Juniorka veze z Brna dva body

Brno/Plzeň - Junioři HC Kometa Brno - HC Plzeň 1929 2:3 po samostatných nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0). Plzeňská juniorka na rozdíl od mladších kolegů páteční duel vyhrála po samostatných nájezdech. Indiáni v Brně brzy prohrávali, ale do konce třetiny dokázali vyrovnat. Přestože soupeř znovu šel dovedení, hosté nejenže vyrovnali, ale díky Faschingbauerovi domů přivážejí i bonusový druhý bod.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

2:3sn
1:1, 1:1, 0:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 5. Popolanský (Jankovič), 27. Jankovič - 20. Bernad (Špaček, Váchal), 34. Blumentrit (Hošťálek), rozhodující nájezd Faschingbauer. Rozhodčí: Blecha - Brabec, Pospíšil. Vyloučení: 9:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 43. Střely na branku: 29:34 . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:3.

HC Kometa Brno

Barus - Štindl, Dujsík, Dufek, Dlapa (C), Šafránek, Popolanský, Dittrich, Bilčík, Fúzik, Hnilička, Křivohlávek, Koukal, Jurák, Horehleď, Zemánek, Jankovič, Krejčiřík, Zbořil, Káňa

HC Škoda Plzeň

Šťastný - Ruprecht, Farný, Slavík, Sullman, Špaček, Váchal, Faschingbauer, Blumentrit, Sedláček, Hošťálek (C), Baxa, Erben, Pacanda, Pašek, Šimandl, Hájek, Bernad, Mainer, Vizinger, Němec

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jiří Šťastný 65 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 1 1 1 2
Jakub Bernad 1 0 1 1 0
Tomáš Blumentrit 1 0 1 2 0
Stanislav Erben 0 0 0 0 0
Radek Farný 0 0 0 0 0
Jakub Faschingbauer 0 0 0 0 0
Radek Hájek 1 0 1 1 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 2
Petr Mainer 0 0 0 0 0
Martin Němec 0 0 0 0 2
Tomáš Pacanda 0 0 0 0 0
Martin Pašek 0 0 0 0 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 0 0
Pavel Sedláček 0 0 0 0 2
Jakub Slavík 0 0 0 0 0
Alex Sullmann 0 0 0 0 0
Tomáš Šimandl 0 0 0 0 0
Michal Špaček 0 0 0 0 0
Martin Váchal 0 1 1 1 2
Petr Vizinger 0 1 1 2 2

komentář

Zápas začal z obou stran velmi opatrně. Po necelých třech minutách od úvodního buly se však po přihrávce Adama Zbořila, který opět nastoupil v juniorském výběru, mohl prosadit sám před hostujícím brankářem Šťastným brněnský útočník Jurák, který ale s první velkou šancí zápasu nenaložil ideálně. Minutu poté byl vyloučen hostující Faschingbauer za vyhození kotouče z ledové plochy a muselo přijít potrestání. Kometa sevřela Plzeň v jejím obranném pásmu a po přihrávce Tomáše Dittricha zpoza branky se střelou nad betonem hostujícího gólmana prosadil Tomáš Popolanský – 1:0. Inkasovaná branka hosty nepoložila, ti naopak zvýšili své obrátky. Na přelomu desáté minuty jsme mohli registrovat dvě veliké šance na obou stranách. Nejprve v přesilové hře měli Plzeňští blízko k vyrovnání, když po střele Pašky od modré čáry nechal Barus svým spoluhráčům puk k rychlému rozehrání. Ti však počítali s přerušením hry a s velkou obtíži hasili nastalé problémy. Na druhé straně ujeli v oslabení Jurák s Křivohlávkem, druhý jmenovaný ale v přímém souboji s brankářem Šťastným neuspěl.

Pár sekund po skončené brněnské přesilovce v 19. minutě mohl skóre navýšit opět Tomáš Popolanský, sám před brankářem ale střelou po zemi těsně minul levou tyč. Jeho nezdar ho mohl více mrzet ještě 13 sekund před koncem první třetiny, kdy se po nádherně sehrané akci prosadili i hosté. Martin Váchal našel dobře najetého Michala Špačka, který se střelou počkal a přihrál úplně volnému Jakubu Bernadovi, proti jehož střele pod víko byl brněnský Barus naprosto bezradný – 1:1. Tento stav už vydržel do konce první třetiny.

