KVA - PLZ 1:2

KVA - PLZ 1:2 - Gulaš dvěma přesnými šípy zajistil pro indiány téměř po dvou letech body z KV Areny!

Plzeň - Indiáni dokázali konečně vyloupit KV Arenu! Na bodový zisk z Karlových Varů čekali od ledna roku 2011 a dokázali tak odrazit atak druhého Brna. Následující reprezentační pauzu tak stráví na samém vrcholu tabulky.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

1:2
1:0, 0:0, 0:2

Branky a nahrávky: 14. Bicek (Pech, Zaťovič) - 53. Gulaš (Straka, Kovář), 56. Gulaš (Kovář, Straka). Rozhodčí: Hribik, Hradil - Štofa, Beneš. Vyloučení: 9:8. Využití: 1:1. Diváci: 4773. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Energie Karlovy Vary

Závorka - Nosek, Drtina, MacDonald, Gulaši, Grman, Gründling, Látal - Zaťovič, Pech, Bicek - Doležal, Vachovec, Zucker - Skladaný, Skuhravý, Košťál - Káňa, Pohl, Heřman - od 21. min. Koblasa.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Marušák, St.Pierre, Růžička, Boháč, Mozík, Frolo - Kratěna, Kovář, Pletka - Gulaš, Straka, Johnson - Hollweg, Kašpařík, Dvořák - Petruška, Lev, Havlíček - od 41. min. Schleiss.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 25 1 24 96,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 1 2
Milan Gulaš 2 0 2 1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 2 2 1 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 1 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 6
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 2 2 1 0

komentář

Vstup do vyrovnané první třetiny Plzeňským usnadnil Doležal, který hned ve druhé minutě odešel na trestnou lavici. Do největší příležitosti se v početní výhodě dostal Kovář, který tváří v tvář nepřekonal gólmana Závorku. Ten v brance Energie opět dostal přednost před zkušenějším Mensatorem. K opticky povedenému startu třetiny z pohlednu Plzně přispělo i další vyloučení na domácí straně, Drtinův trest na zdržování hry však domácí přestáli bez větší úhony. Hostům aktivita vydržela i za vyrovnaného počtu hráčů a Energii do utkání dostala až dvojnásobná přesilovka na přelomu 13. a 14. minuty. Pechovu příhru od mantinelu ranou z první poslal za čáru Jiří Bicek. Ještě ve zbytku první třetiny se také začala projevovat vyostřená atmosféra derby. Hollwega od Grmana odtáhli až čároví, co říci si měli i Dvořák s Gründlingem. Hlavní rozhodčí si v obou případech pro zajištění důstojného pokračování vystačili s menšími tresty.

Brzy po návratu z šaten hosté naznačili, který tým bude v prostřední části udávat tempo. Karlovarská defenziva v některých pasážích čelila velkému tlaku a Závorka měl plné ruce práce. Domácí hrozili především z protiútoků. Třeba ve 24. minutě ujížděli Skuhravý s Pechem na jediného beka, domácí kapitán však se svým pokusem o střelu neuspěl. Trochu štěstí si gólman Plzně vybral ve 29. minutě, kdy přeletěla Doležalova nečekaná teč. Další průběh poznamenala řada vyloučení, v jejichž důsledku hrála Plzeň v 35. minutě ve dvojnásobném oslabení. Tuto výhodu tentokrát domácí nevyužili, chyběla jim především střelba. V plném počtu se častěji hrálo před Závorkou, ten však s čistým štítem zakončil i druhou třetinu.

V časté hře v nerovnoměrném počtu hráčů se pokračovalo i po druhé přestávce, a tyto momenty nakonec výrazně ovlivnily celý průběh derby. Hosté se dopouštěli řady zbytečných faulů a ve výsledku museli čelit hned dvěma dvojnásobným přesilovkám Energie krátce po sobě. Domácím však v koncovce chyběla lehkost a finální nahrávka před prázdnou branku. Přes kompaktně bránící trojici indiánů se téměř nedostávali k zakončení zblízka a ojedinělé pokusy z dálky Mazanec kryl. Netrvalo dlouho a podobnou příležitost dostali i Plzeňští. V 51. minutě na trestnou lavici ve stejný okamžik usedli Grman a Skuhravý. Indiáni dlouho svírali energetiky bezvýsledně. Devět sekund před návratem hráčů z trestné lavice však Straka prokázal svůj přehled a nahrávkou napříč brankovištěm vybídl Milana Gulaše k snadnému zakončení k tyči poloodkryté branky. Hosty vyrovnání povzbudilo a dostávali Energii pod tlak. Na začátku 56. minuty nechala náporem vyčerpaná domácí defenziva před branku projít Gulaše, který přesně po třech minutách od vyrovnání vsítil i vedoucí a vítězný gól hostů. Závorku překonal trefou mezi jeho beton a tyčku. Energie rázem prohrávala, ale k vyrovnání už se ve zbytku zápasu ani nepřiblížila. Dvě minuty ze zbývajícího času jí sebral faul Gulašiho a nezdarem skončil i karlovarský pokus o power-play. Domácím bylo odpískáno příliš mnoho hráčů na ledě a jejich hra bez brankáře skončila dříve, než začala. Díky obratu ve třetí třetině tak pro sebe třetí letošní derby získala Škoda Plzeň.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Zápas se mi nehodnotí vůbec jednoduše. Naším problémem je střílení branek a dnešní utkání to potvrdilo. Hráli jsme snad tři dvojnásobné přesilovky a nezvládli jsme je. V závěru jsme navíc vinou vlastní nedisciplinovanosti šli do tří, což se nám s takovým soupeřem nesmí stávat.

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): Utkání moc hokejové krásy nepobralo. Hra se nám moc nedařila, měli jsme řadu vyloučených. Přestáli jsme ale řadu oslabení 3 proti 5, a to nás nakoplo. V závěru jsme vše vsadili na jednu kartu. Do dvojnásobné přesilovky jsme nasadili pět útočníků a vyrovnali jsme. Pak jsme přidali ještě jeden gól a vedení si naši zkušení hráči už pohlídali.