SF3: KOM - PLZ 1:0

SF3: KOM - PLZ 1:0 - Skóre 3:6 a 0:3 na zápasy

Brno/Plzeň - I v prvním venkovním utkání semifinálové série play-off 2012 indiáni o gól podlehli Kometě. Brnu znovu stačil k vítězství jediný přesný zásah a pokud se Západočeši chtějí vrátit před své fanoušky, musí zítra bezpodmínečně vyhrát.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

1:0
0:0, 1:0, 0:0

Branky a nahrávky: 38. J. Svoboda (T. Svoboda, Divíšek). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 12:12. Využití: 1:O. Diváci: 7200. Průběh utkání: 0:0, 1:0.

HC Kometa Brno

Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, Hruška, Malec, Švrček - J. Svoboda, Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Koreis, Petrovický - Balej, Zohorna, Polodna.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Hanzlík, Jeřábek, Růžička, Modrý, Vykoukal, Frolo, Marušák - Kratěna, Straka, Pletka - Duda, Kovář, Andrašovský - Dvořák, Pitule, Mrňa - Stránský, Heřman, Petruška - Vlasák.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 59 18 1 17 94,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 0 0 0 6
Michal Dvořák 0 0 0 0 4
Tomáš Frolo 0 0 0 0 4
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 2
Jiří Marušák 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
Pavel Mrňa 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 0 2
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 2
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0
Jiří Vykoukal 0 0 0 0 2

komentář

Třetí zápas semifinálové série mezi Kometou a Plzní začal pořádně zostra. Ve čtvrté minutě se po Mazancově zákroku strhla mela, ze které vznikla pěstní výměna mezi domácím Tomášem Malcem a plzeňským Michalem Dvořákem. Zprvu měl navrch domácí bijec, nakonec však skončil na zemi. Oba kohouti dostali 2+2 minuty za hrubost.

Na ledové ploše se odehrávaly v úvodní desetiminutovce taktické šachy. Oba týmy bedlivě strážily modrou čáru. Kometa sice měla dvě přesilovky, příliš dobře je ale neodehrála. Ve dvanácté minutě mohl ve druhé z nich po Divíškově pasu skrz brankoviště otevřít skóre Tomáš Svoboda, vůbec však netrefil puk. Na druhé straně vyděsil Trvaje Radek Duda, jehož rána z mezikruží se zastavila až o břevno.

Dudova rána zapůsobila na hosty jako budíček a Kometa se dostala pod tlak. Po Malcově chybné rozehrávce si na Trvaje nepřišel Kratěna, stejný brankář se blýsknul i přemístěním proti Strakově voleji po Pletkově pasu.

Minutu a půl před koncem úvodní periody dostala první početní výhodu i Plzeň. Paradoxně největší šanci v ní však měla Kometa. Divíšek trefil po individuální akci Jaroslava Svobody tyč za Mazancem. V první třetině zkrátka nebylo střelcům přáno.

Druhá dvacetiminutovka pokračovala v podobném duchu, v jakém se odehrála perioda první. Většina zajímavých situací se odehrála až poté, co se utkání přehouplo do své druhé poloviny. Ve třicáté minutě dostal Divíšek před branku dobrý pas od Tomáše Svobody, se střelou mezi betony však štěstí nenašel.

V třicáté šesté minutě mohl poslat Plzeň do vedení Vlasák, který však po Kratěnově nápadité příhře nedokázal překonat opět skvěle chytajícího Trvaje. A tak zahřmělo na druhé straně. Při početní výhodě nahodil Divíšek puk před branku, kde se o něj porvali Tomáš a Jakub Svobodové. Druhý jmenovaný pak i s potřebnou dávkou štěstí procedil puk za brankovou čáru a dostal domácí do vedení.

Chviličku mohli hosté vyrovnat. Po jedné ze střel zazvonila za Trvajem tyč a sudí se jeli k videorozhodčímu ujistit, zda kotouč nepřešel brankovou čáru. Nestalo se tak. Do konce druhé periody mohl ještě navýšit domácí vedení Tomáš Svoboda, jehož nenápadnou střelu si Mazanec málem srazil do vlastní sítě.

Ve třetí části hry se Plzeňští srdnatě bili o vyrovnání nepříznivého stavu.Ve čtyřicáté páté minutě se hosté dostali do přečíslení tři na jednoho, Vykoukal ale zakončil pouze do betonu brankáře Jiřího Trvaje. I nadále byli Indiáni aktivnější, domácí obrana však byla velmi pevná.

Z brejků naopak dokázala několikrát zahrozit domácí družina. Po Petrovického šikovném přiťuknutí neuspěl Zohorna po nájezdu zprava, stejně dopadl i Jakub Svoboda po Divíškově pasu.

Dvě a půl minuty před třetí sirénou podrazil Vašíček Kováře a byl spravedlivě vyloučen na dvě minuty. Plzeň v přesilovce tlačila, v jejím průběhu také Mazanec opustil branku. Trvaj však všem střelám odolal. Poslední vteřinky zápasu si již Brno dokázalo pohlídat.

Sobotní čtvrtý zápas série již tedy může být rozhodující, Plzni nezbývá nic jiného, než na brněnském ledě poprvé v sérii zvítězit. Kometu naopak může hřát pocit, že ji stačí jediná výhra z následující případných čtyř zápasů.

Ohlasy trenérů

Lubomír Oslizlo (HC Kometa Brno): Bylo to velice těžké utkání, správně vyhecované. Pro nás to mělo šťastný konec díky využité přesilové hře. Závěr byl hodně nervózní, opět nás skvěle podržel Jiří Trvaj.

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Já bych to zhodnotil ve dvou rovinách. Bylo to výborné utkání s mnoha gólovými šancemi. Skvěle chytali oba brankáři. Zápas měl perfektní diváckou kulisu. Druhá věc je, že se nám nepovedlo vstřelit branku. Náš výkon byl dobrý, bohužel jsme dostali branku v oslabení.