Bernad 0 0 0 0 0
Tomáš Blumentrit 0 0 0 0 0
Jakub Faschingbauer 0 0 0 0 0
Radek Hájek 0 0 0 -1 0
Ondřej Hošťálek 0 2 2 -1 0
Jan Hucl 1 0 1 -1 0
Petr Mainer 0 0 0 0 0
Martin Němec 0 0 0 0 0
Tomáš Pacanda 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 1 0 1 -1 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 1 1 -2 0
Pavel Sedláček 0 0 0 -2 0
Jakub Slavík 0 0 0 -1 0
Alex Sullmann 0 0 0 -1 2
Michal Špaček 0 0 0 -1 0
Martin Váchal 0 0 0 -2 0
Petr Vizinger 0 0 0 -2 2

komentář

První třetinu na svém stadionu ovládl tým vedený Kamilem Konečným. Slezan se ujal vedení již ve třetí minutě zásluhou Šimkoviče, který trefil z první ze vzduchu snášející se kotouč a elegantním způsobem ho zametl za brankovou čáru – 1:0. Hosté u rozhodčích sice reklamovali hru vysokou holí, jejich verdikt ale zůstal nezměněn. Plzeň poté dostala výhodu přesilové hry. V té si hostující hráči sice s obranou Opavy dělali, co chtěli, ale bezúčelně. Za pozornost tak stojí především střely Růžičky a Sedláčka, ty však celkem v pohodě zpacifikoval domácí gólman Novák.

Oslabení tak Slezané přečkali bez úhony a krátce po jeho konci opět začali hostující Indiány zlobit. V čase 9:37 zvyšoval na 2:0 Trčka, jenž z otočky parádně trefil volné místo u levé tyčky plzeňské svatyně. Ještě horší to s Plzní bylo v 15. minutě, kdy obrovské zaváhání hostujícího obránce potrestal Vítek, kterému černou hmotu jako na zlatém podnose předložil Koschatzký. Na konci první části se přeci jen prosadili i hosté. Podpis na střeleckou listinu připsal Hucl, jenž se trefil pod levým ramenem Nováka. První třetina tak skončila 3:1 pro domácí celek.

Druhá dvacetiminutovka byla o poznání vyrovnanější než ta předchozí, branka však nepadla ani jedna. První gólovou šanci si vypracovala juniorka Slezanu. Domácí Vítek objel branku hostů a při svém přesunu naservíroval kotouč volnému Džemlovi. Jeho přízemní pumelice ale pouze orazítkovala levou tyčku hostující branky. Po několika zajímavých příležitostech Plzně se v další gólové šanci objevil domácí Vítek, ale poloprázdnou branku, která se na něj usmívala, trefit nedokázal. Puk z jeho čepele totiž zamířil přesně do míst, kde ležel statický Makarovič. Kuriózní situace nastala ve 38. minutě utkání. Sedláček vypálil mimo branku do plexiskla, odkud se kotouč navzdory všem fyzikálním zákonům nečekaně odrazil přímo před Novákovu klec. Ten byl naštěstí pozorný a puk raději zalehl. Ze druhé tercie to bylo všechno, a na světelné tabuli tak stále svítil stav 3:1 pro opavské mladíky.

Třetí dějství byla aktivnějším a lepším týmem hostující Plzeň. Jejich snahu o vyrovnání navíc mocně podpořila situace z 45. minuty. Po přesilovkové kombinaci totiž usměrnil puk za brankovou čáru Petruška, který svým gólem vliv spoluhráčům čerstvou krev do žil. Chvíli poté se u pravého kruhu zjevil právě střelec poslední branky Petruška, Novák ho však perfektně vychytal. Nebezpečnou tečí se prezentoval i Sedláček, ale branku Slezanů minul. Dalším, kdo hrozil opavské vedení byl Růžička, jeho tvrdý příklep od modré ale zastavil svým tělem Faksa, jenž obětovavě lehl do dráhy Růžičkovy střely.

Plzeňští hráči si svou situaci komplikovali zbytečnými fauly. V těchto okamžicích tak opavští junioři kontrolovali hru a drželi kotouč co možná nejdál od Nováka v domácí svatyni. Čas rychle ubíhal a v čase 58:20 začala přesilovka Plzně. Ta neváhala a po chvilce z branky stáhla i gólmana. Opavští byli nuceni ve čtyřech čelit nájezdům šesti Indiánů. Naštěstí pro Opavu byla tato čtveřice dostatečně důrazná a poctivá při bránění, takže Plzni mnoho nedovolila. Navíc se několik desítek vteřin před koncem třetí periody zmocnil puku Seidler a táhlou žabičkou poslal černou pryž do opuštěné hostující svatyně. Slezan uštědřil Plzni lekci z produktivity a vyhrál v poměru 4:2.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný (trenér HC Slezan Opava):

Bylo vidět, že toto utkání bylo fyzicky hodně náročné, z čehož pramenilo mnoho chyb. Měli jsme více štěstí na hokejkách než soupeř a s pomocí brankáře Nováka jsme dnes ty tři body uhráli, ale myslím si, že s hokejem toto utkání příliš společného nemělo. Bylo to skutečně jen o větší bojovnosti.

Radek Kampf (trenér HC Plzeň 1929):

Celé to začalo prvním gólem, který jednoznačně padl vysokou holí, což trochu ovlivnilo celý zápas. Musím však říci, že soupeř hrál velmi obětavě, místy až na hranici regulérnosti. Na druhou stranu, měli jsme využít své šance, ale hodně se trápíme v koncovce. O výsledku zápasu rozhodl jeho začátek, kdy jsme udělali chyby a soupeř je potrestal. Snahu našeho týmu na zkorigování výsledku však upřít nelze.