Zápas - 1.kolo

PLZ-LIT 6:4 - Na úvod si Litvínov odváží půltucet!

Plzeň - Tak to byla na první kolo velká paráda! Pěkný hokej, tvrdé střety, spousta branek, zajímavá zápletka, hattrick Tomáše Vlasáka i šest branek v síti soupeře. Bezmála šest tisícovek fanoušků si tak v ČEZ Aréně přišlo na své.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

6:4
2:1, 3:1, 1:2

Branky a nahrávky: 7. Pletka (Gulaš), 10. Vlasák (Jan Kovář), 28. Johnson (Jan Kovář, Vlasák), 32. Dan Růžička (Pitule), 39. Vlasák (Jan Kovář, Kratěna), 51. Vlasák (Johnson, Kratěna) - 4. Majdan (Hübl, Kubát), 25. Posmyk (Jareš, Hübl), 46. J. Černý (K. Černý, Frolík), 55. Lukeš (Posmyk). Rozhodčí: Kalivoda, Lacina - Lhotský, Pešek. Vyloučení: 8:9, navíc Gula (LIT) 10 min. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 5919. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:4.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Růžička, Jeřábek, Slovák, Hanzlík, Marušák, St. Pierre - Kratěna, Kovář, Vlasák - Gulaš, Havlíček, Pletka - Balej, Heřman, Johnson - Hollweg, Pitule, Lev.

HC Verva Litvínov

Franěk (41. Francouz) - Posmyk, Kubát, Stříteský, K. Černý, Gula, Kousalík, Jareš, od 51. navíc Havelka - Majdan, Hübl, Lukeš - J. Černý, Hanzl, Frolík - Martynek, Smolka, Pšurný - Kubinčák, Baláž, Gerhát.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 66 37 4 33 89,19 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 0 4
Milan Gulaš 0 1 1 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Ondřej Havlíček 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Ryan Hollweg 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 1 1 2 -1 0
Jan Kovář 0 3 3 0 2
Ondřej Kratěna 0 2 2 0 0
Jakub Lev 0 0 0 1 0
Jiří Marušák 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 1 1 1 0
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Dan Růžička 1 0 1 2 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 1 1 1 0
Tomáš Vlasák 3 1 4 0 0

komentář

První zápas v sezóně je vždycky specifický. Oťukávání obou týmů na úvod, výměna prvních pozdravů. Přesto by se dalo říci, že v úvodu zápasu byl aktivnější Litvínov. Hned ve 4. minutě se totiž krásnou nechytatelnou střelou pod víko trefil Juraj Majdan – 0:1. Plzeň ale na vyrovnání nečekala nijak moc dlouhou dobu. Za tři minutky srovnal dorážkou ze své pozice na hranici brankoviště Václav Pletka – 1:1. Domácí Škodováci se po vyrovnávacím gólu nadechli k velkému tlaku. Litvínovští ho brzdili jen za cenu faulu, což se jim stalo osudným. Tomáš Vlasák dostal jako falešný bek přihrávku od Kováře a plzeňský ostrostřelec se nemýlil - 2:1. Od té doby, kromě jedné litvínovské přesilovky, si Adam Svoboda skoro nesáhl na puk. Veškerá hra se odbývala před Petrem Fraňkem. V 16. Minutě navíc způsobil trochu povyku na ledě Gula, který poslal hlavou k mantinelu Pituleho. Měl ovšem smůlu, na ledě byl Hollweg. Tvrdý bek se však krotil a Guli rozhodčí zachránili odesláním na trestnou lavici. Tuto přesilovku indiáni ale už nevyužili.

Druhá třetina začala velmi kouskovaně, k vidění byla častá vyloučení na obo stranách, v pěti se hrálo málokdy. Ve 24. minutě hrál Litvínov přesilovku čtyři na tři. Nejprve měl Svoboda velké štěstí po závaru před svým brankovištěm. V tu chvíli snad puk mimo branku očima tlačili nechtěně i hostující hráči. O chvíli později si to ale Marek Posmyk vybral i s úroky, když plzeňského gólmana prostřelil nepříliš prudkou ranou - 2:2 . Rozhodčí ale pokračovali v nastoleném stylu přísného vylučování a pro změnu si zahráli v početní výhodě domácí. A Plzeň se v ní rozhodla, že předvede v plné parádě, co její hráči umí. Nick Johnson stál ve správný čas na správném místě a ztečoval Kovářovu příhru přesně mezi Fraňkovy betony - 3:2. A od té doby si musel litvínovský gólman připadat jako na pouťové střelnici. A Dan Růžička ve 32. Minutě mířil přesně, jako kdyby chtěl své přítelkyni vystřelit tu největší růži. Propálil všechno, co mu stálo v cestě včetně Fraňka - 4:2. A plzeňský tlak završil střelec klubu střelců, když minutu před koncem druhé dvacetiminutovky zasadil pátý puk do Fraňkovy sítě Tomáš Vlasák – 5:2.

Do třetí třetiny nastoupila Verva s novým gólmanem v brance. Petra Fraňka nastoupil Pavel Francouz. A hned se měl co ohánět, ovšem předvedl se ve velmi dobré formě. U mantinelu převedli malou ruční výměnu názorů Balej s Gulou, rozhodčí oba kohouty odeslali na trestnou lavici. Ve 46. minutě se ke slovu dostali také hosté po delší době. Hübl z mezikruží napálil pouze tyčku. Ovšem za okamžik už se žlutočerní mohli radovat. Svoboda byl v ohni střel, na tu Jakubu Černého už byl krátký – 5:3. Ani Plzeň nezůstala střelecky němá. Tomáš Vlasák zamířil přesně potřetí v první zápase sezóny a otevírá letošní sezónu extraligy velmi dobře a zavírá pusu všem svým loňským kritikům. Škodováci ale vyrobili hrubku v 55. minutě ve vlastní přesilovce. František Lukeš všem ujel a prostřelil Svobodu mezi betony - 6:4. Zbytek přesilové hry už Plzeň využít nedokázala, Slovák orazítkoval jen tyčku. Litvínov ale zápas rozhodně nezabalil, sále byl aktivní, kupily se mu sice chyby v obraně, ty ale hasil Francouz. Plzeň si ale vítězství uhájila a připisuje si tak do extraligové tabulky první tři body.

Nejlepším hráčem hostí byl vyhlášení Viktor Hübl a za domácí jednoznačně Tomáš Vlasák.

Ohlasy trenérů

Vladimíř Jeřábek (HC Verva Litvínov): Jeli jsme sem s tím, že nesmíme rychle inkasovat a dobře bránit střední pásmo. O výsledku utkání rozhodly naše chyby, když jsme vždycky hned po vstřelení gólu rychle inkasovali. Plzeň má srtící přesilovky, je to znát. Vyhráli zaslouženě.

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): Jsme rádi, že jsem se střelecky prosadili ale čtyři obdržené branky jsou taky dost. Myslím, že o výsledku rozhodlo využívání šancí. Jak ale bylo vidět, Litvínov se nikdy nevzdává, má šikovné útočníky, rozhdovalo se vlastně až do poslední minuty. Klukům bych chtěl tedy poděkovat, že jsme zápas zvládli.