CEB - PLZ 2:3 pp. - Vlasákův gól znamená první výhru v European Trophy!

Č. Budějovice/Plzeň - Plzeňští indiáni na úvod prestižní European Trophy odjeli na jih Čech, kde se díky Kinrademu ujali vedení. Domácí brzy vyrovnali a v úvodu poslední dvacetiminutovky utekli do vedení. Hosté pak srovnali, když Kinrade přidal druhý gól v utkání (a tedy ve dvou startech za indiány vstřelil už třetí branku) a poslal dramatický duel do prodloužení. V něm Kaberle přihrál Vlasákovi, a ten střelou k tyči rozhodl o výhře modrobílých.

Banes Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň

2:3p
0:0, 1:1, 1:1 - 0:1

Branky a nahrávky: 38. Kašpařík (Ptáček, Krajnc), 48. Vydarený (Langhammer) - 37. Kinrade (Kovář), 54. Kinrade (Straka), 63. Vlasák (Kaberle). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 9:10 + Kolarz - Dvořák 5 + 0K. Využití: 2:0. Diváci: 1550. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

Banes Motor České Budějovice

Kovář - Ptáček, Krajnc, Novák, Vydarený, Mikuš, Kolarz, Vráblík - Šimánek, Kašpařík, Martynek - Gulaš, Langhemmer, Květoň - Kuchejda, Mertl, Pšurný - Pletka, Mikeska, Sailer - Podlešák.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Kinrade, Hanzlík, St. Pierre, Kaberle, Jeřábek, Frolo, Růžička - Duda, Kovář, Straka - Kratěna, Hlinka, Vlasák - Dvořák, Heřman, Johnson - Mrňa, Petruška, Pitule - Stránský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 63 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 25
Tomáš Frolo 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jaroslav Hlinka 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 6
František Kaberle 0 1 1 0 2
Geoff Kinrade 2 0 2 0 0
Jan Kovář 0 1 1 0 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 2
Pavel Mrňa 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 0

komentář

Úvodní utkání European Trophy začalo lépe pro domácí. Plzeňský Kovář nabídl ihned v úvodních sekundách domácím početní výhodu a o chvilku později byl hned sám před brankářem Svobodou Jiří Šimánek. Ten se pokusil překonat brankáře Plzně blafákem do bekhendu, ale neuspěl.

V osmé minutě hráli domácí další přesilovou hru, ale největší šancí byla střela kapitána Ptáčka od modré čáry, kterou Svoboda snadno skryl. V té samé minutě si zahráli přesilovou hru i hosté. Největší šanci ke skórování měl František Kaberle, který pálil od modré čáry pouze do Kováře.

Ve dvanácté minutě trefil právě Kaberle kostku nad ledem a musel si jít sednout na trestnou lavici. V oslabení se však dostal k puku Martin Straka a zkušený útočník naservíroval puk do úniku Radku Dudovi, který se řítil sám na Kováře. Při zakončení byl však faulován Ptáčkem a následné trestné střílení se Dudovi vůbec nepovedlo. Bezbrankový stav se do konce třetiny nezměnil.


Na začátku druhé dvacetiminutovky se hrálo čtyři na čtyři a do přečíslení dva na jednoho se dostala Plzeň. Michal Dvořák se rozhodl střelou překvapit Kováře, ale domácí brankář vyrazil kotouč mimo tři tyče.

Ve 25. minutě se dostali do přečíslení pro změnu domácí hokejisté. Rostislav Martynek se rozhodl pro vlastní zakončení, ale jeho střelu Svoboda vykryl. Dále pokračoval tlak před brankou Plzně a zakončoval i Jiří Šimánek. Hosté se štěstím ubránili svoje území.

Přibližně v polovině zápasu byl vyloučen domácí Martynek a Plzeň si vytvořila před Kovářem velký tlak. Ondřej Kratěna našel chytrou přihrávkou z první Tomáše Vlasáka, který však sám před Kovářem neuspěl. Ani jemu se tak nepodařilo otevřít skóre zápasu.

V čase 36:19 už se to ale povedlo. Na modré čáře napřáhl kanadský obránce Geoff Kinrade, napoprvé ještě střelu pozdržel, protože před něj obětavě padl Kuchejda. Pak popojel a vyslal tvrdý projektil, který musel lovit Jakub Kovář až ze sítě.

Za jednu minutu a třicet šest vteřin už bylo srovnáno! Tvrdou střelu Františka Ptáčka od modré čáry tečoval těsně před Svobodou Pavel Kašpařík. Tento zásah domácích byl v přesilové hře. Po druhé třetině byl opět stav vyrovnaný – 1:1.


Na začátku třetí třetiny se strhla za brankou Plzně mela. Na ledě se utvořili dvojice a tou nezajímavější byl Michal Dvořák s domácím Michaelem Kolarzem. Ze začátku rvačky měl navrch domácí borec, který přetáhl Dvořákovi dres přes hlavu. Drsný plzeňský útočník se ale nenechal zahanbit a svému sokovi přetáhl, kromě dresu, přes hlavu i vestu. Oba hráči se odporoučeli do kabin s trestem 5 minut plus do konce utkání.

Pak se začal opět hrát hokej. Plzeňští předvedli líbivou kombinaci, ve které Duda hledal před brankářem domácích Jana Kováře. Ten měl možnost překonat svého bratra, ale to se mu nepovedlo. Nepovedený blafák skončil pouze pod Jakubem Kovářem.

Ve 48. minutě hráli domácí přesilovou hru. Dlouho se jim vůbec nedařilo usadit se ve třetině hostů. Pak se po přihrávce rukou Kranjce vhazovalo ve středním pásmu. Langhammer vyhrál buly na René Vydareného, který přejel modrou čáru a napálil puk na Svobodu. Brankář Plzně kotouč překvapivě vyrazil před sebe a tam si ho opět dojel českobudějovický obránce, který plácl do puku a ten projel Svobodovi mezi nohama.

Plzeň dokázala o šest minut později vyrovnat! Geoff Kinrade si vzal puk na modré čáře a předvedl ukázkovou individuální akci. Prokličkoval mezi čtyřmi domácími hráči, kteří v tu chvíli působili spíše jako kuželky. Brilantní průnik navíc korunoval střelou pod horní tyč branky Jakuba Kováře. Do konce třetí třetiny se stav utkání nezměnil a na řadu přišlo prodloužení.


V prodloužení měl nejprve největší šanci Radek Duda, když tečoval střelu obránce Tomáše Frola. Puk nakonec Jakub Kovář se štěstím udržel. O chvíli později už bylo pro domácí hůře. Tomáš Vlasák dostal na pravý mantinel puk od Františka Kaberleho, natlačil se před Kováře a pohotově ho překonal střelou k tyči.

První utkání European Trophy tak ovládla na českobudějovickém ledě v Budvar aréně Plzeň. Největší zásluhu na výsledku pro Západočechy měl Geoff Kinrade, který vstřelil obě branky hostů a byl vyhlášen první hvězdou utkání. Druhou hvězdou se stal domácí brankář Jakub Kovář a třetím nejlepším hráčem zápasu byl zvolen gólman Plzně Adam Svoboda.