ČF5: PLZ - ZLN 3:2sn

ČF5: PLZ - ZLN 3:2sn - Indiáni mají mečbol!

Plzeň - Napínavější zápas si nikdo neuměl ani představit. Doslova a do písmene nervy drásající večer viděla plzeňská Čez aréna. Plzeň vždy vedla, hosté dokázali na každý její gól odpovědět. Naposledy minutu a půl před koncem. Vítězství vystřelil indiánům Václav Pletka.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

3:2sn
1:1, 0:0, 1:1-0:0

Branky a nahrávky: 4. Pletka (Kovář, Vykoukal), 47. Johnson (Kovář, Duda) - 7. Čajánek (Galvas), 59. Čajánek (Leška, Veselý) . Rozhodčí: Hribik, Minář - Barvíř, Blümel . Vyloučení: 7:7, navíc Dvořák a Frolo - Řezníček všichni 10 min. Využití: 0:0. Diváci: 7049. Střely na branku: 38:43. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Vykoukal, Hanzlík, Modrý, Růžička, Marušák, Frolo, Kaberle - Duda, Straka, Pletka - Kratěna, Kovář, Vlasák - Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, Havlíček, Petruška - Vostřák.

PSG Berani Zlín

Sedláček - Tesařík, Řezníček, Zámorský, Galvas, Míka, Matějíček, od 35. navíc Valenta - Honejsek, Čajánek, Veselý - Holík, Leška, Köhler - Důras, Melenovský, Čech - Kubiš, Vlach, Ondráček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 70 44 2 42 95,45 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 1 1 2 2
Michal Dvořák 0 0 0 -1 14
Tomáš Frolo 0 0 0 1 14
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 2
Ondřej Havlíček 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 1 0 1 1 0
František Kaberle 0 0 0 1 0
Jan Kovář 0 2 2 2 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0 2
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 2 0 2 2 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 -1 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0
Jiří Vykoukal 0 1 1 0 2

komentář

Utkání začalo stejně obezřetně z obou stran, jako každé předchozí střetnutí v této sérii. Domácím se ale poměrně brzo naskytla šance vstřelit úvodní gól, když byl vyloučen Lukáš Galvas. Přesilovka se však indiánům vůbec nepovedla a většinu času strávili domácí borci jen snahou dostat puk do útočného pásma. Jako by jejich nemohoucnost soupeře ukolébala, protože jen chvíli po návratu potrestaného Galvase se domácí prosadili! Melenovskému se nedařilo vyhodit puk, který získal Vykoukal a vybídl ke střele Kováře. Jeho pokus Sedláček vyrazil jen k Václavu Pletkovi, a ten už si na brankovišti s dorážkou poradil a otevřel skóre zápasu – 1:0! Jenže vedení modrobílým barvám dlouho nevydrželo. Vykoukal v oslabení nešťastně vyhodil puk mimo mantinely a nabídl hostům dvojnásobnou početní výhodu, ve které už se berani po úvodních rozpacích prosadili. Svoboda dobře pokryl Galvasovu střelu, ale k puku se dostal Petr Čajánek, který na dva pokusy bezmocného gólmana Plzně překonal – 1:1!

Indiáni ale po inkasované brance nepolevili – spíše naopak. Pod velký tlak dostala hosty Johnsonova formace a právě zámořský hráč neměl daleko k tomu, aby po přihrávce zpoza branky překonal Sedláčka. Indiáni po polovině úvodního dějství opět hráli přesilovou hru, ale ani tentokrát nebyli úspěšní. Střely Kratěny i Marušáka zblokovali obránci ševců a přihrávka na volného Dudu neprošla brankovištěm, protože ji vystihl jeden z bránících hráčů Zlína. Přesilovou hru ale nevyužili ani hosté při vyloučení Jiřího Hanzlíka, Svobodu ani příliš neprověřili, a tak první třetina skončila smírně 1:1.

Hned ve druhé minutě prostřední části se do dobré šance dostával Duda, kterého křižnou nahrávkou od modré našel Jaroslav Modrý, ale plzeňský forvard místo střely z první volil otočku a zakončení bekhendem, které mířilo mimo tři tyče. Ve čtvrté minutě při přesilové hře se po tvrdém střetu strhla bitka mezi domácím Michalem Dvořákem a hostujícím Řezníčkem. Plzeňský pořízek za své počínání v pěstním souboji sklidil zřejmě nejbouřlivější potlesk, který byl v dosavadním průběhu série v plzeňské ČEZ Aréně k slyšení. Ani následující hra ve čtyřech ale žádné zajímavé akce nepřinesla a oba týmy pokračovaly v opatrné hře. Necelé dvě minuty před uplynutím poloviny hrací doby se prosadili hosté při přesilovce, ale jakkoliv byla Důrasova teč puku vysokou nad hlavou obdivuhodná, branka, které takto dosáhl, samozřejmě uznána být nemohla. V ještě lepší šanci se po uplynutí Frolova trestu ocitl Roman Vlach, který sám pálil z prostoru mezi kruhy, ale našel jen lapačku Adama Svobody, který za efektní i efektivní zákrok sklidil potlesk celého stadionu!

