PLZ-VIC 3:1 - Neporazitelnost Plzně nekončí

Plzeň - V Plzni se šlo v letošní sezoně na hokej prvně a hned měli diváci možnost vidět zahraničního soupeře. Vienna Capitals rozhodně nepůsobila dojmem nejhoršího týmu ve východní divizi. Plzeň však zmíněný celek přehrávala téměř celých 60 minut a bylo jen otázkou času, kdy se indiáni prosadí. Do popředí pozornosti se poté dostali Radek Duda a Petr Sýkora.

HC Škoda Plzeň - Vienna Capitals

3:1
0:0, 1:0, 2:1

Branky a nahrávky: 31. Sýkora (Duda), 45. Duda (Sýkora, Kovář), 60. Vlasák - 54. Ferland (Bjornlie, Rotter). Rozhodčí: Šindler, Svoboda - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 8:9. Využití: 2:1. Diváci: 2177. Střely na branku: 33:21. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Hanzlík, Kinrade, Kaberle, St. Pierre, Frolo, Jeřábek, Dresler - Heřman - Duda, Straka, Sýkora - Vlasák, Hlinka, Kratěna - Johnson, Kovář, Stránský - Dvořák, Heřman M., Heřman J..

Vienna Capitals

Divis - McLoid, Bjornlie, Insana, Oraze, Lakos, Casparsson, Riener, Lanz - Rotter, Fichtner, Gratton - Kavanagh, Ferland, Gunnarsson - Rodman, Ofner, Seidl - Holst, Nagerer, Fischer.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 22 1 21 95,45 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Radek Duda 1 1 2 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Martin Heřman 0 0 0 0 2
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Jaroslav Hlinka 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
František Kaberle 0 0 0 0 2
Geoff Kinrade 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 1 1 0 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Petr Sýkora 1 1 2 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 0

komentář

První utkání plzeňského týmu na domácím ledě v letošní sezóně začalo opravdu v přípravném tempu. Domácí sice byli v úvodu lehce aktivnější, ale jejich snahy brzdily vlastní nepřesnosti. Například Straka ve třetí minutě vyzval do útoku Sýkoru, avšak ten puk nezpracoval. Vídeň poprvé zahrozila až v šesté minutě, to když kapitán Gratton mířil už už do odkryté branky, ale Svoboda se včas přemístil. Prvního vzrušení se diváci dočkali v polovině úvodní třetiny, Fischer zamířil k trestoměřičům poté, co se provinil vražením na hrazení. Jenže plzeňským hráčům se příliš přesilovka nepodařila a Divis se nijak výrazněji nemusel snažit. Pokaženou početní výhodu předvedli o několik chvil později i hosté. Minutu před první sirénou rozehrála Plzeň další přesilovku, ale než se hráči stačili usadit v pásmu, přerušila je siréna.

I nadále viděla dvoutisícovka diváků v plzeňské ČEZ Aréně nepříliš atraktivní utkání. Hosté byli pevně zalezlí v obraně a jen výjimečně vystrčili růžky z třetiny. Plzeňští se snažili o kombinaci, ale ta jim zle nevycházela, jak ostatně i na závěrečné tiskové konferenci potvrdil Michal Straka. Po neproměněné šanci tria Duda, Sýkora, Straka se plzeňští hokejisté přece jen dočkali. Uplynulo jen 10 vteřin z Ofnerova trestu a po nahrávce Dudy se trefil přesně Petr Sýkora. Druhá polovina dvacetiminutovky byla znatelně rozkouskována hvizdy rozhodčích, kteří víceméně vylučovali rovnoměrně na obě strany. Plzeňští i přes několik svých potrestaných byli aktivnější a drželi hubený jednobrankový náskok.

Ve třetí třetině se hra zrychlila a začalo se i jiskřit. Domácí vyprovokovali dobrým pohybem Rodmana k podražení a pak přesilovku využili. Kovář sice při své střele zlomil hůl, puk se však přesunul k Sýkorovi, jehož střelu ještě Divis vyrazil. Ale jen před Radka Dudu, který zamířil přesně. Po několika chvílích se vyznamenal plzeňský gólman Svoboda, jenž za utkání příliš práce neměl. Na brankové čáře si zahrál na jednoho ze superhrdinů a vyškrábl Rotterovi jasný gól. Přesto ani on nezabránil snížení. Jak jinak, než v přesilové hře, se puk odrazil k dobře číhajícímu Ferlandovi, který nemohl netrefit. Po oddechovém času domácích nechali minutu a půl před třetí sirénou hosté svého gólmana na lavičce a do hry poslali šestého muže do pole. Ale vyrovnání se nedočkali. Naopak. Devět minut před koncem zpečetil čtvrtou výhru Plzně v European Trophy Tomáš Vlasák.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Plzeň 1929): Z naší strany nešlo o povedený zápas. Chyběl pohyb a nešla nám kombinace. Led není v tomto počasí ideální. Mysleli jsme si pravděpodobně po výborně odehraném minulém utkání, že všechno půjde všechno samo, ale soupeř naši rozehrávku dobře napadal a nám se kombinace nedařila. Rozhodly přesilové hry, my jsme proměnili dvě a tím zápas zvrátili na naši stranu. Petr Sýkora úkol splnil na výbornou. Má dávat branky a připravovat šance pro ostatní.

Martin Satorina (Vienna Capitals): Šlo o vyrovnané utkání, nakonec rozhodovaly již zmíněné přesilovky. My jsme alespoň tedy využili jednu, ale měli jsme ze soupeřových vyloučení vytěžit více. Omlouvám se za některé své hráče, kteří to měli dnes opravdu těžké v takovém počasí a na nepříliš ideálním ledě.