PLZ - PCE 5:2

PLZ - PCE 5:2 - Indiáni porazili Pardubice a upevnili si třetí místo

Plzeň – Na plzeňský led zavítali hokejisté z města perníku. Ti za sebou na rozdíl od indiánů nemají nejzářivější zápasovou bilanci. Poslední tři utkání východočeský tým prohrál, v Plzni si chtěl vylepšit chuť. Indiáni si ovšem nechtěli zkazit třízápasovou domácí sérii. Góly začaly padat až ve druhé třetině. Pardubice se dostaly využitou přesilovkou do vedení, to jim ale vydrželo pouhou minutu. Poté třemi góly taktéž v početních výhodách domácí vývoj utkáni otočili a dovedli zápas ke konečné výhře 5:2, čímž si upevnili třetí místo v extraligové tabulce.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

5:2
0:0, 3:1, 2:1

Branky a nahrávky: 26. Pletka (Duda, Jeřábek), 34. Straka (St. Pierre), 36. Marušák (Straka, Kratěna), 49. Stránský (Straka, Kinrade), 56. Johnson (Pitule) - 25. Koukal (Píša, Kolář I.), 50. Radil (Zohorna, Borer). Rozhodčí: Hodek, Souček - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:8 + Starý (PCE) osobní trest do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5312. Střely na branku: 37:25 . Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Dresler, Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Kinrade, Marušák, Růžička - Kratěna, Straka, Vlasák, Mrňa, Kovář, Pitule, Dvořák, Duda, Johnson, Petruška, Stránský, M. Heřman

HC Dynamo Pardubice

Koutský - Sičák, Kočí, Benák, Píša, J. Kolář II, Drtina, Borer - Bartek, Starý, J. Kolář I, Půhoný, Semorád, Elkins, Koukal, Buchtele, Radil, Nahodil, Zohorna, Kousal, Nosek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 26 2 24 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 1 1 -1 0
Michal Dvořák 0 1 1 1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 1 0
Nicholas Johnson 1 0 1 1 0
Geoff Kinrade 0 1 1 1 2
Jan Kovář 0 0 0 0 2
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Jiří Marušák 1 0 1 1 0
Pavel Mrňa 0 0 0 1 0
Tomáš Pitule 0 1 1 1 0
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 -1 0
Nicolas St. Pierre 0 1 1 0 6
Martin Straka 1 2 3 0 0
Jan Stránský 1 0 1 1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -1 0

komentář

Třetím domácím zápasem v jednom týdnu dovršili plzeňští indiáni sérii zápasů, kterou jim nadělil extraligový los. V předešlých dvou střetnutích vyválčili plný bodový zisk. Nyný přišly na řadu Pardubice. Na první branku si museli diváci počkat až do druhé třetiny. V prvním dějství tedy museli vzít za vděk několika šancím na obou stranách, které góly zakončeny být mohly. Hned ve druhé minutě ujeli Dvořák s Pitulem dva na jednoho. Prvně jmenovaný zvolil střelu, ale trefil jen boční síťku Koutského branky. V téže minutě zahrozili i hosté. V plzeňské přesilovce zachytil Jan Starý Strakovo přihrávku podél plzeňské útočné modré lajny a uháněl na Adama Svobodu. Straka jej sice stíhal,ale pardubický útočník se i přesto dostal ke střele, která však skončila na hrudi plzeňského brankáře Svobody. Na přelomu dvanácté a třinácté minuty dostal z poza branky přihrávku Corey Elkins, která se s pukem ocitl najednou sám před brankářem. Byl však přiliš blízko, aby stihl vymyslet zakončení, po kterém by puk skončil za zády brankáře Svobody. Pět minut před koncem první části hry se po vyloučení Buchteleho prokličkoval útočným pásmem Vlasák. Dostal se k bekhendovému zakončení, které však vstřelenmou brankou neskončilo. O minutu později si Buchtele obhodil plzeňského obránce a dostal se do ideální střelecké pozice. Jeho prudká střela příklepem však postrála potřebnou přesnost a skončila na zadním mantinelu.

