SF2: SLA - PLZ 0:1

SF2: SLA - PLZ 0:1 - Účty srovnány, Plzeň fotbalovým výsledkem vyrovnala sérii

Praha - Plzeň vstoupila do zápasu velmi aktivně a svůj tlak tentokrát dokázala korunovat i gólově, když se jako mazák dokázal prosadit junior Schleiss, který při svém prvním startu v play-off vstřelil svůj první extraligový gól. Hosté poté mohli své vedení ještě zvýšit, dvě tutovky měl na hokejce kapitán Straka. Ale další gól již Plzeň nepřidala. Od druhé třetiny domácí přidali na důrazu a nahazovali puk na branku ze všech pozic. Ale Mazanec občas i s velkou dávkou štěstí udržel nulu na svém kontě. Ve třetí třetině mohl zápas definitivně zlomit Straka, ale svůj samostatný nájezd v oslabení neproměnil. Horké chvilky pak nastaly Plzni v závěrečných minutách, kdy se bránili ve čtyřech šesti Slávistům. Domácí ale nulu na kontě obdržených gólů uhájili a v poslední vteřině málem trefil prázdnou branku Mazanec. Ten sice minul, Plzeň přesto slaví hubené vítězství 0:1 a srovnala stav série na 1:1.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

0:1
0:1, 0:0, 0:0

Branky a nahrávky: 4. Schleiss (Mozík, Vlasák). Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 9469.

HC Slavia Praha

Furch - Kadlec, Kučný, Kuboš, Holub, Kolařík, Kempný - Micka, Jelínek, Tomica - Hertl, Růžička, Sklenář - Žejdl, Alinč, Krenželok - Stránský, Skokan, Poletín - od 58. Vrdlovec

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Slovák, Jeřábek, Mozík, St. Pierre, Poživil, Boháč - Johnson, Kovář, Straka - Schleiss, Kašpařík, Vlasák - Dvořák, Lev, Vampola - Sýkora, Petruška, Sedláček

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 27 0 27 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 1 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 1 1 1 2
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Lukáš Poživil 0 0 0 0 0
Pavel Sedláček 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 1 0 1 1 2
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 1 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 2
Petr Vampola 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 1 0

komentář

Druhá semifinálová partie začala hodně vyrovnaně a týmy měly problémy protlačit se do nebezpečnějšího zakončení. V úvodu 4. minuty ale za sebou nechal puk Sklenář a Mozík vyslal do úniku Jana Schleisse, který si kotouč hodil na forhendovou stranu a zamířil přesně za bezmocného Furcha. Plzeňští po rychlé trefě ožili a hrozili mnohem více. V obrovské příležitosti byl Straka, ke kterému se puk odrazil od zadního mantinelu, sešívaný brankář si proti němu však povyjel a jeho tvrdou ránu zneškodnil.

Slávisté postupně zlepšili obranu na takovou úroveň, jak ji známe a celkem pohodlně ubránili dvě na sebe navazující přesilovky Škodovky. Výrazněji se Slavia ukázala až v závěru první dvacetiminutovky. Nejdříve se v rohu uvolnil Růžička, který našel křižnou přihrávkou hůl Kadlece, jenž trefil pouze přesouvajícího se Mazance. O chvilku později vypálil od modré Holub, jehož pokus Mazanec dokázal vyrazit jen před sebe, žádný z červenobílých se k dorážce neprocpal.

Jak slávisté skončili, tak začali i ve druhé části. Z vrcholu levého kruhu přistrčil Sklenář kotouč volnému Růžičkovi, který puku jen nastavil hokejku, hostující klec ovšem o kus minul. O minutu později pálil od modré Kolařík, před brankou ještě jeho pokus tečoval Jelínek, Mazanec si však se změnou směru poradil. Zanedlouho projel obranou jako nůž máslem Krenželok, jeho bekhendovou střelu ale na poslední chvíli vyrazil Mazanec betonem.

V 27. minutě projel po pravé straně Micka, který se natlačil až do brankoviště, u dorážky byl nejdříve Tomica, poloprázdnou hostující svatyni ovšem trestuhodně minul. Po dlouhé době se dostala do šance i Škodovka, nepříliš povedený pokus Sýkory ale dokázal Furch zkušeně zkrotit. V polovině duelu měl před sebou zcela odkrytou klec Hertl, kotouč mu ale utekl až k zadnímu mantinelu.

Ojedinělou příležitost hostů na skórování měl Vampola, který ani sám pořádně nevěděl, jak se k němu puk odrazil, a tak na poslední chvíli vypálil jen vedle pravé tyčky. Zbytek druhého dějství se nesl v duchu tvrdých soubojů převážně ve středním pásmu. Třetí část se sice přelévala z jedné strany na druhou, nikdo si však nedokázal vypracovat gólovou příležitost a všechny akce končili maximálně jistými zákroky obou gólmanů.

V 50. minutě byl blízko zvýšení na dvoubrankový rozdíl Vlasák, tvrdou ranou z voleje ale minul branku za přesouvajícím se Furchem. Chvilku nato se už podařilo Vlasákovi dostat puk do sítě, branka ale nemohla být uznána, jelikož ještě před tím podkosil Schleiss sešívaného gólmana. V oslabení poté ujel sám Straka, ranou švihem trefil jen rameno Furcha. V té samé přesilovce si Tomica vyměnil kotouč s Žejdlem a z první mířil pouze vedle levé tyčky.

Jelikož byl 119 sekund před koncem vyloučen Slovák, slávisté si tedy zahráli přesilovku 6 proti 4, protože Furch odjel na střídačku. Hertl perfektně uvolnil od zadního mantinelu Růžičku, který ve stoprocentní příležitosti trestuhodně přestřelil. Víc už se domácím nepovedlo a Škodovka tak vyhrála šťastně o jeden gól.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (HC Slavia Slavia): "První třetinu jsme měli hodně vlažnou a shodou okolností ta třetina rozhodla celé utkání. Neměli jsme dobrý vstup do zápasu, po chybě jsme dostali brzy gól a bohužel, i když jsme se ve druhé a třetí třetině relativně tlačili dopředu, tak si nemyslím, že bychom měli moc šancí vstřelit gól. Je to i otázka štěstí, někde se to odrazí... Mohli jsme dát gól po nahození od střídačky, když to málem spadlo od tyčky do branky. Takový je ale hokej. Když nedáte gól, nemůžete vyhrát. My dostáváme málo gólů, ale na nulu nemůžeme uspět. V posledních dvou minutách jsme to ještě riskli. Hráli jsme přesilovku, minutu jsme hráli šest na čtyři, ale i když jsme měli šanci, nevyšlo to. Musíme teď uhrát zápasy v Plzni."

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): "Věděli jsme, že pokud chceme dnes uspět, tak musíme oproti neděli vše zlepšit. Hlavně pohyb, agresivitu, osobní souboje, přesilové hry, obětavost. To vše nám v prvním utkání chybělo. Hlavně hlad po vítězství, který jsme měli v (čtvrtfinálových) zápasech s Litvínovem. Dnes se nám něco povedlo více, něco méně, na vítězství to stačilo. I když Slavia hrála skvěle, tak bojovností jsme zápas nakonec zvládli."