Starší dorost doma roznesl frustrované Kladno

Plzeň - Starší dorostenci HC Plzeň 1929 - HC Vagnerplast Kladno 6:0 (2:0, 2:0, 2:0). Plzeňský starší dorost dokázal na vlastním ledě potvrdit uloupené tři body z varského ledu a s přehledem dokráčel k výhře nad kladenským výběrem. Plzeňští rozhodli o svém triumfu již v první třetině, když se dostali do dvoubrankového vedení a výborný Karafiát navíc vychytal trestné střílení. Soupeř pak zápas vůbec psychicky neunesl a uchýlil se k nečistým, často nechutným zákrokům. Indiáni se ale zkušeně nenechali strhnout k oplácení a s noblesou vyhráli.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

6:0
2:0, 2:0, 2:0

Branky a nahrávky: 5. Kubalík (Schleiss), 11. Kopta (Tulačka), 24. Pašek (Kopta, Marcel), 35. Mašek (Kubalík, Schleiss), 47. Pitel (Kopta, Farný), 58. Houfek (Farný). Rozhodčí: Zubzanda - Sentenský, Hynek. Vyloučení: 7:11 + Pour 10 min - Tejnor 5 min + do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 80. Střely na branku: 40:26. Průběh utkání: 6:0.

HC Škoda Plzeň

Karafiát - Tichý, Farný, Kubík, Šmíd, Marcel, Kubalík, Pejchar, Moravčík, Mašek, Schleiss, Tolar, Kopta, Pašek, Biskup, Pitel, Houfek, Pour, Procházka, Tulačka.

Rytíři Kladno

Exner - Vodák, Homer, Véber, Kolařík, Novák, Kalla, Kehar, Muláček, Znamenáček, Gottlieb, Megela, Jirák, Sucharda, Čejka, Šilhavý, Tejnor, Habrdla, Pfejfer, Horák.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Karafiát 60 26 0 26 100,00 0
Ondřej Vrtěl 0 0 0 0 0,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Patrik Biskup 0 0 0 0 2
Stanislav Erben 0 0 0 0 0
Radek Farný 0 2 2 1 0
Jakub Houfek 1 0 1 1 0
Ondřej Kopta 1 2 3 2 2
Dominik Kubalík 1 1 2 1 0
Patrik Marcel 0 1 1 0 0
Filip Mašek 0 0 0 1 0
Michal Moravčík 0 0 0 2 0
Martin Pašek 1 0 1 0 2
Daniel Pejchar 0 0 0 0 0
Jiří Pitel 1 0 1 1 2
Michal Pour 0 0 0 1 10
Ivan Procházka 0 0 0 0 4
Jan Schleiss 0 0 0 2 0
Michal Šmíd 0 0 0 2 0
Jeremy Tichý 0 0 0 0 0
David Tolar 0 0 0 0 0
Vojtěch Tulačka 0 1 1 1 0

komentář

Domácí do zápasu vstoupili aktivně a soupeře do vlastního pásma ani nepustili. Odměnou jim byl rychlý úspěch Dominika Kubalíka v čase 4:45. Kladenští nestíhali plzeňskému tempu a pomáhali si fauly. V rozmezí šesti vteřin se nechali vyloučit Novák s Tejnorem a darovali indiánům předlouhou výhodnou početní převahu pěti proti třem. V ní se však modrobílým zle nedařilo, prakticky jedinou šanci měl bek Houfek, který od modré čáry pořádně prověřil pozornost hostujícího gólmana. Středočeši nadále nedělali plzeňské obraně sebemenší problémy, naopak domácí byli trvale usazení ve svém útočném pásmu. Z toho těžil i Ondřej Kopta, který po obléhání hostující klece propasíroval puk do branky. Teprve ve dvanácté minutě se osmělil i Vagnerplast, jmenovitě Dominik Megela, který ve zkráceném samostatném úniku vyslal na Karafiáta první nebezpečný puk. Více se plzeňský gólman zapotil v šestnácté minutě, kdy se v pásmu usadil Vojtěch Šilhavý a dvakrát zblízka drze dorážel na Karafiáta. Kladenský rozjíždějící tlak dokumentoval aktivní Šilhavý, který se dostal před plzeňskou obranu a pádil na Karafiáta sám. Obrana zatáhla za záchrannou brzdu a háčkem zastavila hostujícího útočníka. Tento nedovolený zákrok byl potrestán trestným střílením ve prospěch Kladna, ale Šilhavý mířil jen doprostřed branky, s čímž si plzeňský gólman bez obav poradil.

