CHM - PLZ 2:3sn

CHM - PLZ 2:3sn - Z pirátských vod se dvěma body!

Plzeň - Západočeši zastavili sérii dvou zápasů bez bodu a opět, podobně jako v prvním měření sil, dokázali s nováčkem extraligy z Chomutova získat dva body. Lví podíl má na úspěchu svého týmu Ondřej Kratěna, autor dvou branek.

Piráti Chomutov - HC Škoda Plzeň

2:3sn
0:1, 2:0, 0:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 38. Treille (Duda), 40. Hruška (Kraft, Palin) - 12. Pletka (Gulaš, Vlasák), 42. Kratěna (Johnson, Růžička), rozhodující nájezd Kratěna. Rozhodčí: Turčan, Souček - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:2. Diváci: 4915. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

Piráti Chomutov

Kostúr - Rýgl, Jurčina, Palin, Pulpán, Pavlas, Macháček, Rutta - Lušňák, Michael Frolík, Chimera - Hruška, Kraft, Hřebejk - Treille, Duda, Důras - Ton, Sikora, Hromas.

HC Škoda Plzeň

Rask - Růžička, St. Pierre, Jeřábek, Boháč, Mozík, Frolo - Gulaš, Straka, Vlasák - Kratěna, Kovář, Johnson - Dvořák, Kašpařík, Pletka - Hollweg, Lev, Havlíček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tuukka Rask 60 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 2
Milan Gulaš 0 1 1 -1 0
Ondřej Havlíček 0 0 0 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Nicholas Johnson 0 1 1 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 0 0 0 2
Ondřej Kratěna 2 0 2 1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 -1 0
Václav Pletka 1 0 1 0 4
Dan Růžička 0 1 1 -1 2
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 -1 0

komentář

Domácím Pirátům se do zápasu šlo s větší chutí, když se hned po pár vteřinách vrhali k plzeňské brance. Ofenzívu domácích však Indiáni likvidovali i s pomocí finského brankáře Tukky Raska. Jak plynul čas, tak stydlo i nadšení nováčka extraligy. Plzeň se však do souvislého tlaku nemohla dostat a Chomutovu se většinou dařilo v pohodě bránit. Tedy až do 10. minuty, kdy domácímu Kostúrovi propadl kotouč až za jeho záda, ne však za brankovou čáru. U videa se rozhodčí shodli, že branka neplatí a stav zůstal bezgólový. Hosté ale měli výhodu a chomutovský Marek Sikora musel na trestnou lavici za sekání a to už se skóre otevřelo. Václav Pletka se trefil z přesné přihrávky Milana Gulaše a Matúš Kostúr neměl šanci. Piráti měli možnost vyrovnat z přesilové hry v 18. minutě, ale kombinace se Chomutovu nedařily a hosté v poklidu vyhazovali.

Západočeši tlačili na domácí obranu i v úvodu druhé třetiny a domácí brankář se musel předvést. Indiánům se nedařily ani přesilové hry a slovo dostali znovu Piráti. Z protiútoku Milan Kraft přihrál přesně na ujíždějícího Hrušku, který projel až před Raska, jeho střela však branku minula. To, co Plzeň neudržela v pásmu, toho Chomutov využíval k rychlým brejkům. V šestatřicáté minutě šle za faul pykat Indián Tomáš Frolo a Piráti měli další šanci srovnat. Početní výhoda nebylo ale to, co domácím pomohlo. Osmnáct vteřin po vypršení trestu Chomutov konečně vyrovnal zásluhou francouzského reprezentanta Yoricka Treilleho, který přihrávku Radka Dudy usměrnil do sítě. Domácí měli v poslední době smůlu v zakončení, to ale neplatilo o 40. minutě, jen o 2 minuty po vyrovnání. Puk se jakýmsi záhadným způsobem dostal až do branky poslal David Hruška.

Indiáni se po tom, co vyšli ze šaten vzchopili a chomutovské hráče uzamkli v pásmu. Stačila jen minuta a dvacet vteřin k navrácení remízového stavu. Ondřej Kratěna dostal od obránců až příliš moc místa a brankář byl vydán na pospas několika jeho dorážkám, z nichž jedna prošla. Následovala série útočných akcí z obou stran a diváci si určitě přišli na své. Čím více se přibližoval konec třetiny, tím zajímavější situace se děly na ledě. Nejdříve Ondřej Kratěna sám před Kostúrem minul branku, o krátkou chvíli později Tuukka Rask uchránil svatyni před ujíždějícím Chimerou. Stav 2:2 platil až do konce a následovalo prodloužení.

Domácí si v něm dokázali vytvořit střelecký tlak, ale Rask s klidem šance Pirátů zneškodňoval. Ten, kdo v prodloužení dal branku, byla ale Plzeň. Václav Pletka však fauloval chomutovského brankáře a pokračovalo se dál. Chomutov v minulém vzájemném zápase po prodloužení prohrál, ale dnes duel došel ještě dál. Musely rozhodnout nájezdy.

Samostatné nájezdy byly vyrovnané, ale v rozstřelu zvítězili hosté. Výborný Tuukka Rask vychytal Chimeru, Treilleho, Lušňáka i Pulpána. Na druhé straně Matúš Kostúr kapituloval až ve druhé sérii nájezdů, kde si Ondřej Kratěna připsal druhou branku. Plzeň opět získala dvoubodový zisk proti chomutovským Pirátům.

Hvězdami zápasu byli vybráni Milan Gulaš za Plzeň a Yorick Treille za Chomutov.

Ohlasy trenérů

Jiří Doležal st. (Chomutov): Zápas jsme začali velmi dobře, chtěli jsme hrát aktivně a agresivně, což se nám dařilo. Zabrzdila nás přesilovka soupeře, když jsme udělali hloupý faul a Plzeň nás potrestala. Druhá třetina byla z naší strany trochu křeč, i když jsme tam měli náznak šance a trefili tyčku. Pak jsme srovnali a dali náhodný gól na 2:1. Nástup do třetí třetiny hodně ovlivnil tenis na kostce, když se hráči moc nesoustředili a zase jsme udělali hloupý faul za bránou a v oslabení inkasovali.

Milan Razým (Plzeň): Šli jsme do vedení v první třetině, v druhé jsme svoje šance nevyužili a v samotném závěru třetiny domácí otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch. Naším cílem v poslední třetině bylo aspoň vyrovnat, co se nám povedlo. Nájezdy jsou samozřejmě o štěstí, ale Tuukka Rask chytá výborně, takže jsme si na ně věřili. Získali jsme druhý bod a myslím si, že i podle předvedené hry jsme si ho zasloužili.