MBL - PLZ 3:1

MBL - PLZ 3:1 - Bruslaři lepší indiánů

Tak ani v Mladé Boleslavi se Plzeňským nepodařilo utnout sérii proher. Domácí Bruslaři na hosty ze západu nastoupili od prvních minut a naděje indiánů držel Svoboda. I když se Dudovi podařilo korigovat nepříznivé skóre, Bahenský rozhodl brankou do prázdné klece hostů.

BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň

3:1
1:0, 0:0, 2:1

Branky a nahrávky: 2. Mikulík (Výborný), 45. Cetkovský (Bahenský), 60. Bahenský - 51. Duda. Rozhodčí: Husička, Hodek - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 6:6, navíc Cetkovský 10 min., Goertzen - Schnabel oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 3470. Střely na branku: -:-. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

BK Mladá Boleslav

J. Hübl - Mozík, Drábek, Žabka, Chaloupka, Rýgl, Beňovič -Cetkovský, Bahenský, Goertzen - Balaštík, D. Výborný, Mikulík - Svačina, Vrbata, Demel - od 21. navíc Kotrla, od 31. Jiránek.

HC Škoda Plzeň

A. Svoboda - Marušák, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Kinrade, Dresler, Schnabel - Duda, Martin Straka, Kratěna - Dvořák, Pitule, Johnson - Vostřák, Jan Kovář, Horna - Stránský, M. Heřman, Lev - Mrňa.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 59 34 2 32 94,12 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 1 2
Radek Duda 1 0 1 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 0
Martin Heřman 0 0 0 1 0
Tomáš Horna 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -2 2
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 2
Geoff Kinrade 0 0 0 1 2
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0 0
Pavel Mrňa 0 0 0 1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Robert Schnabel 0 0 0 0 27
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 0 2
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 0 0 0 -1 0

komentář

Úvod zápasu, jaký se Středočechům povedl proti Plzni, letos ještě Boleslav nepředvedla. Milan Mikulík, kterému se dařilo už v minulém utkání na Slavii, dostal na začátku druhé minuty parádní přihrávku do jízdy a – nutno podotknout, že mu to plzeňská obrana trochu usnadnila – kličkou překonal hostujícího gólmana. Vyloučení Dreslera Indiánům nepřidalo, další dobrou šanci si připsal Mikulík, při zásahu hostující obrany pak Svoboda málem dokonce inkasoval vlastní gól. A publikum nazvedl ze sedadel i Cetkovský, který dostal přihrávku za obranu – Svobodu však nepřekonal. Ale to už se o slovo konečně přihlásila i Plzeň. Hübl musel zakleknout před Lvem, jen těsně vedle jeho branky šel kotouč po střele Straky.

Indiáni skutečně ožili, proti Pitulemu, který vystřelil z nepřehledného hloučku těl a hokejek, boleslavský brankář zasáhl za asistence značné dávky štěstí. Vyrovnaná hra přinášela šance na obou stranách, rychlý a efektivní hokej se divákům líbil. O navýšení vedení Mladé Boleslavi se mohl postarat Demel, který číhal připraven na přihrávku zpoza branky. Svoboda zasáhl skvělým zákrokem. Tyčku vzápětí nastřelil Výborný. Zápas přidal na atraktivnosti také v momentě, kdy se do sebe za brankou hostí pustili Goertzen se Schnabelem. Za pěstní souboj oba odešli předčasně do šatny. První třetině nescházelo skutečně vůbec nic – průnik Straky totiž jeden z domácích zabrzdil takovým způsobem, že hlavní sudí nařídil trestné střílení. Toho se pochopitelně zhostil sám kapitán Indiánů. Hübl jeho pokus vyrazil ramenem.

