LIB - PLZ 5:3

LIB - PLZ 5:3 - Závěrečný souboj základní části pro Tygry

Plzeňští indiáni odjeli k poslednímu utkání základní části bojovat na led Liberce s úmysly navnadit své fanoušky, aby se na čtvrtfinále play-off ještě více těšili. Nakonec to však byly domácí šelmy, kdo zápas ovládl. Ty si připisují výhru 5:3 a indiáni teď mají až do 10. března, kdy se odehraje 1. čtvrtfinálové utkání, čas na to, aby zkoncentrovali všechny potřebné síly.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

5:3
2:1, 2:1, 1:1

Branky a nahrávky: 3. Klimenta (P. Nedvěd), 7. Klimenta (Trončinský), 22. Bárta (Čakajík), 27. L. Krejčík (Špaček), 43. Vak (Holub) - 7. Jan Kovář (Duda), 27. Havlíček (Frolo, Ruprecht), 49. Havlíček (Johnson, M. Heřman). Rozhodčí: Hodek, Souček - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:10, navíc Derner a Vantuch (oba Liberec) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6322.

Bílí Tygři Liberec

Pinc - Trončinský, Derner, Výtisk, Ulrych, Čakajík, Vitásek, Holub - T. Urban, Nedvěd, Klimenta - Bárta, Bulíř, Vantuch - Špaček, Vak, Víšek - Krejčík, Bortňák.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Vykoukal, Jeřábek, Dan Růžička, Frolo, St. Pierre, Marušák, Ruprecht - Duda, Kovář, Petruška - Dvořák, Pitule, Kubalík - Heřman, Mrňa, Vostřák - Johnson, Havlíček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 59 42 5 37 88,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 1 1 -1 4
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 1 1 1 0
Ondřej Havlíček 2 0 2 0 0
Martin Heřman 0 1 1 -1 6
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Nicholas Johnson 0 1 1 0 0
Jan Kovář 1 0 1 0 2
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 0
Jiří Marušák 0 0 0 -2 2
Pavel Mrňa 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 -1 2
Jakub Ruprecht 0 1 1 1 0
Dan Růžička 0 0 0 0 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -4 0
Pavel Vostřák 0 0 0 -2 2
Jiří Vykoukal 0 0 0 -1 0

komentář

Jak liberečtí Bílí Tygři, tak plzeňští indiáni chtěli zakončit letošní základní část ve velkém stylu, což se na hře obou celků projevovalo od samého začátku. Přestože se zápasu nezúčastnily hvězdy obou týmů, jako Vlasák, Straka, Kudrna nebo Bartovič, dostupní hokejisté se o zábavu fanoušků dokázali postarat. Domácím šelmám ale stačily pouhé dvě minuty k jednobrankovému vedení. To jim vybojoval sasmostatným únikem a následovnou střelu pod víko Tomáš Klimenta, kterého na brankáře Svobodu vyslal Nedvěd – 1:0.

Indiáni se brzy po první brance utkání vzpamatovali a nalezli to nejlepší řešení, čímž byla branka vyrovnávací. Ta přišla v sedmé minutě, kdy přesně nacentroval z rohu hřiště Duda a Jan Kovář využil času a prostoru k přesné střele k levé tyči – 1:1. Tygři však nalezli reakci daleko rychlejší. Ještě ve stejné minutě opět odskočili Západočechům do jednobrankového vedení, když se prosadil opět Tomáš Klimenta, tentokrát střelou mezi Svobodovy betony – 2:1. Domácí se snažili svému sokovi odskočit do většího vedení, velké šance Víška a Klimenty ve zbytku třetiny však ztroskotaly na Svobodovi.

Do druhé třetiny vlétl domácí celek jako ničivý hurikán. Po minutě a půl se před plzeňskou brankou zjevil Michal Bárta, který pěknou střelou švihem přesměroval Čakajíkovu přihrávku do sítě – 3:1. O pět minut později už tým z Podještědí vedl o tři góly, navíc byla akce vedoucí ke čtvrté brance opravdu nádherná. Špaček po nájezdu do útočného pásma nacentroval od hrazení před plzeňskou svatyni, kde kotouč přímo za Svobodova záda tečoval Lukáš Krejčík – 4:1.

S hosty to nevypadalo příliš dobře, nicméně celkem rychle jim byla naděje navrácena. Obranná dvojice Frolo-Ruprecht vyslala na zteč Ondřeje Havlíčka, který při úniku neudělal jedinou chybu a skvělým bekhendovým blafákem překonal Pince v liberecké brance – 4:2. Šest minut před koncem druhé třetiny byl při samostatném úniku faulován kapitán domácích Nedvěd a rozhodčí mu udělil možnost skórovat z trestného střílení. Nedvěd však při finální kličce zajel příliš daleko od plzeňské branky, Svoboda mu navíc nedal místo, kam kotouč umístit.

Ofenzivní představení obou celků po čtyřiceti minutách neskončilo. Jako obvykle, i ve třetí třetině nejprve skórovali domácí, tentokrát se po krátké přihrávce Holuba prosadil dělovou ránou z levého kruhu Tomáš Vak – 5:2. Krátce poté se však hosté dostali do přesilovky, kterou neváhali využít. Po nahození Johnsona do libereckého brankoviště posunul kotouč za ležícího Pince opět Ondřej Havlíček, který si připsal už svou druhou trefu utkání – 5:3.

Ve třiapadesáté minutě poslal sudí zápasu do kabiny faulujícího Dernera a domácí tým šel do pětiminutového oslabení, už druhého v utkání. Dlouhá přesilovka znamenala daleko větší šanci hostů na vyrovnání, ohromnou příležitost měl na konci početní výhody Dvořák, který však z blízkosti odkrytou branku netrefil. V poslední minutě to hosté zkoušeli ještě bez brankáře Svobody, ale ani v šesti hráčích se jim nepovedlo vyrovnat. Tygři si tedy připsali na konto všechny tři body a do play-off postoupí ze čtvrtého místa. Ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů narazí na České Budějovice.