Dle úvodu hry ve druhé třetině to vypadalo, že na první branku se už dlouho čekat nebude. Plzeňský útok ve složení Pletka - Kovář - Duda si vytvořil tlak, ze kterého mohl udeřit Pletka, když dostal puk naservírovaný od Dudy. Jeho střela bez zpracování však gólem neskončila. Pletkovo moment přišel až o chvíli později. Nejdřív přišla po vyloučení St.Pierra přesilová hra Pardubic. Při ní od modré lajny posílal puk před plzeňskou branku Píša a jeho prudkou přihrávku lehce tečoval Petr Koukal, který tím otevřel skóre uktkání. Na odpověď se ale čekat dlouho nemuselo. V další minutě přišla přesilová hra pro Plzeň a v ní dostal příležitost již dřívě zmíněný druhý plzeňský útok, který výhodu přesilové hry využil po necelé minutě. Duda vystřelil, Koutský puk vyrazil do strany a Pletka jej z bekhendu dorazil a tím srovnal na 1:1. Když o necelých deset minut později pykal na trestné lavici pardubický Nahodil, přišel další úder domácích. Vlasák z rohu kluziště nahodil puk směrem na branku. St.Pierre jej ještě tečoval, až nad pukem ztratili kontrolu hráči obou celků. Nejrychleji se zorientoval Martin Straka, který touš zametl do pardubické branky. Ještě v téže minutě přišlo další vyloučení Pardubických a Plzeň přesilovku využila za 25 sekund. Straka nahrál na modrou lajnu Marušákovi, který se nerozpakoval se zakončením a z první vystřelil příklepem. Jeho dělovka se zastavila až v síti Koutského branky.

Ve třetí třetině mohly Pardubice snížit náskok Plzeňských. V útočné třetině Plzně Vlasák nedotáhl otočku, když se vyhýbal protihráči a přišel o puk, který mu vypíchl Lukáš Radil, jenž se řítil sám na Svobodu. Puk po jeho zakončení plzeňský gólman sice zachytil, ale dojíždějící Marušák ve snaze znemožnit zakončení padl pod nohy pardubického útočníka a nakonec narazil i do Svobody. Celou situaci zkoumal videorozhodčí. Hlavní sudí zápasu branku pro Pardubice neuznal, místo toho nařídil trestné střílení. Radil se rychle rozjel a v mezikruží prudce zabrzil. Zřejmě proto, aby Svoboda více zacouval do branky a jemu se odkryl vetší střelecký úhel. Jeho následnou střelu však plzeňský brankář lapil. Nevyužitou příležitost potrestala záhy Plzeň při signalizovaném vyloučení. Strakovu střelu Koutský vyrazil před sebe, Stránský dorážel, ale puk se otřel o tyčku a poté poskakoval po brankové lajně, za kterou se dostal až po kontaktu s bruslí ležícího Koutského. Za pár desítek vteřin si Lukáš Radil napravil chuť po nepovedeném trestném střílení. Při signalizovaném vyloučení plzeňského hráče ujížděl sám k domácí brance. Se zakončením si počkal, až se Svoboda položí a poté zakončil do horní části branky a tím ještě vykřesal naději pro Pardubické. K závěrečnému sevření se ale Pardubice dostal nemohly, neboť necelých pět minut před koncem se Johnson odlepil od zadního mantinelu za Koutského brankou a ač tísněn bránicím hráčem, vystřelil z otočky. Jeho střela si proklestila cestu až za překvapeného Koutského a Plzeň vedla 5:2. Tříbrankový rozdíl Plzeň ubránila až do konce zápasu a tím završila úspěšnou sérii tří domácích zápasů v jednom týdnu, ve kterých si připsala 9 bodů.

Ohlasy trenérů

Michal Straka: Začali jsme špatně, Pardubice byly v první třetině jasně lepší. Pak jsme si v šatně řekli, že musíme zlepšit pohyb a hrát více agresivně. Což se nám povedlo splnit a dokázali jsme zápas zvrátit na svou stranu. Rozhodujícím momentem bylo podle mě neproměněné trestné střílení. Adam Svoboda ho dokázal vychytat a my jsme hned poté dokázali dát čtvrtý gól. V tu chvíli zrovna Pardubice byly v tlaku, hrály dobře. Jsem rád, že jsme dokázali i třetí zápas doma vyhrát.

Pavel Hynek: Gratuluji domácím k vítězství. Dobře jsme odehráli první třetiny, ale nic jsme z toho nevytěžili. Ve druhé třetině jsme šli sice do vedení, ale domácí dokázali rychle otočit. Dnešní zápas rozhodly přesilové hry. Musím říct, že hlavně většina těch našich faulů byla úplně zbytečná. Domácí dokázali tři přesilové hry využít, my pouze jednu a po zásluze jsme prohráli. Soupeř nás předčil v důrazu.