PLZ - SPA 2:1

PLZ - SPA 2:1 - Sváteční souboj v nesváteční náladě pro domácí!

Plzeň - Utkání plné vyloučených, tvrdých střetů, krásných branek i se zajímavou zápletkou vidělo na západě Čech více než sedm tisíc diváků. Domácí ho pro sebe rozhodli v rozmezí necelé minuty v prostředním dějství.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

2:1
0:0, 2:0, 0:1

Branky a nahrávky: 28. Straka (Gulaš, Frolo), 29. Kašpařík (Kovář, Kratěna) - 49. Sičák (Hlinka, Rachůnek). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 10:10. Využití: 1:1. Diváci: 7146. Střely na branku: 37:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Hanzlík, Jeřábek, Marušák, St. Pierre, Mozík, Frolo - Gulaš, Straka, Vlasák - Balej, Kovář, Kratěna - Johnson, Kašpařík, Pletka - Hollweg, Lev, Dvořák.

HC Sparta Praha

Neuvirth - Hanzlík, Sičák, Milam, Gřegořek, Philipp, Vallin, Krstev - Ton, Hlinka, Pacovský - Tenkrát, Přibyl, Rachůnek - Hovorka, Broš, Sekáč - Treille, Bahenský, Forman (43.Foster)

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 29 1 28 96,55 2

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 1 0
Tomáš Frolo 0 1 1 1 4
Milan Gulaš 0 1 1 1 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 2
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
Pavel Kašpařík 1 0 1 0 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0 2
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 2
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 0 1 1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 2

komentář

První šance zápasu přišla až ve čtvrté minutě, když Neuvirth neudržel ránu Gulaše, ovšem tísněný Kovář se k dorážce nedostal. Hned další střídání první pětky přineslo opět obrovský tlak modrobílých. Nejprve pálil z levého kruhu osamocený Vlasák, následně i St. Pierre, hostující gólman svůj tým podržel. Stejně jako o chvilku později, kdy v oslabení přihrál Straka mezi kruhy na volného Dvořáka. Neuvirth se vyznamenal i při praktiky dvouminutovém dvojnásobném oslabení. Postupně si na něm totiž vylámali zuby Straka, Gulaš i St. Pierre. Pražané odpověděli šancí Přibyla, který ale z mezikruží netrefil ideálně. Prvních dvacet minut tak skórem nepohnulo.

Prostřední dějství započalo přesilovou hrou Sparty, ve které se ale hosté dostali jen k ranám od modré, které navíc netrefily určený prostor. Jakmile se domácí zformovali, ihned zazlobili. Gulaš se zjevil sám před Neuvirthem, ovšem kličkou do bekhendu neuspěl. O chvilku později si prohodil Vallina Kovář, ale byl příliš blízko brance a nepodařilo se mu lépe zakončit. Vybojoval tím ovšem přesilovou hru, ve které si Gulaš vyjel zpoza klece až před ní, ovšem hostucí gólman dokázal i nadvakrát zakročit. Nestačil však v situaci dvou na jednoho, kterou indiáni sehráli učebnicově. Právě Gulaš předložil milimetrovou přihrávku Martinu Strakovi, jenž neměl se zakončením problémy - 1:0! Za dvaapadesát vteřin bylo na západě Čech ještě veseleji. Jan Kovář projel přes tři protihráče, jeho příhra sice byla sražena, ale pouze k Pavlu Kašpaříkovi, který se z první nemýlil - 2:0! Před druhou třetinou se ještě dral do úniku Balej, ale i díky precizní práci Sičáka nakonec zakončil nepřesně. Hostům se tato pasáž hry vůbec nepovedla, Svoboda si připsal pouze tři zásahy.

Pražané si toho byli vědomi a do poslední třetiny nastoupili s úplně jiným nasazením. Nejprve pálil po necelé půlminutce těsně mimo od modré Sičák, podobně si vedl o chvilku později i z mezikruží Ton. Za domácí se osmělil Mozík, ale našel pouze hruď Neuvirtha. Sparta přidávala na otáčkách a další velkou šanci neproměnil mezi kruhy stojící Rachůnek, ze stejného místa se neprosadil proti mrštnému betonu Svobody ani Pacovský. Recept na plzeňského gólmana našel až Vladimír Sičák, který přesnou a tvrdou ranou od modré rozvlnil síť - 2:1! Tlak Pražanů utnul zbytečným vyloučením Hovorka, ovšem domácím se v početní výhodě nedařilo. V největší šanci trefil Vlasák z levého kruhu pouze Neuvirthovu hruď. Sparta si v následujících minutách vynutila doslova neskutečný tlak, všemu však chyběla finální přihrávka či přesnější zakončení. Honbu za vyrovnáním přerušil až Rachůnek, který nepochopitelně po odpískání sekl do Svobody. Stejný hráč pak mohl pár vteřin před třetí sirénou ranou od modré srovnat, ovšem brankář indiánů se mu pomstil mrštnou lapačkou. Západočeši tak nakonec i podruhé doma Spartu poráží, ta naopak neboduje po pěti zápasech.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "Oba týmy sehrály velmi dobrý zápas před plným stadionem. O výsledku utkání jsme rozhodli dvěma slepenými góly ve druhé třetině. Měli jsme v ní více ze hry, ale věděli jsme, že s takovým týmem jako má Sparta není před třetí třetinou nic rozhodnuto. To se potvrdilo, když se soupeř po druhé přestávce zlepšil a navíc ho nakopl kontaktní gól. V posledních pěti minutách nás hosté dostali až pod místy drtivý tlak a my můžeme děkovat Adamovi Svobodovi, že jsme duel dotáhli do vítězného konce."

Jan Votruba (HC Sparta Sparta): "První třetina byla vyrovnaná. Pro nás bylo důležité, že jsme během ní přečkali dlouhé dvojnásobné oslabení. V prostřední části jsme nehráli dobře. Vůbec si nedokážeme vysvětlit proč. Byli jsme pasivní, neměli jsme střední pásmo a nechávali jsme domácí rozjet. Počet střel byl z našeho pohledu tristní. Dostali jsme dva góly, dalším zabránil skvělý Neuvirth. O přestávce jsme si k tomu řekli své a průběh třetí dvacetiminutovky byl naprosto jiný. Několikrát jsme domácí sevřeli u a gólem v početní výhodě zápas zdramatizovali. Možná nám chyběl důraz v zakončení. Věřím, že na povedený výkon ze poslední pasáže hry navážeme v dalším zápase."