JUN: MBL - PLZ

JUN: MBL - PLZ 3:1 - Šachová partie pro Boleslav

Plzeň - Junioři: BK Mladá Boleslav - HC Plzeň 1929 3:1. Poprvé v sezóně vyzráli mladíci z města automobilů na indiány. Přestože Západočechy poslal do vedení Patrik Petruška, celý zápas rozhodla závěrečná pasáž hry, kdy domácí zasadili modrobílým tři rány.

BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň

3:1
0:0, 0:1, 3:0

Branky a nahrávky: 41. Vrba F. (Jiránek, Lenc), 56. Lenc (Jiránek, Jankovský), 60. Jiránek (Lenc, Rys) - 30. Petruška (Němec). Rozhodčí: Würtherle - Arazimová, Horínek. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 43. Střely na branku: 36:24.

BK Mladá Boleslav

Mahdal - Pánek, Kulhánek, Vrba L., Čeček, Kulich, Vrba F., Soukup - Babický, Marek, Brandejský, Jiránek, Jankovský, Lenc, Rys, Daráš, Koudela

HC Škoda Plzeň

Brabec - Marcel, Slavík, Němec, Pejchar, Petruška, Hájek, Blumentrit - Hucl, Houfek, Ruprecht, Sedláček, Schleiss, Noga, Pacanda, Pašek, Vizinger

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Brabec 59 35 2 33 94,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Blumentrit 0 0 0 -1 0
Radek Hájek 0 0 0 0 0
Jakub Houfek 0 0 0 -1 2
Jan Hucl 0 0 0 -1 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 4
Martin Němec 0 1 1 0 0
Tomáš Noga 0 0 0 0 0
Tomáš Pacanda 0 0 0 -2 0
Martin Pašek 0 0 0 0 0
Daniel Pejchar 0 0 0 -1 0
Patrik Petruška 1 0 1 -2 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 -1 0
Pavel Sedláček 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Jakub Slavík 0 0 0 0 0
Petr Vizinger 0 0 0 -1 0

komentář

Zápas začal dvěma rychlými akcemi obou mužstev, které mohly předznamenat skutečnost, že první třetinu udrží oba brankáři čisté konto. V následujících minutách se více hrálo ve středu kluziště, neboť obě mužstva nedovolovala soupeři proniknout přes modrou čáru. Navíc se často hráči připravovali o slibné šance sami postavením mimo hru, jako například v 8. minutě, když se tři boleslavští hráči řítili ve vlastním oslabení na jediného obránce hostů. Skóre se ale mohlo měnit i zásluhou plzeňského Tomáše Blumentrita, jenž vypálil dělovku na brankáře Mahdala, který puk neudržel v lapačce a vykutálel se na brankovou čáru. Díky včasnému zásahu boleslavské obrany zůstal stav na 0:0. Teprve koncem třetiny došlo byla k vidění hra podobající se aspoň vzdáleně tlaku. Boleslavští však opět jen bojovali o puk v soupeřově pásmu a na brankáře se moc nestřílelo.

Druhé dějství započali aktivněji mladoboleslavští mladíci a na začátku 34. minuty Plzni řádně zatrnulo, když Soukupova střela zasáhla tyč Brabcovy brány. Postupem času hosté srovnali krok a Tomáš Pacanda vydařeným sólem prověřil Mahdalovu pozornost. K vidění bylo ještě mnoho akcí na obou stranách, ale až do 30. minuty nebyla žádná dotažená do konce. To totiž Martin Němec vybojoval puk za bránou a našel Patrika Petrušku, jenž poslal kotouč za překvapeného Mahdala. Po tomto gólu chvíli trvalo, než se Boleslavským povedlo nějak vrátit do zápasu. Střelec úvodní branky měl možnost dát dalšího góla trefou horního růžku, ale Mahdal zakročil parádně. V posledních minutách třetiny však začali přebírat iniciativu domácí a Plzeň si vybrala i pořádnou dávku štěstí, například při sólovém úniku Lence, který trefil pouze Brabcovy betony.

Do závěrečné dvacetiminutovky vlétli domácí jako uragán a formace Jiránek, Lenc, Filip Vrba pořádně zamotala hlavu hostující obraně i brankáři. Vyrovnávací branka boleslavské mladíky povzbudila k dalšímu útočení, které bylo utnuto útočným faulem Lence. Poté hra obou mužstev začala připomínat první třetinu, kdy se moc neútočilo a spíše se jen bránilo. Se hrou směrem dopředu měli daleko větší potíže hosté, neboť jejich akce končily často ofsajdem, zakázaným uvolněním nebo ztroskotaly na výborném Mahdalovi. V 56. minutě se však Plzeň odhodlala k uzamknutí hry do boleslavského pásma, jenže své šance využít nedokázala. Boleslav naopak po zisku kotouče upalovala naproti a Radan Lenc zvýšil dle pravidla "nedáš-dostaneš" na 2:1. Tento gól srazil Západočechy tak, že do konce utkání nedokázali nic vymyslet. Minutu před koncem zkusili hru bez brankáře, při které potvrdil vítězství Boleslavi sedm sekund před závěrečnou sirénou až na druhý pokus Tomáš Jiránek.

Ohlasy trenérů

David Bruk, trenér HC Plzeň 1929: Utkání nemělo velikou kvalitu ani od nás, ani od Boleslavi. Jak Boleslav, tak my se trápíme se střelci a dáváme málo gólů. Zápas Boleslav otočila ve třetí třetině po dvou našich individuálních chybách, takže gratulujeme ke třem bodům.

Tomáš Potěšil, trenér BK Mladá Boleslav: Hráli jsme třetí zápas v týdnu, protože jsme dohrávali kvůli nemoci mnoha hráčů (v úterý s Karlovými Vary pozn. redakce). Stále ale máme jen patnáct hráčů, šest útočníků je mimo hru, takže je to náročné. Ale kluci nechali na ledě všechno a já jim moc děkuju za to, že v poslední třetině byli schopní zápas otočit. A myslím si, že nám po dlouhé době konečně přálo štěstíčko.