CEB - PLZ 4:2

CEB - PLZ 4:2 - Plzeň poprvé bez bodu

Plzeň - Inidáni v Českých Budějovicích nezačali příliš dobře. Domácí se rychle dostali do vedení, které navíc ve druhé třetiny ještě navýšili. Jan Kovář mohl sice hned několikrát snížit, ale jeho starší bratr Jakub byl vždy proti. Jako první se v plzeňském dresu prosadil Jakub Jeřábek. Ve třetí třetině se skóre rychle měnilo, ale vždy bylo ve prospěch Mountfieldu. To nakonec vydrželo až do závěrečné sirény. Plzeň si letos poprvé nepřipisuje ani bod.

Banes Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň

4:2
1:0, 1:1, 2:1

Branky a nahrávky: 6.Vráblík (Podlešák, Mikeska), 29.Kašpařík (Kranjc, Gulaš), 45.Šimánek (Kašpařík), 51.Šimánek (Květoň) - 38.Jeřábek (Duda, Dvořák), 47.Duda (Dresler). Rozhodčí: Jeřábek, Kalivoda - Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 22:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2,4:2.

Banes Motor České Budějovice

Jakub Kovář (Kantor) - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Kolarz, Mikuš, Němeček, Vráblík - Martynek, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Langhammer, Květoň - Polodna, Mikeska, Podlešák - Kuchejda, Červený, Pšurný.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (Mazanec) - Hanzlík, Jeřábek, Kaberle, St. Pierre, Růžička, Dresler, Dobrovolný - Vlasák, Straka, Duda - Mrňa, Hlinka, Kratěna - Petruška, Jan Kovář, Vostřák - Johnson, Pitule, Dvořák.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 58 23 4 19 82,61 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Dobrovolný 0 0 0 -1 2
Jan Dresler 0 1 1 1 0
Radek Duda 1 1 2 2 0
Michal Dvořák 0 0 0 1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Jaroslav Hlinka 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
František Kaberle 0 0 0 -2 2
Jan Kovář 0 0 0 -2 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Pavel Mrňa 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 -2 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Na nedělní zápas se do Budvar arény dostavila přeci jen větší návštěva než na dva předešlé duely. Zápas začal aktivitou domácích, kteří se hned dostali do útočného pásma. Na první střelu na branku diváci čekali až do třetí minuty, ale od té doby se hrálo útočněji a střel na branku přibývalo. Jako první se do branky trefili domácí. Obránce Roman Vráblík vystřelil po ledě do růžku a jeho nepříliš tvrdá střela se třepetala v síti. Byl to první extraligový gól tohoto obránce v kariéře.

Po brance byli Jihočeši aktivnější než Plzeň a jejich další šanci měl Milan Gulaš, který hledal mezeru mezi betony Svobody, ale ten byl připraven. V další šanci se ocitl David Kuchejda, ten získal puk při dobrém napadání a měl k dispozici hned dva pokusy, které Svoboda lapil. První přesilovku v zápase si mohli zahrát domácí, když sedět šel Kaberle. Jedinou šancí domácích byla střela Podlešáka těsně vedle. Po ubráněné přesilovce tvrdě vystřelil Hlinka, ale Kovář neměl problém.

První velkou šanci Plzně měl také Jaroslav Hlinka,dorážející tvrdou střelu Kratěny, kterou Kovář vyrazil před sebe. Tato šance hosty trochu nastartovala a dokonce si vysloužili i přesilovku. Tam měl největší šanci Jan Kovář, když jeho bratr Jakub již ležel na ledě, ale přesto zabránil ve skórování. Plzeň měla ke konci třetiny převahu a podařilo se jí i přestřílet domácí tým. Přesto byl stav po první části 1:0.

Hned v úvodu druhé části hry domácím divákům zatrnulo. Jakub Kovář přihrál nechtěně přímo na hokejku svého bratra Jana, ale ten toho nedokázal využít. Za domácí jako první ohrozil Svobodu Jakub Langhammer, který se po buly dostal před plzeňského brankáře, ale byl moc blízko a Svoboda jeho střelu vyrazil.

K vidění byl sice pohledný a rychlý hokej, ale šancí a střel na branku moc nepřibývalo. Změnit to mohla další přesilovka Jihočechů. Ovšem šanci měli Hlinka a Kratěna, kteří jeli dokonce dva na jednoho. Nakonec přesilovku domácí využili. Aleš Krajnc střílel od modré a jeho střelu před Svobodou tečoval Pavel Kašpařík a Jihočeši vedli 2:0.

