LIT – PLZ 4:2 – První zápas zvládl lépe Litvínov a vede v sérii

P l z e ň – K prvnímu zápasu předkola play-off jela Plzeň, jak rozhodlo poslední kolo základní části, do Litvínova na Stadion Ivana Hlinky. Indiáni nezačali svůj boj o další fázi vyřazovacích bojů vůbec dobře. Po první dvacetiminutovce prohrávali už 0:2. Dvěma vlastními góly si ale Litvínov velmi zkomplikoval situaci, takže na začátku třetí třetiny už bylo skóre pro modrobílé příznivější – 2:3 z jejich pohledu. Jenže Litvínov využil v 55. minutě přesilovou hru a i přes mnoho plzeňský šancí, její dlouhé hry bez brankáře už se skóre neměnilo.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

4:2
2:0, 1:1, 1:0

Branky a nahrávky: 1. Černý (Vopat), 11. Stříteský (Jánský), 40. Lukeš (Jareš, Švarný), 55. Černý (Jareš) - 38. Vostřák (Straka, Modrý ), 42. Vostřák (Straka). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Bláha, Kostka. Diváci: 5745. Vyloučení: 8:8. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2. Stav série: 1:0.

HC Verva Litvínov

Volke – Švarný, Gula, Jareš, Stříteský, Skuhrovec, Kubát, Martinka – Jánský, Hübl, Lukeš - Černý, Vopat, Trávníček – Rindoš, Heinisch, Maxa – Majdan, Gerhát, Kafan.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Jeřábek, Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Benák, Frolo, Dresler - Vostřák, Straka, Vlasák - Stránský, Kovář, Heřman - Lammers, Slaney, Johnson - Rachůnek, Plášek, Dvořák - Petruška.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 57 29 4 25 86,21 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 4
Tomáš Frolo 0 0 0 0 4
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 4
Jan Kovář 0 0 0 0 0
John Lammers 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 0 0 0
Tomáš Rachůnek 0 0 0 0 0
John Slaney 0 0 0 0 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 2 0 2 0 0

komentář

Předkolo play-off se pro Plzeňské nevyvíjelo od prvních minut vůbec dobře. Po necelé půlminutce hry zachyboval obránce Hanzlík, namazal Černému, proti němuž Horčička jednou zasáhl, ale na druhý pokus už byl krátký. A s indiány mohlo být po chvilce ještě hůře, v úvodu třetí minuty se před plzeňskou brankou zjevil Lukeš, ale Horčička tentokrát svůj tým zachránil. Hosté se vzápětí ubránili po Frolově faulu a připsali si první velkou šanci v duelu - Vlasák dostal výtečnou nahrávku od kapitána Straky, ale Volke nejproduktivnějšího muže české soutěže vychytal. Na konci deváté minuty ještě Horčička po převeliké příležitosti Vopata vyškrábl puk z brankové čáry, ale dvě minuty nato už kapituloval podruhé. Pod rukou plzeňského gólmana zvýšil na dvoubrankový odskok Stříteský. Indiáni po polovině prvního dějství prohospodařili přesilovku a další šanci si připsali až v úvodu 18. minuty, kdy po Modrého teči skončil kotouč na břevně.

Začátek druhé třetiny patřil hostům, kteří si svou aktivitou brzy vykoledovali domácí faul a hráli další přesilovku. Jenže vlastními nepřesnostmi se spíše hledali, než aby zatápěli litvínovské obraně. Ve velké šanci se pak ocitli Plášek s Dvořákem, jenže příležitosti chyběla k dokonalosti tolik potřebná tečka - přesná střela. Plzeňský gólman pak musel opět zakouzlit, když podruhé na trestnou usedl Frolo. Jánský už střílel do zívající části modrobílé klece, ale hostující gólman chytil kotouč ještě před přechodem brankové čáry. Modrobílí se svému soupeři konečně brankově přiblížili ve vlastním přesilové hře, když na trestné nedobrovolně odpočíval domácí Švarný. Vlasák našel přesně Pavla Vostřáka, který o Skuhrovcovu brusli poslal puk do branky. Jenže indiáni si neohlídali konec dějství a ještě jednačtyřicet vteřin před sirénou v oslabení inkasovali z hole Švarného, který tak odčinil svůj předchozí trest.

Jak se Plzeňským nepodařil závěr třetiny, povedl se jim úvod té další. Na svého soupeře vlétli a odměnou jim byl po minutě a jedenácti vteřinách kontaktní gól. Straka zadovkou našel Vostřáka, jenž vystřelil puk se od boční síťky a od obránce Guly odrazil do volného prostoru na zadní tyči kam dojížděl Vlasák, ale ještě dřív než on zasáhl puk Jakub Černý, který napálil puk za Volkeho! Vostřák si tak trochu kuriózně připsal druhou trefu v duelu. Velký um a chuť po vyrovnávacím gólu o několik minut nato předvedl znovu Tomáš Vlasák, který si šikovně přehodil puk, oklamal Trávníčka a vystřelil. Volke byl však k plzeňské nelibosti na místě. Při dalším plzeňském vyloučení ale indiáni znovu inkasovali. V polovině 55. minuty odčinil další litvínovský hráč své předchozí pochybení a Jakub Černý po Jarešově nahrávce vrátil chemikům dvoubrankový náskok. V závěru duelu hosté tlačili ze všech svých sil a domácí jim snahu hodně ulehčovali vyloučeními. V polovině 58. minutě začala Plzeň hrát přesilovku pěti proti třem. Velikou příležitost pak spálilo nejproduktivnější duo české nejvyšší soutěže Straka - Vlasák, když prvně jmenovaný vytáhl Volkeho z branky, ale Vlasák netrefil, jak by si představoval. Čtvrt minuty před koncem pak ještě Jánský minul prázdnou plzeňskou branku, a obě mužstva se tak rozešla za stavu 4:2 pro domácí, kteří se tedy ujímají vedení v sérii 1:0.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): Nepodali jsme dobrý výkon, už od samého úvodu. Vlastní chybou jsme v 1. minutě nabídli gól soupeři. Pak už jsme se do naší hry nedostali. Hráčům se nedá upřít snaha, ale Litvínov hrál dobře. Vždy, když jsme se přiblížili na rozdíl gólu, v přesilovce odskočili.

Jiří Kučera (Litvínov): Chci poděkovat divákům, nastavili laťku vysoko. Od začátku utkání nás hnali. Utkání rozhodly přesilovky. Na marodku se nemá cenu vymlouvat. Hrajeme s tím, co máme.