Také vstup do druhé dvacetiminutovky více sedl domácím, už po minutce a půl trefil Kubalík břevno. Neproměněná šance nemusela indiány trápit dlouho, neboť Pašek po objetí branky nachytal kladenského gólmana u tyčky. Na ledě se pak hodně, hodně přiostřilo. Nejprve zůstal bezvládně za domácí brankou ležet Plzeňan David Tolar, kterého nakonec spoluhráči dopravili na střídačku, odkud na nosítkách putoval do ošetřování lékařů. O několik chvil poté skončil v plzeňském pásmu vleže i Schleiss, jenž odkulhal na střídačku. Do zápasu pak ještě naskočil, tak doufejme bude v pořádku. Až třetí Plzeňan v bolestech na ledě donutil hlavního sudího k trestu, za vysokou hůl byl vyloučen Tejnor. Indiáni si přesilovky moc dlouho neužili, jelikož Karafiáta zradila rozehrávka a on vyhodil vysoko nad plexisklo a dostal dvě minuty za zdržování hry. Velkou šanci pak zahodili přihrávající Pejchar se střílejícím Erbenem, kteří jeli v brejkové situaci dvou na jednoho. Plzeňští hráli po dalším kladenském přestupku přesilovku a vteřinu před vypršením dvouminutového trestu se radovali počtvrté. Jan Schleiss nejdříve pohrdl pohodlným skórováním do prázdné kladenské svatyně a přihrávkou ještě hledal kamaráda Kubalíka stojícího mezi kruhy. Tomu střela nesedla ideálně, možná byl zaskočený přihrávkou a nemířil přesně. Avšak Filip Mašek se nerozmýšlel a propálil puk znovu do sítě. Když plzeňský obránce Houfek trefil pouze tyčku, rozešla se mužstva do kabin za stavu 4:0 ve prospěch domácích.

Úvod poslední třetiny se aktivním rozhodně nazvat nedá, Kladenští se vůbec netlačili do útočného pásma, aby se alespoň pokusili s výsledkem něco udělat. Plzeňským však útočení přinášelo radost, v 44. minutě Schleiss objel branku a poté přihrávkou našel Maška, který jen o decimetry minul vzdálenější tyčku hostující klece. Kladno se dostalo do útoku až ve 47 minutě, kdy se přes obranu probojoval Homer, ale střelou trefil Karafiáta. Plzeňský gólman se pak vytáhl proti dorážce Suchardy. Nedáš, dostaneš. Z rychlého protiútoku na druhou stranu se prosadil Jiří Pitel a zvýšil náskok indiánů na pět branek. V 54. minutě se zčistajasna zjevil před kladenskou brankou na chvilku nehlídaný Mašek, avšak jeho kličkovaná mu nevyšla podle představ a v tomto případě nerozjásal vlastní střídačku. Po další neproměněné šanci se Michal Pour rozzlobil na sebe natolik, že naštvaně hokejkou praštil do mantinelu. Jeho projev emocí hlavní sudí ocenil deseti minutami osobního trestu. Klidný konec utkání nevybíravě pokazil hostující Tejnor, který po celý zápas častoval indiány hraničními zákroky, když nekompromisně poslal k ledu Dominika Kubalíka. Rozhodčí ho za úder do oblasti krku a hlavy poslal předčasně do sprch. Klid to ale na led plzeňské ČEZ Arény nepřineslo. Procházka podržel Vébera, kterému ruply nervy a začal do plzeňského beka mlátit hlava nehlava. Zaslouženě si pak šel odpočinout na trestnou na čtyři minuty. V přesilovce pěti proti třem pečetil Jakub Houfek výstavní ranou od modré. Frustraci a zmar kladenských hokejistů ještě zbytečně chvilku před koncem dokumentoval Gottlieb, který by si možná za nevybíravý krosček zasloužil vyšší než dvouminutový trest. Plzeňští indiáni se k lacinému oplácení nesnížili a pohodlně odkráčeli k veledůležité domácí výhře, kterou potvrzují své vedení v extralize.

Ohlasy trenérů

František Černý (trenér Plzně): Utkání jsme zvládli dobře, byli jsme jasně lepší než Kladno. Klíčovým momentem dle mého bylo to, že Dan Karafiát chytil trestný nájezd, který na nás jel soupeř v závěru první třetiny. My jsme pak přidali rychlé dvě branky a rozhodli utkání. Fauly, k nimiž se soupeř uchýlil za rozhodnutého stavu, byly podle mého naprosto zbytečné a do extraligy staršího dorostu vůbec nepatří. David Tolar by měl být v pořádku, podle doktorů má pohmožděný krk, jinak klíční kost je nezlomená. Bude teď mít nějaké volno a pak se k nám připojí.