Do druhé třetiny Mladoboleslavští nevstoupili tak sebejistě a s tak jasnou převahou, jako do té první. Indiánům navíc zahrálo do karet i vyloučení Žabky. V něm si asi vůbec největší šanci připsal Straka, namísto souboje s Hüblem se to však zvrtlo spíš v souboj kapitánů – právě Výborný totiž Strakovi zabránil poslat puk do odkryté horní části klece. V druhé přesilovce, která následovala, Plzeň domácí sice zamkla v pásmu, výraznější šanci si ale nepřipsala. To na druhé straně bylo po návratu vyloučeného Bahenského pořádné horko. Ten totiž nejprve nastřelil tyčku, vzápětí dal Svobodovi zabrat ještě Balaštík.

Přelom zápasu se nesl v duchu trestů na obou stranách, o něco hůře na tom ale byla Mladá Boleslav, která stačila během přibližně 13 minut posbírat hned čtyři a k tomu jeden osobní. Minutu a půl přitom hrála dokonce pouze ve třech. Dobře se v oslabení prezentoval Výborný, který dokázal hned dvakrát vyhodit. S vypočítáváním šancí Indiánů je to poněkud horší. Ano, dokázali Středočechy uzamknout v pásmu, ale na boleslavskou branku nevyslali nic, co by dokázalo Hübla výrazněji rozhodit.

Úvod třetího dějství přinesl další velkou šanci Plzně, která si zahrála další přesilovku. V početní výhodě měl blízko ke skórování Johnson, který trefil Hübla do masky. Indiáni sice měli svoje šance, ale jakmile se do útočného pásma dostali Středočeši, situace na ledě měla přeci jen na větší vážnosti. Možná to bude i částečně tím, že Svobodovy zákroky nepůsobily moc jistým dojmem. A v případě druhého inkasovaného gólu na to plzeňský gólman doplatil. Pravděpodobně si totiž vůbec nevšiml, že mu puk po střele Bahenského vypadl a pak byl velmi překvapen, když mu jej do sítě dorazil Jiří Cetkovský.

Další výraznější šanci měli Mikulík s Balaštíkem, kteří ujížděli dva na jednoho. Nebyli ale dostatečně rychlí a Svoboda se stačil proti Balaštíkovi přesunout. Zoufalá Plzeň už nevěděla coby, a tak si deset minut před koncem základní hrací doby vybrala oddechový čas. A přineslo to své ovoce. Prakticky okamžitě poté, co se Indiáni seřadili na vhazování, poslal z ostrého úhlu pod horní tyčku puk Radek Duda. Plzeňští tak byli rázem zpátky ve hře. Dokonce tři na jednoho ujížděli poté Boleslavští. Mikulík zvolil střelu, kterou Svoboda zlikvidoval. Dvě a půl minuty před koncem značně přibrzdil plzeňský express Kinrade, který zezadu poměrně zbytečně fauloval Výborného. Následné zaváhání Boleslavských dostalo do dobré šance Straku, Středočeši ale své pochybení dokázali napravit a Hübla nakonec podrželi. Plzeň ještě zkoušela odvolat brankáře, takže se hrálo pět na pět. Do prázdné klece se ale trefil Zdeněk Bahenský a potvrdil tak vítězství Středočechů.

Ohlasy trenérů

Vladimír Hiadlovský (Mladá Boleslav): Navázali jsme na minulou výhru ze Slavie a jsme šťastní, že se nám podařilo tu náladu i herní styl přenést do dnešního utkání. Všem hráčům musím za dnešní kolektivní výkon poděkovat a stejný dík dnes patří skvělým fanouškům, kteří byli naším dalším hráčem.

Milan Razým (Plzeň): Zápas jsme začali tragicky. Pouštěli jsme domácí do mnoha šancí a za to, že jsme v první třetině inkasovali jenom jeden gól, můžeme děkovat výbornému Svobodovi v brance. V druhé třetině jsme si zvýšenou aktivitou vybojovali několik přesilových her, ale když jsme neproměnili ani skoro minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři, nemohli jsme pomýšlet na moc dobrý výsledek.