ČF7: PLZ-LIT 4:3

ČF7: PLZ-LIT 4:3 - Drahé semifinále, vítej!

Plzeň - Indiáni opět po roce zvládli rozhodující sedmý zápas čtvrtfinále a znovu rozhodl Nicholas Johnson. Západočeši se tak mohou již nyní těšit na semifinále se Slavií Praha.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

4:3
1:0, 1:3, 2:0

Branky a nahrávky: 20. Slovák (Vlasák, Vampola), 28. Kovář (Jeřábek, Straka), 41. Kašpařík (Dvořák, Vlasák), 52. Johnson (Slovák, Straka) - 24. Sklenička (Kubát, Ručinský), 32. Hübl (Lukeš, Ručinský), 39. Posmyk (Martynek, Hanzl). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:9, navíc Hollweg (PLZ) 5 min. + DKU. Využití: 2:3. Diváci: 7992. Střely na branku: 32:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2.1, 2:3, 4:3.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Slovák, Jeřábek, Mozík, St. Pierre, Boháč, Frolo - Johnson, Straka, Kovář - Lev, Vampola, Pletka - Petruška, Kašpařík, Vlasák - Hollweg, Sýkora, Dvořák.

HC Verva Litvínov

Francouz - Kousalík, Kubát, Stříteský, Zeman, Gula, Brejčák, Sklenička, Posmyk - Martynek, Hübl, Lukeš - Černý, Hanzl, Ručinský - Trávníček, Piroš, Pšurný - od 25. navíc Baláž, Lapšanský, Gerhát.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 38 3 35 92,11 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 1 1 1 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 2
Ryan Hollweg 0 0 0 0 25
Jakub Jeřábek 0 1 1 1 0
Nicholas Johnson 1 0 1 1 0
Pavel Kašpařík 1 0 1 1 2
Jan Kovář 1 0 1 1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 1 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 2
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 1 1 2 1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 1 2
Martin Straka 0 2 2 1 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Petr Vampola 0 1 1 0 0
Tomáš Vlasák 0 2 2 1 0

komentář

Kdo čekal opatrný začátek z obou stran, byl překvapen, protože nic takového se nekonalo. Hned v prvním střídání se vydala na zteč první lajna Plzně, ale po vystřídání se do útoku nahrnul pro změnu Litvínov. Ten se zdržel podstatně déle a zavalil Mazance střelami. Nejnebezpečnější byla ta Lukešova z mezikruží. Mazanec ale jeho pokus vytěsnil. V šesté minutě se poprvé vylučovalo, potrestán byl Petruška. Litvínov si vypracoval nejprve šanci zásluhou Martynka a poté se snažil velmi nebezpečně a důrazně dorážet Trávníček. Ale brankář Mazanec předvedl dva výborné zákroky a Plzeň první oslabení přečkala. Plzeň si velký tak vytvořila zásluhou Zemanovy chybné přihrávky, Lev zlou rozehru litvínovského obránce potrestat ale nedokázal. A neprosadil se ani Pletka následnou dorážkou.

Plzeňský tlak se mohl znásobit početní výhodou, ale ta se domácím vůbec nepodařila, Litvínov se ubránil úplně s přehledem. Další velkou šanci měli domácí až při hře pět na pět, ale Straka puk do branky neumístil a následná střela Mozíka byla vyražena vysoko do ochranné sítě. Tlak domácích paradoxně narušilo další litvínovské vyloučení, početní převahy se Škodovákům v první třetině příliš nedařily. Další šance přišly opět při hře pět na pět. Tu největší měla v přečíslení trojice Straka – Kovář – Hollweg, ale poslední jmenovaný dorážku Strakovy střely za Francouzova záda nepropasíroval. Ale vykoledoval si další faul. A s třetí přesilovkou už se indiáni nemazali. Tomáš Slovák dostal 37 vteřin před koncem třetiny krásnou přihrávku od Tomáše Vlasáka, vypálil a vymetl pravý horní roh Francouzovy branky - 1:0.

Durhou třetinu začal o něco aktivněji Litvínov. Černý využil odraženého puku, kterého si nikdo nevšímal a pálil z místa mezi kruhy. Mazanec ale za pomoci obrany jeho šanci zneškodnil. Poté se však Frolo dopustil zbytečné chyby, když při vyhazování puku trefil mediální kostku na ledě a šel na trestnou lavici. Litvínov přesilovou hru využil zásluhou Zbyňka Skleničky, který tečoval puk těsně před Mazancem. Plzeňský gólman byl v tu chvíli bezmocný. Litvínov po vstřeleném gólu ožil a téměř nepustil Plzeň z pásma. S dalšími střeleckými pokusy černožlutých si ale Mazanec poradil. Ve 27. minutě dostala Plzeň velkou možnost na znovunabytí vedení. Vyloučen byl kromě Ručínského ještě Gula a domácí hráli 1:35 trvající přesilovou hru pět na tři. A Jan Kovář tuto velkou výhodu využil krásnou střelou od modré čáry, když vymetl všechny pavučiny z rohu Francouzovy svatyně. Následnou klasickou početní převahu už domácí zužitkovat nedokázali.

