Starší dorostenci doma opět neuspěli, nestačili na Spartu

Plzeň - St. dorost: HC Plzeň 1929 - HC Sparta Praha 5:7. Plzeňští starší dorostenci se na domácím ledě předvedli naposledy v pátek, kdy podlehli Karlovým Varům. Odčinit tento domácí "výprask" a navázat na vítězství z Kladna chtěli ve sváteční úterý proti silné Spartě. Vstup do zápasu jim vyšel skvěle, vedli už 3:0, velké množství individuálních chyb a vyloučení je však stálo všechny body, které tak míří do Prahy.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

5:7
3:2, 2:3, 0:2

Branky a nahrávky: 7. Kubalík (Tulačka), 14. Šmíd (Schleiss), 16. Houfek (Noga), 25. Kubalík, 30. Šmíd (Schleiss) - 17. Procházka (Hampl), 20. Doležal (Brzobohatý), 21. Simon (Doležal), 24. Březina (Simon), 29. Procházka (Březina), 57. Volek (Procházka), 59. Doležal (Bílek). Rozhodčí: Mandrysz - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 3:0, 3:4, 4:4, 4:5, 5:5, 5:7.

HC Škoda Plzeň

Karafiát (od 24. Polívka) - Tichý, Kubík, Šmíd, Marcel, Kubalík, Šimandl, Mašek, Schleiss, Pašek, Tolar, Erben, Noga, Soukup, Biskup, Pitel, Houfek, Pour, Procházka, Tulačka

HC Sparta Praha

Bílek - Skřivánek, Kliment, Košťálek, Doležal, Müller, Bílek Dominik, Brém, Vacek, Bodnár, Brzobohatý, Hudec, Volek, Matějček, Simon, Březina, Hampl, Procházka

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Karafiát 24 19 4 15 78,95 0
Patrik Polívka 36 16 3 13 81,25 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Patrik Biskup 0 0 0 -1 2
Stanislav Erben 0 0 0 0 0
Jakub Houfek 1 0 1 2 0
Dominik Kubalík 2 0 2 0 0
Matyáš Kubík 0 0 0 -1 0
Patrik Marcel 0 0 0 -1 2
Filip Mašek 0 0 0 0 0
Tomáš Noga 0 1 1 -1 2
Martin Pašek 0 0 0 -1 2
Jiří Pitel 0 1 1 1 0
Michal Pour 0 0 0 -2 0
Ivan Procházka 0 0 0 -3 0
Jan Schleiss 0 3 3 0 0
Martin Šimandl 0 0 0 0 0
Michal Šmíd 2 0 2 0 0
Jeremy Tichý 0 0 0 -3 4
David Tolar 0 0 0 -1 0
Vojtěch Tulačka 0 2 2 -1 2

komentář

První třetina se rozjížděla hodně pomalu, k prvním střelám se sice dostali hráči už během prvních minut, nebezpečná ale nebyla žádná. První gól proto přišel jako blesk z čistého nebe. Plzeň hrála přesilovou hru, která se jim ale příliš nedařila, nakonec však přeci jen branky dosáhla. Postaral se o ní Kubalík, který sám u brankáře dorazil nahození Tulačky. Odpovědět mohl o dvě minuty později Dominik Volek, ale proti jeho střele ze středu zasáhl skvěle Karafiát. I další gólovou příležitost si připsali na konto hráči Sparty, ale na Karafiáta nevyzráli ani střelou, ani dorážkou a ani obkroužením branky. Ve 14. minutě se pak opět prosadili plzeňští, opět v přesilovce, tentokrát ale daleko lépe provedené. Ve velké šanci se nejdříve ocitl Kubalík, který ještě mířil vedle, co se ale nepovedlo jemu, to napravil nahrávající Schleiss a střílející Šmíd. I na tento gól mohli odpovědět hráči Sparty, sám před brankářem se ocitl Denis Hudec, ale vůbec netrefil bránu. A tak se o slovo opět přihlásili plzeňští, kteří dali hodně kuriózní gól ze závaru před bránou, který museli rozhodčí posvětit až po společné diskusi. Za střelce byl označen Jakub Houfek. Tento gól však nakopl pražské hokejisty a ti hned z následujícího útoku snížili. Procházka předvedl povedený blafák a šoupl puk Karafiátovi mezi nohy. Na 2:3 mohli hráči Sparty snížit už v signalizované výhodě, ale trefili jen tyč. Šest vteřin před koncem se ale přece jen prosadili a snížili na rozdíl jediného gólu. Nechytatelnou ránu pod břevno vyslal Volek.