I domácí těsně po polovině základní hrací doby hráli přesilovou hru a Kovář neměl daleko k tomu, aby vsítil puk do Sedláčkovy branky, ale mladý gólman Zlína proti jeho střele v pádu vytrčil pravý beton a puk vyrazil mimo tři tyče! To ale nebylo vše, protože Čajánek inkasoval další trest za vyhození puku a hosté hráli půl minuty ve třech, jenže nejdříve Kratěna při střele zlomil hůl a Strakova přihrávka na Vlasáka byla na poslední chvíli ztečována mimo dosah plzeňské šestadvacítky. I přes početní výhodu Zlína zůstala až do konce třetiny nejzajímavější akcí Stránského dělovka z pravé strany, kterou musel Sedláček vytěsnit maskou mimo svoji branku.

Závěrečné dějství začalo nezvykle zostra. Vlasák se typicky protáhl po „své“ levé straně a zpětnou přihrávkou vyzval Straku ke střele, ale ta byla zablokována. Hned v dalším střídání opět hrozili domácí hokejisté. Kovářova střela od mantinelu sice nebyla nijak zvlášť nebezpečná, ale odražený puk jen těsně minul dojíždějící Johnson! Hosté ale nezůstávali pozadu a Kubiš mohl zakončit přečíslení tří proti dvěma gólem, jenomže vůbec netrefil odkrytou branku. A ještě blíže gólu měli hosté jen o několik momentů později, ale ani tak zkušení borci, jako je Čajánek s Köhlerem, nedokázali puk nasměrovat do opuštěné branky!

Výborný hokej, který přinesl začátek třetí třetiny, nakonec korunovali domácí kuriózní brankou. Duda při přečíslení počkal, až si obránce lehne na led, a poté nahrával Kovářovi. Ten musel zakončovat bekhendem, ale dokázal puk usměrnit na Sedláčka, který předvedl velice nejistý zákrok a nevěděl, kde má puk. Toho využil Nicholas Johnson s typicky zámořskou dravostí a v nepřehledné situaci jej nakonec dokázal doslova dotlačit do zlínské branky – 2:1! A indiáni mohli brzy své vedení navýšit, ale přesilovkovou souhru na jeden dotek nedokázal Duda zakončit gólovou střelou. Hostům utíkal čas na srovnání a žádný závěrečný tlak nepřicházel. Přesto se ale ševcům podařilo gól na 2:2 vstřelit. Svoboda nejdříve dvakrát skvěle zasáhl, ale puk se od mantinelu odrazil přímo na hole hostí. K puku se tak nakonec dostal Petr Čajánek a procedil jej mezi levou tyčí a Svobodovým chráničem – 2:2! V opatrném závěru třetiny už nikdo branku neohrozil.

Hned úvodní minuta prodloužení přinesla gólovou šanci Plzně. Sedláček nepochopitelně nezachytil odražený puk po střele ze středního pásma, ten mu mezi nohama projel zpět a jen o kousek se nepotkal s holí Radka Dudy! Na druhé straně zahrozil opět Čajánek, ke kterému se odrazil puk od bruslí hlavního rozhodčího zpoza brány, ale trefil jen Svobodův levý beton. Když v prodloužení ani jeden z týmů nedokázal skórovat, došlo poprvé v sérii až na samostatné nájezdy.

Jako první se na branku vydal domácí Kratěna, ale nebyl úspěšný, jenže podobně si vedl i hostující Leška, který překonal Svobodu v posledním zápase, dnes na něj ale nevyzrál. Nedařilo se ale ani dalším střelcům. Kapitán Plzně Martin Straka nejdříve branku úplně minul, Michala Důrase zase skvěle vychytal plzeňský gólman. Ve třetí sérii už ale domácí slavili. Václav Pletka s ledovým klidem zamířil do levé horní šibenice a vyhnal z ní všechna osminohá stvoření! Zlínský Bedřich Köhler tedy byl v obtížné situaci – musel svůj nájezd proměnit. Předvedl povedený blafák do forhendu ale v poslední chvíli si puk sám urazil a poslal jej zcela mimo branku, čímž rozhodl o triumfu domácího týmu!

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (Zlín): Vyrovnané utkání se šťastným koncem pro Plzeň, ale série ještě není u konce. Musíme prostě dát víc gólů než Plzeň. Výkony hráčů jsou slušné, nemám jim nic moc co vytknout. Před plným stadionem se hraje vždy dobře, oba tábory fandí, což je jedině dobře.

Milan Razým (Plzeň): Série graduje, vidíme čím dál lepší hokej, penalty, bezvadná divácká kulisa… Ale jak říkal Rosťa, série ještě nekončí, hraje se na čtyři vítězné zápasy, my pořád musíme jet dál. Ale samozřejmě jsme rádi, že utkání skončilo vítězně pro nás. Atmosféra je skvělá jak tady tak i ve Zlíně, hraje se před báječnými kulisami, nezaznamenal jsem žádné výrazné neslušnosti, všechno probíhá korektně a to je dobře.