Do druhého dějství vlétla lépe brněnská Kometa, Zbořil v gólové pozici mohl navýšit stav utkání, jeho střela však minula branku. Ve 25. minutě se do samostatného úniku dostal hostující Pašek, střelu nad lapačku ale vyrazil Barus mimo tři tyče. Když pak byl ve 27. minutě vyloučen hostující Špaček, Kometa se nastěhovala do pásma Plzně, po pár přihrávkách vybruslil zpoza branky Braňo Jankovič a dotlačil puk za brankovou čáru – 2:1. Neuběhly ani dvě minuty od vstřeleného gólu a brněnští Zemánek a Jurák nabídli soupeři 55 sekund dlouhou přesilovou hru pět na tři. Plzeň zasypala Baruse několika střelami, ale díky brněnské obětavosti a plzeňské nepřesnosti v přihrávkách se domácí ubránili.

Ve 34. minutě, několik málo vteřin po navrácení vyloučeného Káni z trestné lavice se prosadili opět hosté. Po skončené hře 4 na 4 si ve vlastním oslabení vybruslil Tomáš Blumentrit z pravé strany hřiště a přízemní střelou propálil Baruse – 2:2. Vyrovnávací branka povzbudila domácí k opětovnému navrácení vedení na svoji stranu. Ve 37. minutě se během závaru před hostující brankou ocitl plzeňský Šťastný bez hole, domácím se ale nepodařilo přetlačit puk za jeho bezmocná záda. Minutu před koncem nabídli domácí hostům druhou přesilovou hru 5 na 3 – tentokráte půl minuty dlouho. Plzeňští však ani s touhle nabídkou neuspěli, navíc 3 sekundy před koncem druhé třetiny se dral v oslabení do brejku domácí Fúzik, jež byl zastaven jen za cenu faulu. Rozhodčí Blecha dlouho neotálel a zkříženýma rukama nad hlavou dal najevo, že Brno čeká ještě před odchodem do kabin trestné střílení. Dle pravidel se k nájezdu postavil sám faulovaný, nepokoušel se o žádnou kličku, ale jen vystřelil do lapačky připraveného Šťastného. Stav po dvou třetinách tedy byl nerozhodný 2:2.

Po dvou minutách od začátku třetí třetiny zvonila za Barusem tyčka, když ihned po vhazování pálil střelec druhého plzeňského gólu Tomáš Blumentrit. Po dvou slepených přesilovkách brněnské Komety se dral do dalšího samostatného úniku plzeňský Sedláček, jeho střelu však ukryl Barus mezi betony. Na přelomu 50. minuty začala Plzeň přebírat otěže zápasu a dostávala se do mírnějšího tlaku, důkazem toho bylo vyloučení brněnského Fúzika za držení protihráče. Tlak rostl, ale Kometa se úspěšně bránila za cenu alespoň zakázaného uvolnění. V 55. minutě byl tlak přerušen vyloučením hostujícího Mainera a Jankovič se mohl stát hrdinou zápasu, Šťastného beton se mu však přehodit nepodařilo. Když ani Faschingbauerův průnik nebyl zakončen přesnou střelou, zápas skončil nerozhodně 2:2 po šedesáti minutách.

O vítězi tak muselo rozhodnout prodloužení. V tom se ani jeden z týmů nehnal do bezhlavého útoku, prodloužení tak spíše připomínalo čekání na samostatné nájezdy. K těm také došlo. Ihned první nájezd proměnil hostující Jakub Faschingbauer, který střelou od tyčky do brány nedal Barusovi šanci. Jelikož to byl jediný gól, který z šesti nájezdů padl, bylo jasné, že bonusový bod si odvezou hráči ze západočeské metropole.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek: (trenér Brna): Pro nás to byl v podstatě nešťastný zápas. Mohli jsme rozhodnout v první třetině, kterou jsme hráli výborně a kdybychom po ní vedli 5:0, tak soupeř nemohl říct ani slovo. Pak se hra vyrovnala, ale myslím, že jsme těch jasných brankových příležitostí stále měli víc, bohužel jsme je nedali. Nájezdy jsou o štěstí, to se od nás dnes odklonilo. Ale myslím si, že kluci hráli výborně, dřeli a já jím nemám co vytknout.

Ivan Vlček (trenér Plzně): My jsme přijeli v malém počtu hráčů. Část týmu máme na marodce, někteří jsou dnes na zápase ,,A" týmu. Přijelo nás tedy jen šestnáct. Kluci to vzali bojovně, od začátku se rvali o dobrý výsledek. Škoda těch dvou gólu, oba byly úplně stejné. Ale vyrovnali jsme se s tím a jsme rádi za dva body po nájezdech.