KOM - PLZ 4:5sn

KOM - PLZ 4:5sn - Plzeň zlomila prokletí nájezdů a připisuje si dva body!

Indiáni mají za sebou další dlouhý a těžký boj. Na území brněnské Komety dlouho, předlouho prohrávali, ale v závěrečné dvacetiminutovce nejprve dvoubrankové vedení domácích snížil na přijatelný jednogólový rozdíl Kovář, aby pak 3 minuty před sirénou vyrovnal Marušák. Nakonec musely rozhodovat až samostatné nájezdy, kdy indiánům bonusový druhý bod vystřelil neomylný Radek Duda.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

4:5sn
2:1, 2:1, 0:2 - 0:0

Branky a nahrávky: 12. Žižka (Pospíšil, Svoboda Jak.), 12. Čermák, 28. Zohorna (Žižka), 30. Petrovický (Holec, Balej) - 20. Vlasák (Straka), 38. Kovář (Havíř, Duda), 42. Kovář (Havíř, Duda), 57. Marušák (Kinrade). 65. Duda - rozhodující nájezd. Rozhodčí: Müllner, Kubuš - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6324. Střely na branku: 43:40. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 4:4, 4:5.

HC Kometa Brno

Hovi - Švrček, Žižka, Kováčik, Bičánek, Kempný (21. Valach), Malec - Pospíšil, Divíšek, Jakub Svoboda - Jaroslav Svoboda, Čermák, Dlouhý - Balej, Petrovický, Holec - Erat, Koreis, Zohorna.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Vykoukal, Kaberle, Marušák, Havíř, Dresler, Kinrade, Dan Růžička, Ruprecht - Vlasák, Martin Straka, Kratěna - Duda, Jan Kovář, Pletka - Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, Havlíček, Kubalík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 65 43 4 39 90,70 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 -3 0
Radek Duda 1 2 3 2 2
Michal Dvořák 0 0 0 -2 0
David Havíř 0 2 2 1 0
Ondřej Havlíček 0 0 0 -1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
František Kaberle 0 0 0 0 2
Geoff Kinrade 0 1 1 -1 0
Jan Kovář 2 0 2 0 4
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 4
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 0
Jiří Marušák 1 0 1 1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 1 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 1 1 0 2
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 2
Jiří Vykoukal 0 0 0 0 2

komentář

Pohledná první třetina přinesla tři branky

Po špatném výkonu v Třinci, chtěla Kometa napravit svůj nezdar v domácím zápase proti Plzni. Hned od začátku utkání se hrál velice pohledný hokej na obou stranách. Aktivnější byl Kometa, která na svého soupeře vlétla a neustále zaměstnávala brněnského rodáka Adama Svobodu. Ve velké šanci se ocitl ve třetí minutě Balej, ale hostující brankář si poradil. Následně se do zakončení natlačil Holec, i v tomto případě se stav neměnil. Plzeňští zahrozili až na začátku deváté minuty a bylo to šance, která mohla být klíčová. Havlíček si vydláždil cestu až před Hoviho a jen díky nepřesnosti hostujícího střelce se stav neměnil, kotouč zamířil těsně levé tyče.

Kometu tato šance nikterak nerozhodila a naopak mnohem více bušila do soupeřových vrat. Měla šance, hrála rozhodně lépe. Jednu z dobrých akcí Brna přerušil kapitán hostů Straka faulem a putoval na trestnou lavici. Za čtyřicet vteřin se ovšem mohl vrátit zpátky na led. Tomáš Žižka totiž od modré napřáhl a kotouč zapadl do brány – 1:0. Kometa tak využila přesilovku, což nebývá příliš častým jevem Brňanů v této sezóně. Jenže to nebylo zdaleka vše. Uběhlo devětatřicet vteřin a ukazatel skóre se musel znovu měnit. Dobře najetý Leoš Čermák sice Svobodu nepropálil, jenže dojíždějící Johnson si nešťastně srazil puk do své brány – 2:0.

Tím však třetina rozhodně neskončila. Třetí brněnskou branku mohl přidat Róbert Petrovický, který dostal exkluzivní přihrávku od Baleje, leč Svoboda svůj tým tentokrát podržel. V závěru třetiny se Indiáni snažili s nepříznivým stavem něco udělat a málem se to povedlo Dudovi, který využil chyby v brněnské obraně a pádil sám na Hoviho, ten jeho záměr vystihl. Plzeň se ale nakonec dočkala snížení. V přesilovce se dostal k zakončení Tomáš Vlasák a s velkou dávkou štěstí prostřelil z levého kruhu Hoviho – 2:1.