Jak skončila třetina první, tak začala druhá, to jest gólem Sparty. Na 3:3 srovnával Dominik Simon. Sparta v tlaku pokračovala, ve třetí minutě nastřelili její hráči tyčku. Přestože se jim nepovedlo využít přesilovku, gól nakonec vstřelili jen chvíli po návratu vyloučeného hráče. Na modré napřáhl Marek Březina a čtvrtým gólem pražanů vyhnal z branky Karafiáta, kterého nahradil Polívka. Plzeňáci ale dokázali bleskově srovnat. Kubalík obkroužil branku soupeře a pohodlně do ní zakončil. Vyrovnaný stav ale netrval dlouho, o dvě minuty později totiž opět vedla Sparta. V přesilovce se sice nemohla dlouho prosadit, ale vše vyřešil Martin Procházka, který nenápadnou střelu tahem umístil k levé tyči Polívky. I na tento gól ale plzeňští dokázali zareagovat, už ve 30. minutě se v signalizované výhodě podruhé prosadil Michal Šmíd, kterému nahrával Schleiss. Tento stav vyjímečně vydržel až do konce třetiny, a to i přes to, že lavice vyloučených se téměř neustále plnily dalšími hráči. Sparťané se už zmohli jen na tyč, plzeňští na samostatný únik Schleisse.

Stejně jako první přestávka plynule propojila obě přilehlé třetiny, bylo tomu tak i po té druhé. Diváci sledovali vyrovnanou hru, oba týmy pilněji bránily a mnoho zajímavých herních momentů začátek třetí třetiny nepřinášel. Světlým momentem byl jen Schleissův typický průnik, či na druhé straně uvolnění Volka mezi dvěma hráči. První opravdu vážná situace přišla až v deváté minutě, kdy se puk za Polívkovo brankou odrazil mimo dosah plzeňského brankáře, který si jej chtěl zpracovat. Neposedný gumový předmět se ale nestačil dokutálet až před plzeňskou svatyni, takže se Polívka stihl vrátit včas. I v další zajímavé šanci se ocitli Sparťané, byť při vlastním oslabení. Přečíslení dva na jednoho ale nevyřešili dobře, skvěle jim v tom zabránil Vojtěch Tulačka. Na gól, který se nakonec ukázal jako rozhodující, čekali hráči i diváci až do 57. minuty. Osud zápasu vzal do svých rukou Volek, který se nejdříve zbavil svého strážce a obelstil bekhendovou střelou i Polívku. Hráči v modrobílém byli po tomto zásahu jako opaření, což se podepsalo i pod posledním gólem na 5:7, který padl po nádherné akci Doležala. Ten si během průniku od pravé strany poradil s obráncem elegantní stahovačkou a brankáře poslal „na párek“ forhendovou kličkou. Tím také uzavřel účet zápasu, ve kterém starší dorostenci Plzně opět na domácím ledě prohráli.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (asistent trenéra, Plzeň): Byl to dnes velmi divoký zápas, opět jsme vedli 3:0. I přesto si myslím, že Sparta hrála velmi dobře už od začátku, nám tam padly góly z přesilovek. Soupeři se pak, bohužel, podařilo snížit na 2:3, to bylo důležité. Ve druhé části dokázali vyrovnat a otočit skóre až na 5:4, tam jsme ještě stihli odpovědět. Mohli jsme i dát rozhodující gól ke konci, ale to se nepovedlo a nakonec jsme sami dvě branky obdrželi. Určitě ale není dobré inkasovat ve dvou domácích zápasech 17 gólů, hráčům to pořád opakujeme, ale budeme muset ještě zapracovat na defenzivě. I když hráčům říkáme, že se zápas hraje 60 minut a každou minutu se musíte soustředit, tak děláme příliš mnoho individuálních chyb. To si můžeme říkat taktiku a systémy jak chceme, ale když dochází k takovým chybám jako dnes, tak těžko můžeme vyhrávat.