A Litvínov se hned po sešikování řad vrhl do útoku. A opět si vynutil vyloučení domácích. Když už se zdálo, že Plzeň oslabení přežije, udělala bránící čtyřka drobnou chybu a Viktor Hübl mohl pálit do prázdné branky. To byla pro litvínovského útočníka velmi snadná práce. Tu rozhodně neměli plzeňští, protože po střetu Hollwega s Gulou je čekalo pětiminutové oslabení, jelikož americký forvard dostal trest na pět minut plus do konce utkání. To vše pět a půl minuty před koncem druhé dvacetiminutovky. A bylo ještě hůř. Když do konce prvního trestu zbývaly tři minuty, byl ještě vyloučen Kašpařík za držení. Litvínov tak mohl hrát až dvě minuty v pěti proti třem. Nejprve měl obrovskou šanci Trávníček, tu ještě Mazanec vyrazil betonem, ale na střelu Marka Posmyka od modré čáry 15 vteřin před vypršením Kašpaříkova trestu byl už krátký - 2:3.

Plzeň naskočila do třetí dvacetiminutovky hodně nabuzená. Už ve 41. minutě se po výměně puku s Michalem Dvořákem prosadil Pavel Kašpařík – 3:3. Další šanci si za domácí vypracoval Kovář, když si dal slalom kolem branky a litvínovských obránců a ještě stihl vystřelit. Francouz si nebyl jistý, ale udržel puk mezi betony. Svou šanci měl o tři minuty později i Litvínov. Mazancovi po střele puk nadskočil a už plachtil za plzeňského gólmana do branky. Na brankové čáře ale za svého spoluhráče zaskočil Boháč a zachránil tak domácím situaci. Po velké chybě domácí obrany měl ještě větší šanci Martynek, neboť se řítil zcela sám na Mazance. Jeho pokus gólman Plzně zneškodnil a následná střela skončila s největší pravděpodobností na tyči.

Kontrovat mohl Dvořák, který dostal krásnou přihrávku od Vlasáka, ale mířil těsně vedle. Plzeň ale našla svého prozatímního hrdinu v 52. minutě. Tím byl Nicholas Johnson, který tečoval Slovákovu dělovku od modré a otočil tak vývoj utkání opět na stranu Škodováků- 4:3. Kapitán litvínovských krátce poté úplně zbytečně oslabil svůj tým, když v útočném pásmu trefil vysokou holí Lva. Plzeň si v početní výhodě nějaké šance vypracovala, především zásluhou Johnsona a Vlasáka,a le využít ji nedokázala. Po jeho návratu Litvínov začínal Plzeň svírat v obranném pásmu, ale díky chybným přihrávkám se do úniku dostal Pletka. Zeman ho sice čistě obral o puk, ale rozhodčí byli jiného názoru a Plzeň dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny dostala opět přesilovou hru. Ani tu domácí nevyužili, hráli spíše na jistotu. Po návratu do plného počtu si Litvínov vzal pochopitelně oddechový čas a zkusil ještě vymyslet taktiku na vyrovnání. Ale zbývalo mu zoufale málo času – 12 vteřin a buly ve vlastním pásmu. Plzeň velmi těsný náskok ubránila a raduje se z postupu do semifinále!!!!

Stav série Plzeň:Litvínov 4:3!

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "První dvě třetiny se nesly ve znamení využití přesilových her. Dvakrát jsme vedli, aby to Litvínov záhy otočil. Před poslední dvacetiminutovkou jsme opět stáli těsně před vyřazením. Padla i ostřejší slova, že jestli nechceme, aby to bylo posledních dvacet minut sezony, musíme náš herní projev změnit. Ve třetí třetině se to nastartovalo vyrovnávací trefou a pak se hrál velmi dobrý hokej, kdy obě mužstva mohla strhnout vedení na svou stranu. My byli nakonec šťastnější."

Vladimír Jeřábek (HC Verva Litvínov): "Dnešní zápas byl vyvrcholením celé série, která byla perfektní a musela se divákům hrozně líbit. Bylo tam všechno, co k hokeji patří. Pěkné góly, nasazení, špičkoví gólmani. Udělali jsme chybu v první minutě třetí třetiny, kdy jsme nechali Plzeň srovnat. Kdybychom odehráli bez inkasovaného gólu sedm, osm minut, myslím, že by se to trochu urovnalo a Plzeň by znervózněla. Tam byl klíč k tomu, jak ten zápas dotáhnout. Plzeň pak dala šťastný gól po buly a jestli to v závěru byly, nebo nebyly fauly, to nebudu rozebírat. Chtěl bych před hráči smeknout za to, co předvedli v celé sezoně."