Brněnská převaha za dva góly, Plzeň bez šancí

Druhá třetina byla jen a pouze v režii Komety. Hosté z Plzně se příliš do šancí nedostávali a Hovi nemusel krom pár maličkostí řešit nic závažného. Naopak před Svobodou bylo stále více horko. Pospíšil sebral kotouč ve skrumáží těl a puk neprocpal za Svobodu. Z brankoviště jej uklidil jeden z Indiánů. První varovaní Plzni nestačilo, následně přišel třetí úder. Všichni hráči Plzně byli tvrdě dohráni u mantinelů a puk se po vyhození dostal na modrou čáru k Žižkovi. Jeho nahození Adam Svoboda přes clonící hráče neviděl a vyrazil puk před brankoviště. Tam jej v souboji dorazil bekhendem Hynek Zohorna - 3:1.

Neuběhly ani dvě minuty a Adam Svoboda musel kapitulovat počtvrté. Miroslav Holec naservíroval kotouč na hůl Róbertu Petrovickému, který se trefil do skulinky mezi betonem a tyčí plzeňské brány. Kotouč se doslova doplazil do sítě – 4:1. Jak již bylo řečeno, Plzeň v těchto pasážích zápasu neměla příliš šancí a před Hoviho se dostávala jen ojediněle. Jako například Havířem, jenž tvrdě napřáhl, leč finský brankář ve službách Brna si dokázal vědět rady. Na druhé straně si Erat najel před brankoviště a počkal si se střelou. Poté trefil beton Svobody, jenž předvedl pohotový zákrok.

Pokud je přesilovka velice slabou disciplínou Komety, v případě Plzně je to přesně naopak. V sedmatřicáté minutě usedl za katr Žižka a za více jak minutu bylo sníženo. Na konci skvělé souhry byl Jan Kovář, jemuž přihráli do gólového zakončení Havíř s Dudou – 4:2. Rozhodně to nemusel být konečný účet druhé třetiny, v samotném závěru mohl ještě snížit veterán Vykoukal, Sasu Hovi předvedl jistý zákrok. Za stavu 4:2 se tedy odcházelo do šaten. Klidnější mohla být Kometa, která na rozdíl od předešlých zápasů předváděla solidní hokej.

Cesta za vyrovnáním a obratem

Jestli plzeňští Indiáni dvě třetiny nepředváděli nijak oslnivý výkon, na všechno mohli hostující příznivci zapomenout v poslední periodě. Tam se Strakova družina zakousla do svého soupeře tygří silou a ihned na začátku se i gólově prosadila. Po minutě a třiceti sekundách třetí třetiny nahodil kotouč na Hoviho Havíř a jeho ránu těsně před brněnskou bránou protečoval Jan Kovář - 4:3. Za pár chvil mohlo být vyrovnáno. Krásnou kombinací se dostala do útoku elitní formace Plzně. Na jejím závěru byl Straka, který vypálil do betonu Hoviho. Domácí měli štěstí, protože si Straka nevšiml lépe najetého spoluhráče.

Brňané hrozili jen občas. Do útoku se dostal Pospíšil s Jakubem Svobodou, ale ani jedna střela se neujala. Adam Svoboda chytal výborně a navíc předvedl zákrok aspirující do Zlaté helmy. Čermák vypálil od modré, plzeňský brankář vyrazil pouze před sebe, kde pálil tvrdě Dlouhý, leč pouze do připravené lapačky brněnského rodáka. To bylo ale na dlouhou dobu ze strany Brna vše. Od té doby se Plzeň tlačila k vyrovnávací brance. Kovář měl navíc na holi hattrick! Po křižné přihrávce přes brankoviště mířil do odkryté klece, ale Sasu Hovi puk parádním zákrokem rukou a betonem zachytil.

Hosté si za poslední třetinu vyrovnání zasloužili. Tři minuty před koncem napřáhl z mezikruží Jiří Marušák a vymetl všechny pavouky v Hoviho svatyni – 4:4. Plzeň mohla klidně vyhrát i v základní hrací době, když byl vyloučen Čermák, nakonec však utkání dospělo do prodloužení.

To více vyhovovalo spokojeným hostům, kteří dokázali vstát z mrtvých. Kometu musela ztráta dvou bodů hodně mrzet, navíc o další přišla v nájezdech. Jako jediný se totiž trefil Radek Duda. Plzeň tak vyhrála 5:4 a připsala si dva bodíky.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Kometa): Máme již poněkolikáté pouze bod z dobře rozehraného zápasu. Dnes to nebyl z naší strany špatný zápas, vedli jsme 4:1, měli to dobře rozehrané. Ale Plzeň hrála výborně přesilovky, ty má opravdu kvalitní. Dokázala špatně rozehraný duel otočit a vyhrála po jednom gólu v nájezdech.

Michal Straka (Plzeň): Myslím si, že jsme ukázali velkou morálku, protože jsme prohrávali už o tři branky. Od třetí třetiny jsme hru stáhli na tři lajny, někdy i na dvě. Nakonec se nám to vyplatilo. Bodů si nesmírně vážíme.