Přesilovku si zahrála i Plzeň a v šanci byl opět Jan Kovář a jeho bratr byl opět v tomto souboji úspěšnější. Vzápětí to zkoušel plzeňský útočník přímou střelou od mantinelu, ale domácí strážce branky byl na místě. Hosté tak přesilovku nevyužili.

Plzeň se snažila o vstřelení branky a opět to byl Jan Kovář, který byl na konci akce, kterou vymyslel Martin Straka. Bratrský souboj vyzněl znovu pro českobudějovického brankáře. Plzeň zvyšovala obrátky a Jihočeši se jen bránili a odpalovali puky. Domácí si koledovali o branku dlouho a tak skutečně přišla. Mezi kruhy si najel Jakub Jeřábek, dostal přihrávku od Dudy a prostřelil Kováře mezi betony. Bylo to spravedlivé vyjádření tlaku Plzně.

Ve druhé části hry byla Plzeň jasně lepším týmem a odměnou jim byla kontaktní branka. Jihočeši ve druhé části hry vystřelili na brankáře pouze šestkrát a to je málo. Po dvou třetinách vedli domácí 2:1.

První velkou šanci ve třetí třetině měli Západočeši. Před Kovářem byl volný Dvořák, ale domácí brankář byl úspěšnější a stále držel naděje domácích. Najednou udeřili domácí jako blesk z čistého nebe. Pavel Kašpařík vybojoval puk v rohu hřiště a ihned přihrál na Jiřího Šimánka, který tečoval puk do branky. Byla to první střela na branku od domácích ve třetí třetině.

Hosté snížili vzápětí. Radek Duda ujel Mikušovi, který ho v pádu fauloval, ale Duda i tak vystřelil a trefil puk pod horní tyčku domácí branky.

Po chvíli oddechu, kdy se mužstva připravovala na závěr zápasu znovu domácí odskočili o dvě branky. Lukáš Květoň přihrál před branku, kde se dokázal již podruhé prosadit Jiří Šimánek a protlačil puk po ledě do branky. Plzeňští tak měli před sebou dvougólové manko a ještě devět minut hry.

Pomoci jim mohla i další přesilovka, ale nepodařilo se jim ani dostat se pořádně do útočné třetiny. Postupně se zdálo, že hostům přeci jen ubývá sil a jejich útoky už nebyly tak časté. Naopak domácí se zlepšili a dařilo se jim častěji vyvážet puk a útočit. Hosté měli velkou příležitost při další přesilovce, když dokonce odvolali brankáře a hráli v šesti v poli. Martin Straka vystřelil od modré a Kovář puk vyrazil před Ondřeje Kratěnu, který se snažil položit domácí brankáře a zasunout puk za jeho záda. Kovář zázračně položil na led ruku a puk chytil.

Plzeň si vzala oddechový čas na poradu a Svoboda již zůstal na střídačce. Domácí se úspěšně bránili a Milan Gulaš dokonce trefil z těžké pozice tyčku. V posledních vteřinách zápasu byla před Kovářem strkanice ve která byli Jan Kovář a Pavel Kašpařík, ale horké hlavy se uklidnily. Před závěrečným buly Budvar aréna stála a aplaudovala domácímu týmu za vydřené vítězství.

Ohlasy trenérů

Milan Kupka (České Budějovice): Hráli jsme proti jednomu z nejlepších týmů v extralize a řekl bych, že nezvítězil lepší tým, ale šťastnější. Tím víc je úspěch pro nás cenný. Kluky musím pochválit za bojovnost, podržel nás i gólman Kovář. Soupeř nás chvílemi přehrával, byli jsme jako na kolotoči a museli redukovat sestavu. Lepší než Plzeň jsme určitě nebyli.

Michal Straka (Plzeň): První třetinu jsme odehráli špatně a všude jsme byli o krok pozdě. Od druhé třetiny jsme zamíchali sestavu, zlepšil se pohyb a začali jsme se držet v útočném pásmu. Zkusili jsme udělat maximum pro výsledek a stáhli hru na tři lajny, bohužel vždy po dosažení kontaktního gólu nám soupeř zase odskočil. Bylo těžké znovu motivovat hráče, nezvládli jsme to.