SDO: HAV - PLZ 3:4

Starší dorostenci dotáhli utkání v Havířově do vítězného konce

Starší dorostenci AZ Havířov - HC Plzeň 1929 3:4 (2:0, 0:1, 1:3). Plzeňský starší dorost dokázal dotáhnout náskok soupeře a dovést utkání do vítězného konce. V dalekém Havířově plzeňská mládež prohrávala po první třetině o dvě branky. V druhé dvacetiminutovce našlápli Západočeši k obratu, který dokonali v poslední části.

AZ Residomo Havířov - HC Plzeň 1929

3:4
2:0, 0:1, 1:3

Branky a nahrávky: 5. Potočný J. (Bahounek, Gola P.), 14. Gola P. (Kotala), 44. Orság - 33. Vlček, 43. Michel (Přikryl, Holý), 46. Švarc (Beneš), 58. Beneš (Krliš). Rozhodčí: Koziol - Záviský, Vengřín. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 126. Střely na branku: 38:35 . Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4.

AZ Residomo Havířov

Šimeček - Ďurkáč, Bahounek, Dudek, Adamík, Chroboček, Potočný J., Potočný V. - Wróbel, Orság, Kotala, Carbol, Caruk, Fejko, Sonnek, Polak, Bednář, Synek, Gola.

HC Plzeň 1929

Kuneš (od 20. minuty Pacl) - Andrlík, Polívka, Synek, Lobo, Walter, Beneš, Švarc, Vlček, Prokop, Kristl, Holý, Opava, Michel, Vracovský, Krliš, Suchý, Čadek, Uhlík, Sladký, Přikryl.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jiří Kuneš 40 15 2 13 86,67 0
Jindřich Pacl 20 23 1 22 95,65 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Andrlík 0 0 0 3 0
Martin Beneš 1 1 2 2 2
Martin Čadek 0 0 0 -1 0
Jan Holý 0 1 1 1 2
Richard Kristl 0 0 0 1 2
Václav Krliš 0 1 1 2 0
Jan Lobo 0 0 0 2 0
David Michel 1 0 1 1 0
Patrik Opava 0 0 0 0 0
Ondřej Polívka 0 0 0 -1 2
Jan Prokop 0 0 0 1 2
Roman Přikryl 0 1 1 2 0
Jaroslav Sladký 0 0 0 -1 0
Filip Suchý 0 0 0 -1 4
Milan Švarc 1 0 1 1 0
Lukáš Vlček 1 0 1 0 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 -1 0
Jan Walter 0 0 0 -2 0

komentář

Do zápasu vkročili s lehčími nohami hostující borci. Ti si brankáře Šimečka hned z kraje "oťukali" řadou střel. Ve čtvrté minutě se ale nechal vyloučit plzeňský Prokop, což byla pro domácí voda na mlýn. Přesilovku se svěřencům trenéra Potěšila podařilo po minutě využít, na konci úspěšné akce stál Jan Potočný. Od této doby byli už lepší domácí hokejisté. Při další početní výhodě zahrozil opět Jan Potočný, tentokrát však branky nedosáhl. Na druhé straně kontroval Krliš, také bez výsledku. Následně ujela hned trojice domácích útočníků do akce, kterou zakončoval Kotala. Přestože tato akce brankou neskončila, o 23 vteřin už byla na havířovské střídačce oprávněná radost. Poslat domácí do dvoubrankového vedení se totiž povedlo Patriku Golovi.

Vedoucí tým byl očividně na koni, na 3:0 mohl zvýšit dobře mířící Fejko, jehož střela zpoza obránce skončila mimo branku pouze díky špičce vytáhnuté lapačky Kuneše. Určitou nemohoucnost Plzně se snažil silou vůle prorazit Sladký, ale sám v útočném pásmu nic nezmohl. Hned z protiútoku opět zahrozil Azet. Po velkém závaru před brankou se ale nikdo do odkryté branky trefit nedokázal. Výčet střeleckých pokusů v první třetině uzavřel svou střelou Orság.

Hostům, stejně jako v prvním dějství, vyšel start do druhé části utkání, přesto se hlavní trenér Plzně rozhodl do druhé části nasadit náhradní brankáře Pacla. Prostřednictvím Krliše měli Indiáni dobré šance na snížení, to by ale zmiňovaný střelec nesměl přestřelit branku. Velký závar před havířovskou brankou se konal i v 25. minutě, před brankovištěm byl však takový zmatek, že bylo pro plzeňské hokejisty zkrátka nemožné puk procedit do branky. Krušní chvíle však domácí přežili bez úhony na zdraví, a to dokonce i v následné dlouhé početní nevýhodě dvou hráčů. Plzenští se však přesto prosadili, v 33. minutě kdy se krásnou individuální akcí prezentoval Lukáš Vlček, po jehož střele švihem se Šimeček poprvé v zápase musel podívat za sebe do sítě.

Tlak hostů i nadále stoupal. Už dvě minuty po první vlaštovce Plzně mohlo být srovnáno, Michel si totiž ve velké rychlosti najížděl pro přihrávku, tu však nakonec zastihla obrana domácích. Nepříjemnou situaci musela hasit i obrana hostů, jejíž zákrok hlavní sudí posoudil jako trestné střílení pro Havířov. Hlavní aktér akce - Jan Sonnek však naskytnuté příležitosti nevyužil, když mu na jeho kličku do bekhendu nenaletěl brankář Pacl. Zbytek druhé třetiny byl mírně v režii hostů, kteří měli více ze hry, do vyložených šancí se však již nedostali.

Hned z kraje třetí třetiny následovala velice zajímavá pasáž, ve které padly hned tři branky po sobě. Po dvou minutách hry se do slibné pozice dostal Gola, tentokrát však na dobře postaveného Pacla nevyzrál. Ve 43. minutě už však červené světlo svítilo, bylo to za brankou domácích. David Michel prokázal při závaru před brankovištěm trpělivost, když si počkal na druhé tyči na přihrávku, poté měl již velmi lehkou práci. Už po minutě však byli Havířovští opět na nohou a ve vedení. Jakub Orság se ukázal jako přesný střelec, když svou střelu schoval za obráncem, čímž brankář Pacl prakticky nic neviděl.

Kdo by ovšem čekal, že tato branka zchladí temperament hostujících hokejistů, byl na omylu. Ve 46. minutě bylo opět srovnáno. Milan Švarc si počínal v brankovišti velmi aktivně po přesné nahrávce od Beneše. Brankové hody mohly pokračovat i nadále, Havířov totiž o pár okamžiků později dosáhl branky. Rozhodčí však tuto situaci viděli jinak, a tak se stav zápasu neměnil. Azet se nechtěl spokojit "jen" s remízou, blízko k brance měl Bahounek nebo Sonnek, oba by ovšem potřebovali seřídit mušku. O něco větší zkušenosti a kvality se projevili v závěru zápasu, dvě minuty před koncem rozhodl utkání Martin Beneš, který dobře vystihl záměr protihráče a v oslabení ujel do přečíslení, Šimeček byl takřka bez šance. Překvapení se tak nakonec nekonalo, Plzeň zápas zvládla poměrem 4:3